Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK


Grekiska smårätter

Mezedes (smårätter) kan ätas som en hel middag. Beställ in flera smårätter som alla runt bordet delar på och ät tillsammans med bröd. Eller beställ in en smårätt som förrätt eller som tillbehör till en varmrätt.

De rätter som finns med här finns naturligtvis i olika variationer, och det finns även lokala avvikelser. Så bli inte putt om våra beskrivningar inte stämmer med dina. Detta är grekisk mat som vi ser den.

Menyerna finns i 999 fall av 1000 på engelska, och oftast även på grekiska. På stora turistorter finns även menyer på svenska. Vi har valt att använda alla tre språken. Finns det inget svenskt namn så skriver vi det engelska eller grekiska namnet, eller så "hittar" vi på ett namn. Namnen står först på engelska, sedan på svenska och sist på grekiska (med våra bokstäver.)

V betyder vegetariskt, K betyder kött och F betyder fisk & skaldjur.


Greek salad - Grekisk sallad - Choriatiki (V)
Klassisk bondsallad som oftast består av tomat, gurka, paprika, rödlök, oliver och fetaost. Ibland används färskosten mizithra istället för feta.

Black eye bean salad - Blackeye bönsallad - Mavromatika salata (V)
Kokta blackeye bönor med hackad lök och persilja. Kryddor och olivolja har man själv på vid servering.

 

Greek salad. Grekisk sallad. Choriatiki .

Choriatiki finns i många olika varianter.

 

Potato salad - Potatissallad - Patatosalata (V)
Kokt potatis med antingen en vinägrett eller med majonäs. Lök, tomat, paprika, morot och kapris kan också förekomma i salladen.

Octopus salad - Bläckfisksallad - Oktapodi (F)
Kokt åttaarmad bläckfisk som marinerats i vinäger, citron, olivolja och oregano. Serveras kall.

Tzatziki - Tzatziki - Tzatziki (V)
Kall sås som består av yoghurt, gurka och vitlök. Ibland kryddad med dill. Gott att äta med bröd eller att använda som sås till exempelvis souvlaki. Recept »

Eggplant salad - Auberginesallad - Melitzanosalata (V)
Kall röra som består av passerad aubergine smaksatt med vinäger, lök och vitlök. Röran kan vara väldigt olika: ibland är den krämig, ibland består den av grova bitar och ibland har röran en rökt smak. Gott att äta med bröd. Recept »

 

Green beans. Gröna bönor. Fasolakia..

Fasolakia.

 

Tarama salad - Fiskromsallad - Taramosalata (F)
Kall röra som består av fiskrom som mixas med bröd eller potatis samt citron. Gott att äta med bröd.

Hot Cheese dip - Ostdipp - Tirokafteri (V)
Dipp gjord på fetaost och chilipeppar. Styrkan kan variera från mild till stark. Gott att äta med bröd. Recept »

Garlic sauce - Vitlöksdipp - Skordalia (V)
Kall puré som består av bland annat potatis och vitlök. Serveras till friterad saltad torskliknade fisk och ibland till kokta rödbetor, friterad aubergine eller friterad zucchini. Recept »

Green beans - Gröna bönor - Fasolakia (V)
Gröna bönor/Haricot verts i tomatsås. Eller så serveras man en tallrik med kokta gröna bönor, alltså utan tomatsås. Kryddor och olivolja har man själv på bönorna, samt den citonklyfta som finns på tallriken. Innehåller ofta även potatis och morötter. Ibland är det sockerärtor istället för gröna bönor. Recept »




Split pea puree - Fava - Fava (V)
Kall eller ljummen puré av skalade gula ärtor. Serveras med hackad röd lök och olivolja som ringlats över. Gott att äta som det är eller med bröd. Recept »

Artichokes with peas - Kronärtskockor med ärtor - Agkinares me arakas (V)
Kronärtskockor och ärtor i en dill- och citronsås.

 

Baked giant white beans. Vita bönor i tomatsås. Gigantes.

Gigantes.

 

Baked giant white beans - Vita bönor i tomatsås - Gigantes (V) (K)
Stora vita bönor i en sås av tomat, lök och ibland dill som tillagats antingen i ugn eller i en kastrull på spisen. Kan även innehålla sidfläsk, men det är sällsynt. Ibland får man in den konserverade varianten och den är inte i närheten så god som den hemlagade. Recept »

Boiled greens/Spinach - Kokta bladgrönsaker - Chorta (V)
Kokta vilda eller odlade bladgrönsaker, till exempel vlita/amaranth, maskros eller vild lök. Vissa sorter är beska i smaken. Serveras kalla eller ljumna; man ringlar själv över olivolja och pressar över den citronklyfta man får med på tallriken. Salta och peppra. Gott som sallad eller som tillbehör.

Beetroot - Rödbetor - Pantsaria (V)
Kokta färska rödbetor. Både betor, skaft och blast kan användas och alla delar är lika goda. Serveras både kalla och ljumna. Vinäger, olivolja och kryddor har man på själv efter behag. Ibland serveras rödbetorna med skordalia (se ovan). I undantagsfall kan man få in konserverade rödbetor så fråga för säkerhets skull om rödbetorna är färska. En god kombination är rödbetor och fetaost.

 

Boiled greens spinach. Kokta bladgrönsaker. Chorta .

Chorta.

 

Stuffed vine leaves - Fyllda vinblad - Dolmades (V) (K)
Kokta fyllda vinblad. I regel består fyllningen av ris kryddat med lök och dill, men ibland förekommer även köttfärs i fyllningen. Ofta serveras konserverade dolmades, men de går inte att jämföra med hemlagade.

Stuffed peppers - Fylld paprika - Peperi me tiri (V)
Ugnsbakade eller friterade långsmala paprikor fyllda med ost.

Stuffed zucchini flower - Fylld zucchiniblomma - Kolokithanthi gemisti (V)
Zucchiniblommor fyllda med antingen ris, tomat och örter (me risi) eller med ost (me tiri).

 

Fried zucchini. Friterad zucchini. Kolokithakia tiganita.

Friterad Kalamari till vänster och friterad zucchini till höger.



Fried zucchini - Friterad zucchini - Kolokithakia tiganita (V)
Friterad skivad zucchini. Ibland har skivorna vänts i en blandning av mjöl, salt och peppar innan fritering, och ibland har de doppats i en frityrsmet. I det senare fallet täcks zucchinin av ett tjockare och krispigare hölje. Godast att äta varma och gärna med lite tzatziki eller skordalia till.

Fried eggplant - Friterad aubergine - Melitzanes tiganites (V)
Friterad skivad aubergine. Ibland har skivorna vänts i en blandning av mjöl, salt och peppar innan fritering, och ibland har de doppats i en frityrsmet. I det senare fallet täcks auberginen av ett tjockare och krispigare hölje. Godast att äta varma och gärna med lite tzatziki eller skordalia till. Recept »

Saganaki - Saganaki - Saganaki (V)
Stekt ost som även kan flamberas - ibland i ouzo - efter att den har stekts. Olika ostar med olika smak och konsistens används, till exempel Graviera och Kefalotiri, även feta förekommer ibland. Paneringen är olika i tjocklek, från ett tunt mjöltäcke till en tjock frityrsmet. Serveras med en citronklyfta som är gott att pressa över.

 

Saganaki. Graviera. Kefalotiri.

Flamberad saganaki.

 

Baked feta - Feta i ugn - Feta sto fournou (V)
En skiva fetaost med paprika, tomat, lök, oregano, chili och olivolja som bakats i ugn. Kan serveras på olika sätt. Det vanligaste är i foliépaket, men ibland får man rätten i en liten keramikform. Gott att äta med bröd.

Cheese croquettes - Ostbollar - Tirokeftedes (V)
Friterade bollar av olika sorters ost. Godast att äta varma. Recept »

Zucchini balls/croquettes - Zucchinibollar - Kolokithokeftedes (V)
Friterade bollar av en smet på bland annat riven zucchini, ost (ofta feta) och örter. Recept »

Chickpea balls - Kikärtsbollar - Revithokeftedes (V)
Friterade bollar av en smet på bland annat kikärtor, ost och örter.


Cheese croquettes. Ostbollar. Tirokeftedes.

Ostbollar.

 

Spinach pie - Spenatpaj - Spanakopita (V)
Paj gjord på filodeg fylld med spenat, fetaost och dill. Storleken på pajerna varierar från en utskuren bit från en långpanna (-pita) till småpajer (-pites/-pitakia). På restaurang serveras oftast hemmagjord paj, medan det i snabbmatsstånden säljs en fabriksproducerad variant (den förstnämnda är såklart godast). Recept »

Cheese pie - Ostpaj - Tiropita (V)
Paj gjord på filodeg fylld med fetaost. Storleken på pajerna varierar från en utskuren bit från en långpanna (-pita) till småpajer (-pites/-pitakia). På restaurang serveras oftast hemmagjord paj, medan det i snabbmatsstånden säljs en fabriksproducerad variant (den förstnämnda är såklart godast).

Fried rolls - Fyllda degknyten - Bourekakia (V) (K)
Friterade degknyten fyllda med antingen bara ost, med ost och skinka eller med kött. Påminner om små pajer. Utseende kan variera, allt från rullar, fyrkanter, trekanter till små söta knyten.

 

Fried rolls. Fyllda degknyten. Bourekakia.

Bourekakia.

 

Cretan Rusk - Dakos - Dakos (V)
Fuktad kornskorpa täckt med tomat, fetaost och oregano. Recept »

Small fish - Små friterade fiskar - "Fiskartens namn" tiganites (F)
Olika fiskarter i olika storlekar som friteras och ätes hela med ben och allt. Vissa har huvudet kvar och vissa inte. Vid servering pressar man citron över. Exempel på fiskarter: Gavros (Ansjovis), Gopa och Marides.

Grilled octopus - Grillad bläckfisk - Oktapodi psito (F)
Grillad åttaarmad bläckfisk. Serveras oftast bara tillsammans med en citronbit, men ibland med en sås av olivolja, citron och oregano. Gott till ouzo.

 

Grilled octopus. Grillad bläckfisk. Oktapodi psito .

Oktapodi psito.

 

Marinated anchovies - Marinerad ansjovis - Gavros marinatos (F)
Råa filéer av ansjovis som marinerats i citron/vinäger, olja, vitlök och persilja/oregano. Gott till ouzo.

Mussels saganaki - Musselsaganaki - Midia saganaki (F)
Ungsgratinerade musslor med tomatsås och fetaost.

 

Musselsaganaki i Grekland.

Musselsaganaki.

 

Shrimps saganaki - Räksaganaki - Garides saganaki (F)
Ungsgratinerade räkor med tomatsås och fetaost. I regel är räkorna oskalade.

Snails - Sniglar - Salingaria kochli (F)
Kokta sniglar.

Fried snails - Frtiterade sniglar - Xoxlioi Mpoumpuristi (F)
Friterade sniglar med rosmarin och vinäger. Passar med både Raki och Ouzo.

 

Fouskes.

Fouskes.

 

Fouskes - Fouskes - Fouskes (F)
En havslevande liten tvättsvampsliknande och ful tingest. Den serveras rå med lite citron och till det dricker man ouzo. Mycket ovanlig på restaurang. Störst chans att få stifta bekantskap med en Fouska är på mindre öar där den lokala fiskaren säljer sin fångst direkt till den sjönära ouzerian.

Pinna - Pinna - Pinna (F)
Ser ut som en jättelik mussla och smakar ungefär likadant. Den serveras rå med lite citron och till det dricker man ouzo. Skalen från Pinna är ovala och jättelånga och brukar hänga som prydnad på många tavernor. Mycket ovanlig på restaurang. Störst chans att få stifta bekantskap med Pinna är på mindre öar där den lokala fiskaren säljer sin fångst direkt till den sjönära ouzerian.

Fresh sea urchin - Sjöborrar - Archinoos (F)
Ett havslevande litet djur med otäcka taggar som man inte vill träffa på när man badar. Men trots det motbjudande utseendet så är det en riktig delikatess. Serveras råa och delade, med citron som man pressar över och till det dricker man ouzo. Det är ovanligt att sjöborrar finns på restaurang, men det förekommer oftare än för t.ex. Fouskes och Pinna.

Meatballs - Köttbullar - Keftedes (K)
Friterade köttbullar av nöt. Kryddningen varierar men innehåller ofta grönmynta (spearmint), persilja och vitlök.

 

Loukaniko. Korv från Grekland..

Loukaniko.

 

Loukaniko - Korv - Loukaniko (K)
Korv finns i alla möjliga varianter och är i bästa fall lokalproducerad. Står det loukaniko på menyn så är det oftast en stor korv och står det loukanika så är det oftast flera små korvar.

Seftalia - Seftalia - Seftalia (K)
Grillade små avlånga köttfärsbullar kryddade med örter och som omges av bukhinna. Köttet kan vara från antingen gris, nöt eller lamm. Låter kanske inte så smakligt, men det är det. Serveras med citron.

Kokoretsi - Kokoretsi - Kokoretsi (K)
Inälvor, till exempel lunga, hjärta, njure och lever, från get eller lamm som viras in i tarmar och därefter grillas på ett stort grillspett. Serveras i skivor. Traditionell påskrätt.

Fried liver - Friterad lever - Sikoti (K)
Friterad lever av nöt, får, get eller gris som serveras med citron.

 

Pikilia. Grekland. Greece.

Pikilia.

 

Pikilia - Pikilia - Pikilia (V) (F) (K)
Ett fat med ett urval av smårätter. Ett bra sätt att prova lite olika smårätter eller om man vill äta lite av varje. Oftast innehåller tallriken olika röror, bollar, dolmades och någon grönsak. En pikilia kan vara olika stora, och de kan till och med räcka som en middag för två. Pikilia förekommer även som huvudrätt med antingen fisk- och skaldjur eller med kött.

 

Grekisk honung är inget maträtt, men den används i många rätter och smakar gott på yoghurten.

Grekisk honung är inget maträtt, men den används i många rätter och smakar gott på yoghurten.


Grekisk mat »

Grekiska huvudrätter »

Grekiska menyer »

Grekiska recept »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera