handdator

Visa fullständig version : Marinerade oliver


yannis
2011-07-09, 16:51
I saluhallen i Chania köpte vi marinerade oliver. Dom har snabbt tagit slut, tyvärr.

Vi har sett att man även kan köpa dessa godsaker i lösvikt på välsorterade svenska livsmedelsaffärer. Men ack så dyra! Inte att tänka på.

Så nu är frågan. Hur gör man goda marinerade oliver? Jag har gått in på internet och undersökt. Grunden är oliver och olivolja. Men sedan? Dom olika sajterna har föreslag på fänkålsfrön, kummin, oregano, citronskal, rosmarin, timjan, lagerblad, röd chilifrukt och vitlök som ingredienser.

Nu skulle jag vilja veta bästa kombinationen. Jag brukar ofta blanda och ta från olika recept när jag lagar mat och gör inläggningar. Så i detta fall vill jag veta bästa örtblandningen.

Birgitta

nilam
2011-07-09, 17:01
Jag brukar marinera oliver lite på känn... olivolja, olika örtkryddor (vad man har hemma) chili, vitlök och lite flingsalt. Jag har aldrig recept utan brukar prova mig fram. Ibland blir det bra och ibland blir det bättre...:D Går inte direkt att misslyckas tror jag ;)

Lycka till!

Malin

sjöborren
2011-07-10, 11:06
Yannis! Här är ett recept jag verkligen kan rekomendera - sen är smaken som baken. :rolleyes:

Oliver - gärna blandade svarta och gröna, lagerblad, vitlök - pressade och hela klyftor, torkad timjan, torkad dragon, torkad körvel -tillsätts efter personlig smak - örtsalt, samt en god olivolja.

Lägg oliverna i en skål. Pressa några vitlöksklyftor över och lägg ner några hela. Tillsätt kryddor efter personlig smak. Häll över olja och rör om. Låt oliverna stå svalt några dagar innan de avnjutes.

Billiga kärnfria svarta och gröna oliver blir riktigt goda i den här inläggningen - bra tips till en större buffé.

Lilla sjöborren bye_bye

anneli56
2011-07-10, 12:28
Enkelt, bara lägga oliver i olja och ha i vitlök eller oregano eller chili , vad man nu tycker bäst om.
Gröna oliver med oregano och citron är mums.
Så gör jag med våra oliver. Har ni förresten ätit söta oliver, alltså oliver i sirapslag! Så gott till grekiska yoghurten:)

Eva L
2011-07-10, 12:30
Om du köper i plåtburk blir det billigare än att handla på lösvikt. ICA Gourmet har flera grekiska som håller mycket hög kvalité.

Eva

yannis
2011-07-12, 13:02
Tack för tipsen!

Nu har jag gjort egna marinerade oliver. Eftersom jag har ett stort grekiskt kryddförråd tog jag en salig blandning. Grunden är svarta och gröna oliver och en halv deciliter olivolja. Oljan är en gåva från paret som hade hand om Creta Mare i Plakias på Kreta. Från deras egna olivodlingar.

Fyllde på med ett par lagerblad från egen buske, timjan, oregano, torkade chilifrukter och flingsalt. Vitlök, ett par pressade som ett par krossade. Får nu stå och dra i tre dagar. Tas med ut till skäret och bjuder Arnes son med familj när dom kommer i slutet av veckan. Hoppas bara att jag lyckats...

Birgitta._B-anana

anneli56
2011-07-12, 13:45
Det var verkligen en salig blandning kryddor:D
Själv brukar jag ha oliver i vitlök, chili eller oregano eller i andra kryddor så får var och en välja sin favorit:)

sjöborren
2011-07-13, 00:01
Friskt vågar hälften vunnit ... Naturligtvis kommer du att lyckas! :D

anneli56
2011-07-13, 07:15
På tal om billiga oliver och olivolja, vet vi verkligen vad vi får när vi köper dom billigaste oliverna och oljan?
Har själv varit i kontakt med Axfood och Menigo och där säger man att kvaliten spelar ingen som helst roll för dom, bara inköpspriset är viktigt! :confused:

Yanna
2011-07-13, 07:26
På tal om billiga oliver och olivolja, vet vi verkligen vad vi får när vi köper dom billigaste oliverna och oljan?
Har själv varit i kontakt med Axfood och Menigo och där säger man att kvaliten spelar ingen som helst roll för dom, bara inköpspriset är viktigt! :confused:

Nej, inte så många vet kanske detta:
http://kostbloggen.klokarad.se/#post44

Yanna

Eva L
2011-07-13, 07:52
På tal om billiga oliver och olivolja, vet vi verkligen vad vi får när vi köper dom billigaste oliverna och oljan?
Har själv varit i kontakt med Axfood och Menigo och där säger man att kvaliten spelar ingen som helst roll för dom, bara inköpspriset är viktigt! :confused:

Är det någon som rekommenderat de billigaste oliverna här? Har jag inte sett. Färgade oliver och liknande har nog alla mer matmedvetna slutat med för länge sen. I Sverige har det under de senaste åren pågått en ganska intensiv diskussion om vad maten innehåller och lokalproducerade produkter har fått ett enormt uppsving. De små gårdsmejerier som finns runt om i landet producerar exempelvis högkvalitativa get och fårostar där efterfrågan är större än tillgången från vissa gårdar. Oliver växer dock inte här så där får vi hålla oss till importerat.

Eva

anneli56
2011-07-13, 08:00
Yannis! Här är ett recept jag verkligen kan rekomendera - sen är smaken som baken. :rolleyes:


Billiga kärnfria svarta och gröna oliver blir riktigt goda i den här inläggningen - bra tips till en större buffé.

Lilla sjöborren bye_bye

Här var det prat om billiga oliver.
Men som tur är finns det ju även goda importerade kvalitetsoliver dock inte så billiga:)

Eva L
2011-07-13, 08:05
Här var det prat om billiga oliver.
Men som tur är finns det ju även goda importerade kvalitetsoliver dock inte så billiga:)

Ja det hade jag missat. Klart bättre att välja bra oliver. Inläggningen kan inte göra underverk med en bristfällig produkt. Jag kör hellre med färre utmärkta oliver än många av en sämre sort.

Eva

Arne
2011-07-15, 15:03
Ja, nu har vi avsmakat de egenmarinerade oliverna. En fullträff! Vi använde som bas en stor burk vanliga lågprisoliver vi inhandlade på Coop Forum. Pris runt 16 kronor.

Resultatet blev lysande. Sett i ljuset av den delikata smaken hade det varit bra om Hustru Birgitta i samband med tillredningen noterat vilka ingredienser hon använde sig av, och hur mycket av varje substans...

Det får bli en ny inläggning snart nog, detta enär oliverna går åt så det ryker om det.

Arne

Eva L
2011-07-16, 07:53
Var det grekiska oliver ni handlade? Med eller utan kärnor. Kanske ni fick en bra sort trots det låga priset. Min erfarenhet är att det inte går att trolla med en dålig råvara oavsett inläggningskonst men jag kan ju ha fel. Konsistens etc går ju inte att göra något åt.

Eva

Elisabet
2011-07-16, 08:59
Min erfarenhet är att det inte går att trolla med en dålig råvara Jodå Eva, visst går det! Det där är en av vår tids utbredda myter. Med god kokkonst spelar kvaliten på råvaran nästan ingen roll. Det har människor vetat i alla tider.

yannis
2011-07-16, 09:15
Jag tog ju lika delar svarta kalamataoliver med kärnor och gröna oliver, rrkärnade med pimento. Alla tyckte att kalamataoliverna var godast, så det lär bli enbart dem i fortsättningen.

Sedan är det inte så svårt med örterna. Man tager vad man haver hemma. Och som man själv tycker om och tycker om att använda. Jag skulle aldrig undvika vitlök om vitlök stod som förslag i recept! Ej heller flingsalt.

Men nu gäller det att hitta grekisk flingsalt på vår nästa resa. Jag vet ju inte vad det heter på grekiska.

Birgitta.

Alala
2011-07-16, 17:49
Det här är ju en helt fantastisk tråd det här! Jag har ju aldrig ens tänkt på att marinera oliver. :D Brukar alltid köpa bara grekiska oliver, helst Kalamata och gärna ekologiska om jag hittar såna. Men nu ska jag ju pröva på att marinera. Så tack för tipsen! :p

Och jag tycker också att det är viktigt med högklassiga råvaror. :)

/ Anne

Eva L
2011-07-16, 18:59
Jodå Eva, visst går det! Det där är en av vår tids utbredda myter. Med god kokkonst spelar kvaliten på råvaran nästan ingen roll. Det har människor vetat i alla tider.

Håller verkligen inte med dig. Vissa saker går att göra underverk med andra inte. En bra råvara är många gånger en förutsättning för ett lyckat resultat men naturligtvis krävs det ibland mer än så för att lyckas. Visst kunnande i kokkonstens hemligheter är inte så dumt att ha med.

Eva

Eva L
2011-07-16, 19:00
Vilket bra pris du fick för Kalamatoliverna Birgitta. Jag har aldrig hittat några för 16 kr. Kanske det inte var så stor burk. Nästa gång får du skriva ner receptet på din marinad.

Eva

Wardakis
2011-07-16, 22:00
Men nu gäller det att hitta grekisk flingsalt på vår nästa resa. Jag vet ju inte vad det heter på grekiska.

Havssalt har jag fått av Kickie eller köpt i lösvikt på marknaden i Chania, då är det ju bara att pekaAng_elx. Salt heter aláti.
Gunilla

anneli56
2011-07-17, 06:11
Håller verkligen inte med dig. Vissa saker går att göra underverk med andra inte. En bra råvara är många gånger en förutsättning för ett lyckat resultat men naturligtvis krävs det ibland mer än så för att lyckas. Visst kunnande i kokkonstens hemligheter är inte så dumt att ha med.

Eva

Håller med Eva !
Riktiga goda kvalitetsoliver ska det vara....inga blaskiga lutbehandlade i vatten:D