![]()  | 
	
		
 Möglig olivolja 
		
		
		Igår öppnade vi en flaska olivolja som vi fick på Kreta i höstas. Tyvärr var det mögel på korken, och en bit ner i flaskan. Är det någon som vet om den går att använda, eller är det bara att slå ut den? 
	http://www.kalimera.se/bilder/forum/olivolja.jpg  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Jag skulle slänga den. Mögelsporer är ju både cancerframkallande och otrevligt på annat vis. 
	Eva  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Det där ser väldigt skumt ut! Har aldrig råkat ut för mögel i olivolja. Fast vi använder inte såna korkar.Är oljan hembuteljerad?Tänkte bara om det kan ha kommit med något orent vilket har orsakat bakterieväxt?  En bra olivolja har ju en väldig lång hållbarhetstid,den håller sig ju bra minst 3 år! 
	Hur smakar oljan? Den ser ju ingen smaklig ut i alla fall,jag skulle nog inte använda den.  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Soporna direkt utan att passera gå... Det fick jag lära mig av Antonis. Det är oljan det är fel på, troligen utspädd med något. 
	//Ulf  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Exakt! Måste vara utspädd med något!! En olivolja av god kvalitet möglar aldrig! 
	 | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Tack för era svar! 
	Jag måste bara förtydliga mig lite då jag uttryckte mig lite slarvigt. Olivoljan ser fin ut, det är bara korken och toppen av flaskan som är möglig. Jag har fått olivolja av samma person flera gånger tidigare, och den har alltid varit bra, och mycket god. Den är hembuteljerad. Det kan ju vara så att det kommit bakterier på korken. Flaskan är en vanlig vinflaska. Jag ska hälla ut den. :o  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Nu har du kanske redan hällt ut den, men... 
	Troligen har det varit något i korken som möglat, alternativt i flaskhalsen. Jag (som inte är rädd för mögel) skulle försöka rengöra flaskan försiktigt och i möjligaste mån undvika att det ramlar ner något mögel i oljan. Sedan skulle jag hälla bort lite av oljan, och resten i en ren (kokad, även locket) glasburk och sedan provsmaka. Om jag inte kände någon mögelsmak och oljan i övrigt smakar och luktar som vanligt skulle jag använda den. (För övrigt är mögel svamp och inte bakterier, men vad spelar det för roll ;) )  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Jag skulle inte ha hällt bort oljan! För jag vet att denna olja är bra. Och mögel kan man ta bort, det har jag gjort på vissa andra matvaror. 
	Birgitta.  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Citat: 
	
 Men som sagt var, det kanske är för sent redan.... bye_byeAbi  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Alla gör ju som dom vill med sina livsmedel och vilka krav man har på det som åker in i munnen varierar säkert en hel del. Här finns lite aktuell information från Livsmedelverket. http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/mogelgifter/ 
	Eva  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Borde man inte kunna sabrera flaskan? Då försvinner ju möglet i flaskhalsen! :D 
	Fast har du redan hällt ut, så? Läser redan rubrikerna "Stort oljeutsläpp i Blekinge Skärgård!". Fast du kanske återvinner den? ;) /Netwolf  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Citat: 
	
  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Citat: 
	
 Alltid lär man sig något nytt, tack! :) Fresten, vad det min första tanke oxå, fast jag tänte "slå av halsen" :D  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Citat: 
	
 /Netwolf  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Tack för alla tips och råd. Jag har inte vidtagit några åtgärder ännu. Flaskan står och ser ensam och ledsen ut i köket. Vill ogärna slå ut den för jag vet att det är en fin olja. Du vet Birgitta, för ni har ju också fått den oljan.  
	Jag ska kolla med lupp i morgon för att se om det finns mögel i oljan också, sedan tar jag beslut om hur jag gör. Återkommer...  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Men nog duger den att använda tll fritering åtminstone? Patatoules...melitsanes...kolokithakia... 
	 | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Citat: 
	
 Eva  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Citat: 
	
 Jag kollade flaskan mycket noga idag, och det fanns mögel längst ner på botten av flaskan. Troligen kommer den från korken. Nu är den utslagen. Kändes inte fräscht. Bye, bye kära olja. bye_bye Jag ser det trots allt lite positivt. Nu finns det ännu en anledning till att åka tillbaka till Chania. :)  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Citat: 
	
 Eva  | 
		
 Sv: Möglig olivolja 
		
		
		Alltid något positivt! 
	Tror att korken var orsaken till mögeln. Jag skickar en liten tröst flaska av vår goda olja till er ;) så får ni smaka den godaste oljan från Peloponnesos!:)  | 
| Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:56. | 
	Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
	
	KALIMERA & TA DET LUGNT