Nja, rätt och fel.... När man pressat saften ur druvorna, och har bara druvmassan kvar, så slår man vatten över detta, och låter det jäsa upp till en ny mäsk. När det har jäst tillräckligt, destillerar man det, och vips får man raki, eller tsipouro. Om man på det ena eller andra stället sedan smaksätter enligt tradiotion, så blir det "olika" drycker. På Kreta kallas det raki, det görs det också i mellersta östern, alltså Libanon, Syrien, Turkiet m.fl ställen. I Makedonien, och för övrigt också på Attika kallas det Tsipouro. Om man på Kreta krossar kärnorna i mäsken, så må det vara därför man får en annorlunda smak. Men det gör man säkert på andra ställen också. Man kan INTE bränna på kärnor. Till jäsning fordras socker eller stärkelse(t.ex. sädeskorn eller potatis). Jag skulle vilja säga att det är samma skillnad på dessa två spritsorter som t.ex. Aquavit & Absolut. Samma sak, med olika smak. Ouzo är också brännvin, men smaksatt med anis och lite andra kryddor. Skål!! /bengalow
|