Visa fullständig version : Årets surströmming *****
Förra lördagen avnjöt vi tillsammans med våra bästa vänner en liten surströmmingsfest. Menyn har sedan flera år varit standardiserad vad gäller förrätt och huvudrätt. Desserten varierar.
Efter välkomstdrink startade vi med en liten förrätt som varje år består av kycklinglever i någon form. I år blev det "Champinjonsallad med kycklinglever". Receptet hittade jag på systembolagets hemsida ("Champinjonsallad med tupplever"). Till det ett glas rödtjut o vatten.
Sedan blev det som alltid surströmming, hårt o mjukt tunnbröd, smör, mandelpotatis, hackad rödlök o persilja. Drycken är vatten, öl och snaps. Vad gäller snapsar valde vi att denna gång använda små glas (2cl) vilket gör att man kan ta lite flera och med olika smaker utan att det blir för mycket.
Desserten varierar år från år. Denna gång blev det Äggtoddy med punch (punchen i ett äggskal ovanpå som man själv rör ned).
Allt smakade mycket gott och tycktes uppskattat. Men det viktigaste som jag ville berätta med denna skrivan var .....
..... att Årets inläggning av surströmming var alldeles utomordentligt bra!klapp_klap
Smaken var perfekt och konsistensen var utmärkt och den var lättrensad. Det kan annars variera lite mellan åren. Ibland är de för hårda och ibland lite för lösa. Men som sagt, i år tyckte vi att den var perfekt! Det var faktiskt så gott att vi kör en gång till med annat sällskap om en vecka.
:) Mats
Även jag åt årets inläggning i helgen ute på skäret. Ensam. Ja visst, Arne var förståss med, men men... Får aldrig i honom en suströmming, han vägrar t.o.m. öppna burken. Han håller sig till den inlagda vanliga sillen.
Jag tyckte också årets inläggning var god. Bra konststens och lätt att filea. Men, för en vecka sedan åt jag förra årets inläggning. Och vi här uppe säger ALLTID att förra årets inläggning är bättre.
Den ska liksom GONA TILL SIG ett år i burken.
För övrigt blir jag glad när jag ser att en "sörlänning" äter delikatessen. Kommer du månne från härifrån?
Birgitta.
Låt mig komplettera Hustruns lyriska dyrkan av surströmmingen. Så snart burken öppnades i går afton, då infunno sig genast flugor en masse.
De överblivna firrarna hivades efter avslutad måltid nere vid grillen just invid havet. Där låg de kvar nu i morse oaktat skäret vimlar av eljest ej sparsmakade måsar och annan sjöfågel. Det brukar ta någon vecka innan firrarnas doft urlakats av regn och vind innan fåglarna äter upp dem.
Surströmming var ordet...
Arne
sjöborren
2011-08-27, 21:52
Har ätit surströmming två gånger i sommar - fjolårets och årets. Båda var bra men fjolårets något bättre. Det är nog som Yannis säger; de ska ligga ett år och gona till sig.
Har aldrig som Masse ätit trerätters. Surströmming, mandelpotatis, hackad gul lök och en
sjöborren
2011-08-27, 22:00
Oops!!! Skulle förhandsgranska men tryckte fel :o ... öl och snaps inte att förglömma. :D
Varför äter man jäst , halvrutten mat när det finns så god annan mat???;)
Lissi - som älskar vanlig strömming:D
Monica C
2011-08-27, 23:08
Lissi för att det ÄR SÅ GOTT!
Monica:)
Lissi för att det ÄR SÅ GOTT!
Monica:)
Smaken är som baken - delad:D
Lissi - uppvuxen med föräldrar som formligen älskade surströmming!
Monica C
2011-08-27, 23:49
Så sant så sant men GOTT är det:D
Monica:)
Även jag åt årets inläggning i helgen ute på skäret. Ensam. Ja visst, Arne var förståss med, men men... Får aldrig i honom en suströmming, han vägrar t.o.m. öppna burken. Han håller sig till den inlagda vanliga sillen.
..................................................
Den ska liksom GONA TILL SIG ett år i burken.
..................................................
För övrigt blir jag glad när jag ser att en "sörlänning" äter delikatessen. Kommer du månne från härifrån?
Birgitta.
Men Arne då, inte trodde jag väl att du skulle svikta på att klyva ........... en burk fisk. Inte mycket konstigare än att klyva ett krus vitt, och väldigt gott är det också.
..................................................
Jo visst är det så att den smakmässigt ofta "gonar till sig" om den får förädlas ett år till, men tyvärr tycker jag att det oftast går ut över konsistensen. De blir liksom inte lika lättfileade och det blir lite mindre kvar. Men visst, lite mera smak blir det ju.
..................................................
Jo vi skåningar har ju rykte om oss att gilla god mat. Och för mig gäller det oavsett om den kommer från ställen som ligger många mil norr eller söder om oss. Här gillas både norrländsk renskav och surströmming och grekisk meze.
Har aldrig som Masse ätit trerätters. Surströmming, mandelpotatis, hackad gul lök och en
Allt bör väl provas, minst en gång. Kanske surströmming en tredje gång i höst, och då på mitt sätt?
Så sant så sant men GOTT är det:D
Monica:)
GOTT var ordet!
Våra goda vänner, med norrländsk uppväxt, har låtit berätta att det går alldeles utmärkt att spara överblivna surströmmingar i glasburk med tättslutande lock några dagar i kylskåp, för att sedan återuppta njutningen. Den har säkert en "bästföre-datum" som tål det.
Fick just en fundering. Om man bortser från doften (vilken man inte känner efter 10-15 minuter) så är smaken ungefär som extra smakrik ansjovis. Och då är min undring ........... är det någon som har testat att göra "Jansons frestelse" på surströmming? Kan kanske vara något att använda de överblivna fiskarna till?
:) Mats
Varför äter man jäst , halvrutten mat när det finns så god annan mat???;)
Lissi - som älskar vanlig strömming:D
Nja Lissi, du brukar ju ha en positiv inställning till det mesta. Inte behöver man kalla den halvrutten. Med lite god vilja kan man kanske se det som lite välmarinerad fisk, eller? :D
:) Mats
Trots att jag är bördig från Norrbotten, så äter jag INTE surströmming. Många övriga i släkten är dock helt begeistrade i denna rätt. Det gäller att se till att undvika att göra besök vid dessa obehagliga tillfällen.
/Netwolf
Monica C
2011-08-28, 08:17
I vår ungdom (22/23-årsålder)bodde vi i Sandviken ett par år,och där bjöd goda vänner på surströmmingslåda.Vill minnas att det var strömming,lök,ströbröd och grädde som kördes i ugnen.Mycket misstänktsam emot detta då så jag smakade inte,ungdomligt oförstånd får jag skylla på,men våra vänner åt detta med god aptit och vi fyra norrbottningar på traditionellt sätt.Idag skulle jag gärna smaka på denna anrättning.Tänk, jag kanske har missat en fantastisk matupplevelse!!:D
Monica:)
Surströmmingslåda i ugn??
Men så vedervärdig doft detta måste frambringa. Jag när en stark förhoppning att receptet även omfattar tips på prisvärd skilsmässoadvokat....
Arne
Monica C
2011-08-28, 09:51
Arne jag kommer faktiskt inte ihåg ngn ev doft,händelsen ligger 45 år bort ur tiden,men det borde nog ha doftat på ngt vis.Gott kanske?!!!:D
Monica:)
Jag äter också gärna surströmming fast det intresset har kommit med tiden. På tunnbröd med smör, lök och mandelpotatis med en Innis till smakar den allra bäst för mig. Klämma ska det vara. Sen får det gärna vara marangtärta med blåbär till efterrätt.
Eva
Surströmmingslåda i ugn??
Men så vedervärdig doft detta måste frambringa. Jag när en stark förhoppning att receptet även omfattar tips på prisvärd skilsmässoadvokat....
Arne
Ett fullgott skäl för vräkning om det är i hyreslägenhet denna doft sprids!__D
Jag blev tvingad i barndomen att vra med på fester där denna rätt åts.Vi behövde inte smaka , men det kan omöjligt smaka värre än det luktar i alla fall så det kanske är därför man äter om man ändå måste vistas i lukten:eek::confused:
Lissi
För Arnes skull kanske jag ska testa surströmmingslåda nästa gång? Låter spännaande:
Till Lissi:__D:mad:
Eva, vad är en Innis?
Birgitta.
För övrigt blir jag glad när jag ser att en "sörlänning" äter delikatessen. Kommer du månne från härifrån?
Birgitta.
Nej Birgitta. Jag är sedan födsel och ohejdad vana en infödd skåning. Anledningen till vår passion för surströmming är att våra vänner (skåningar sedan många år, men med norrländskt ursprung) för ett 20-tal år sedan presenterade denna rätt för mig och hustru Birgit. Det uppstod tycke redan vid första försöket, och sedan dess är vi fast.
För Arnes skull kanske jag ska testa surströmmingslåda nästa gång? Låter spännaande:
Till Lissi:__D:mad:
Eva, vad är en Innis?
Birgitta.
Surströmmingslåda, det låter ju som svaret på min fundering om "SurströmmingsJanson". Vid kontroll har jag fått veta att sådan också förekommit i föräldrahemmet hos våra "norrlandsvänner". Det innebär ju att det måste provas nån gång framöver. Får se om det blir några firrar över på torsdag.
Instämmer i Birgittas fråga: Eva, vad är en Innis?
:) Mats
Nej, surströmming finns över huvud taget inte på min karta...:eek:
Eva, vad är en Innis?
Men öl är jag bra på:), så jag gissar att Eva menar en Innis & Gunn från Edinburgh, Skottland. Det är en ale som har lagrats på whiskyfat.
/kimmen
Men öl är jag bra på:), så jag gissar att Eva menar en Innis & Gunn från Edinburgh, Skottland. Det är en ale som har lagrats på whiskyfat.
/kimmen
Men alla tillbehör låter gott....inte snaps dock..ölen skulle jag gärna smaka:p
Lissi
sjöborren
2011-08-28, 15:40
Trodde hon menade Guinness ...:rolleyes: Och Masse jag har aldrig varit med om att det blivit strömming kvar. :D
Nej, surströmming finns över huvud taget inte på min karta...:eek:
Men öl är jag bra på:), så jag gissar att Eva menar en Innis & Gunn från Edinburgh, Skottland. Det är en ale som har lagrats på whiskyfat.
/kimmen
Alldeles rätt. Jag är kass på öl men har hittat den här som jag älskar. Både den vanliga och nytillskottet det senaste året på systemet som heter Roma. Ser alltid till att ha ett par flaskor i kylen. Fick för ett par år sen en Innis i någon form av specialgåva med pappersförpackning runt flaskan. Vilken njutning.
Eva
Jag är kass på öl men har hittat den här som jag älskar. Både den vanliga och nytillskottet det senaste året på systemet som heter Roma.
Njaa... Roma tror jag inte den heter.:)
För närvarande finns det två olika Innis & Gunn på bolaget. Den vanliga heter "Oak Aged Beer" och är alltså lagrad på whiskyfat. Nytillskottet heter "Rum Cask Oak Aged Beer" och är lagrad på romfat.
/kimmen
Jag äter också gärna surströmming fast det intresset har kommit med tiden. På tunnbröd med smör, lök och mandelpotatis med en Innis till smakar den allra bäst för mig. Klämma ska det vara. Sen får det gärna vara marangtärta med blåbär till efterrätt.
Eva
Eva! Ditt inlägg har inspirerat oss till surströmmingsfesten på torsdag vad avser desserten. Jag gillar blåbär skarpt så vi kommer att satsa på din variant med marängtårta med blåbär. Det kan man givetvis göra ganska enkelt efter eget huvud, med har du några speciella tips om iordningställandet av "Marängblåbärstårta på Evas vis" så tar vi gärna emot dem.
:) Mats
Njaa... Roma tror jag inte den heter.:)
För närvarande finns det två olika Innis & Gunn på bolaget. Den vanliga heter "Oak Aged Beer" och är alltså lagrad på whiskyfat. Nytillskottet heter "Rum Cask Oak Aged Beer" och är lagrad på romfat.
/kimmen
Alldeles rätt. Tur du rättar mig. Huvudet var nog för fullt av den härliga musiken som jag lyssnade till på Gammlias höstmarknad. Där spelades en romsk brudsång vilket inspirerade mig att plocka fram en CD med Mahala Rai Banda.:)
Förövrigt åt jag souvas med ljuvlig kantarellsås på marknaden och de små barnbarnen fick rida ponny för första gången.
Eva
Eva! Ditt inlägg har inspirerat oss till surströmmingsfesten på torsdag vad avser desserten. Jag gillar blåbär skarpt så vi kommer att satsa på din variant med marängtårta med blåbär. Det kan man givetvis göra ganska enkelt efter eget huvud, med har du några speciella tips om iordningställandet av "Marängblåbärstårta på Evas vis" så tar vi gärna emot dem.
:) Mats
Jag har ett gammalt recept som min mamma gjorde tror den heter Sävar marangtårta. Lägger ut det under dagen eller ikväll.
Eva
Marängtårta
Botten: Rör 75 gr rumsvarmt smör och 1 dl socker poröst. Rör ner fyra äggulor en i taget, tillsätt 3 msk mjölk och 1,5 dl vetemjöl blandat med 1,5 tsk bakpulver. Bred ut smeten på smörpapper i en långpanna.
Marängtäcke: Vispa vitorna med 1 dl socker till fast skum, vänd sen ner ytterligare 1 dl socker. Bred marängsmeten ovanpå sockerkakssmeten. Strö över ganska fint hackad mandel eller flagad.
Grädda i knappt 175 graders ungsvärme eller något lägre ca 25 min. Dela kakan på mitten när den svalnat och bred ut 2-3 dl grädde samt färska blåbär eller lätt tinade frysta på den en halvan och lägg den andra halvan över.
Jag brukar inte dubblera receptet osäker på om det går utan brukar baka två om det behövs en större tårta. Om jag behöver frysa tårtan fyller jag den inte förrän den ska serveras. Tårtan är god även med hallon.
Eva
Jag är inte Årets Kock precis. Fixar ganska behändigt att koka eller steka några ägg, koka potatis, brygga kaffe etc. Men hustru Birgit är en hejare på matlagning, och även om hon hellre lagar mat än bakar så kan hon nog ge mig lite support om det behövs. Och med ditt recept så kommer jag att fixa det. På torsdag blir det Sävar marängtårta. (... men först surströmming!!!!)
Tack Eva!
:) Mats
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.