Köpa hus i Grekland




Vi är nog många som ibland funderar på att köpa ett litet hus i Grekland. Men hur går det egentligen till? Och vad behöver man tänka på? Gunnar Dath på mäklarfirman GDG i Koroni på Peloponnesos bidrar här med några goda råd.

OBS! Tänk på att regler ofta ändras i Grekland så vissa uppgifter kan vara inaktuella.

Vad du bör tänka på

Det är inte konstigare att äga en fastighet i Grekland än någon annan stans i EU. Jag vill påpeka detta, för många svenskar tror fortfarande att man som utlänning inte kan äga ett hus i Grekland. För länge sedan var det förbjudet för utlänningar att äga fastigheter på vissa ställen, t ex på öarna i östra Egeiska Havet, som gränsade mot Turkiet.

Däremot är det lite knepigare att köpa en fastighet i Grekland än t ex i Sverige. Du måste som köpare anlita en advokat vid kontraktsskrivningen, du måste anlita ett legitimerat notariat och du måste innan du kan skriva kontraktet och betala fastigheten ha betalat en förvärvsskatt.

Säkerhet

Den stora grundläggande skillnaden mellan Sverige och Grekland, och det som gör att ett fastighetsförvärv är mer komplicerat i Grekland, är ett enkelt faktum: Grekland saknar ett centralt fastighetsregister. Man kan alltså inte vända sig någonstans för att ta reda på var tomtgränserna "egentligen" går, vem som "egentligen" är den rättmätige ägaren, osv. Därför har man systemet med advokater och notariat för att få maximal säkerhet vid köpetillfället.

Mäklare

Av ovanstående anledning bör man undvika de "mäklare" som säljer tomter och hus i barer och restauranger. De har inte en seriös inställning till de allvarliga problem som hela tiden uppstår i Grekland. Exempel: en utlänning köpte en tomt i södra Grekland, byggde ett hus och var glad i några år. Tills en man dök upp och sade sig vara den rättmätige ägaren…. "Tack för huset du byggt åt mig!…"

En seriös mäklare är alltså något som kan bespara en köpare oerhörda bekymmer längre fram. Denne har kontakter med lantmätare, advokat och notariat och kan hjälpa till med hela processen.

Lån

Några banker i Grekland ger numera lån med fastigheten som säkerhet. Man måste kunna bevisa att man de senaste åren haft en inkomst som är stor nog för att det ska anses att man logiskt klarar av avbetalningarna.

Kostnader i samband med köp

Skatt. Man betalar en förvärvsskatt innan man kan köpa en fastighet i Grekland. Denna skatt är ca 7% upp till 15 000 euros och 9% för överstigande belopp. Procentsatsen baseras inte på köpesumman utan på en uppskattning som görs av skattekontoret. Eftersom Grekland saknar fastighetsregister så finns inte heller taxeringsvärden för alla fastigheter så som i Sverige. Man är dock i färd med att upprätta fastighetsregister, men det går långsamt.

Räkna med en extrakostnad på ca 10-14% på köpesumman (mellan tummen och pekfingret), för skatt, advokat, notariat och arkivering.

1. Skatt på nyproducerade hus, dvs.skatt på alla hus med bygglov från 1 januari 2006 och framåt. Skatten är 20 % baserat på ett schablonbelopp..

2. På tomter som införskaffats efter 1 januari 2006 gäller nya skatteregler. Grundregeln är den att köparen betalar 1 % på taxeringsvärdet, och att säljaren betalar 20 % reavinst. Hur denna reavinst ska beräknas (på vilket belopp) är inte helt klart för alla skattekontor.

 

Boka hotell i Grekland »





HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera