DISKUTERA GREKLAND

"Ouzo eller raki?"

E-posta detta ämne till en vän
Skrivarvänlig version av detta ämne
Bokmärk detta ämne (Om du är registrerad)
 
Föregående ämne | Nästa ämne 
Konferenser Om Grekland Dryck (Protected)
Original inlägg

peppar (5 posts) E-posta peppar Privat meddelande till peppar Användarprofil IP adress
04-12-02, 01:30 (SE)
"Ouzo eller raki?"
Hej!

Alla pratar bara om ouzo när det kommer till grekiska drycker men när jag var på Kreta så dracks ingen ouzo alls. Det vi bjöds på var istället drack var Raki, grekiskt brännvin.

Någon som vet om detta är regionalt olika eller om bara en annorlunda grej, eller är det så att ouzo är en typisk turistgrej, ett rykte?

  Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

  Innehåll

  Ämne     Författare     Datum     ID  
 RE: Ouzo eller raki? CamillaN 04-12-02 1
   RE: Ouzo eller raki? Bengt Olof 04-12-02 2
 RE: Ouzo eller raki? inkfish 04-12-02 3
   RE: Ouzo eller raki? Wilda 09-12-02 4
       RE: Ouzo eller tsipouro. jannis 09-12-02 5
 RE: Ouzo eller raki? Simon 16-01-03 6

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

Inlägg i detta ämne

CamillaN (109 posts) E-posta CamillaN Privat meddelande till CamillaN Användarprofil IP adress
04-12-02, 08:53 (SE)
1. "RE: Ouzo eller raki?"
Raki som du skriver om dricks som sagt väldigt mycket på Kreta.
Tror att det bara är på Kreta som det kallas Raki, på andra öar kallas det Tsipouro och är det som är mest likt Raki.
Skillnaden är att det ena görs på vindruvskärnor och det andra på vindruvsskalen......fast jag kommer inte ihåg vilket som görs på vad. Någon som vet?? Annars kan jag ta reda på det......
Styrkan kan också skilja väldigt mycket, från ca 40% som vanlig "sprit" och uppåt.
Ouzo däremot dricks väl överallt......
Hälsningar
//Camilla
  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Bengt Olof (0 posts) E-posta Bengt%20Olof Privat meddelande till Bengt%20Olof IP adress
04-12-02, 11:40 (SE)
2. "RE: Ouzo eller raki?"
Nja, rätt och fel.... När man pressat saften ur druvorna, och har bara druvmassan kvar, så slår man vatten över detta, och låter det jäsa upp till en ny mäsk. När det har jäst tillräckligt, destillerar man det, och vips får man raki, eller tsipouro. Om man på det ena eller andra stället sedan smaksätter enligt tradiotion, så blir det "olika" drycker. På Kreta kallas det raki, det görs det också i mellersta östern, alltså Libanon, Syrien, Turkiet m.fl ställen. I Makedonien, och för övrigt också på Attika kallas det Tsipouro. Om man på Kreta krossar kärnorna i mäsken, så må det vara därför man får en annorlunda smak. Men det gör man säkert på andra ställen också. Man kan INTE bränna på kärnor. Till jäsning fordras socker eller stärkelse(t.ex. sädeskorn eller potatis). Jag skulle vilja säga att det är samma skillnad på dessa två spritsorter som t.ex. Aquavit & Absolut. Samma sak, med olika smak. Ouzo är också brännvin, men smaksatt med anis och lite andra kryddor. Skål!!
/bengalow
  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

inkfish (2235 posts) E-posta inkfish Privat meddelande till inkfish Användarprofil IP adress
04-12-02, 12:38 (SE)
3. "RE: Ouzo eller raki?"
På Kreta gör man ju också tsikoudia, som jag alltid trott är samma sak som tsipouro. Är det fel?

inkfish
- Hitta mig ett blåare hav, så ska jag lämna Grekland

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Wilda (86 posts) E-posta Wilda Privat meddelande till Wilda Användarprofil IP adress
09-12-02, 10:25 (SE)
4. "RE: Ouzo eller raki?"
Raki finns på många öar. Har iofs bara rest runt i Cykladerna, men fått raki både på Naxos (Tsiporo), Amorgos och Småcykladerna (där man kallat det just Raki). På Kreta är det andra namnet Tsigodia, men jag har nästan aldrig hört någon använda det.

  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

jannis (29 posts) E-posta jannis Privat meddelande till jannis Användarprofil IP adress
09-12-02, 12:02 (SE)
5. "RE: Ouzo eller tsipouro."
>Raki finns på många öar. Har
>iofs bara rest runt i
>Cykladerna, men fått raki både
>på Naxos (Tsiporo), Amorgos och
>Småcykladerna (där man kallat det
>just Raki). På Kreta är
>det andra namnet Tsigodia, men
>jag har nästan aldrig hört
>någon använda det.


Det var för en tid sedan jag skrev om tsipouron äkthet och vad
en grek föredrar idag.Självklart dricker man raki på Kreta och
andra öar och även tsikoudia.Det är lokaltradition och alkohol-
kultur på varje landskap och ö.Vi som kommer från fastlandet och
speciellt från Thessalien och Makedonien räknar tsipouron som
äkta vara,däremot inte ouzon.Jag växte upp i ett område där
tsipouron var "kung" bland folk som älskade att festa och dansa,
som Dionysos under antiken.En självklarhet med tsipouron, är den
riktiga och goda "mezé" som hör ihop.Dricker du tsipouro så vet
du vad som hör till.Själva proceduren går till som Bengt Olof
har beskrivit.Det är en upplevelse att närvara just då man brän-
ner tsipouro.En stor händelse och upplevelse som inte går att
beskriva kort,om man inte är på plats.Folk går dit med matkorgar
och njuter av de magiska dropparna.Sjunger och dansar för fullt.
Bränner man på flera ställen vid utkanten av byn,så besöker man
alla dessa välsignade platser.Dropparna kallas föresten för de
riktiga tsipouro älkare " Madonas tårar".Idag finns det i många
städer tsipouradika och turisterna borde egentligen försöka lära
lite om denna tradition.Jag förstår folk som tycker att det är
för starkt,men det tar lite tid att lära sig hur man dricker det.
Det ska finnas känsla,kunskap och sätt att dricka.Det blev en
väldig storm föra gången jag nämnde tsipouron och flera i sin
okunskap hade inte något vidare positiva kommentarer.Alla kan inte tycka lika men jag beskriver en känsla grundad på en tra-
dition fylld med minnen och upplevelser hos folk i min närhet.

jannis


  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp

Simon (55 posts) E-posta Simon Privat meddelande till Simon Användarprofil IP adress
16-01-03, 17:51 (SE)
6. "RE: Ouzo eller raki?"
Jag kan bara instämma att man dricker raki och ouzo i hela Grekland. Raki däremot brukar väl tillverkas lokalt och av stjälkarna, resterna efter vintillverkning och löven av vindruverna, det var vad de sa på Kefalonia. Min favorit är nog dock Ouzo även om Rakilimo är gott ( Raki uppvärmd med honung i rörd). När du beställde det på krognen kollade folk lite snett efter som det är drinken man dricker om man vill bli full... Det är väldigt stark sprit minst 40%. Tyvärr var det inte så många som serverade den.
Vad går uppemot att sitta en sommarkväll i Grekland och dricka en Ouzo?
MVH
Simon
  Ta bort | Varna Editera | Svara | Svara med citat | Upp


Lås | Arkivera | Ta bort

Hem | Ämnen | Föregående ämne | Nästa ämne

 
© KALIMERA - ditt fönster mot GREKLAND