Sv: Dilemma, äta feta om man är Gravid?
HenricG, jag kan glädja dig med att det du skriver bygger på gammal information. Livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller amning och alkohol är numer så här: ”Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten. Däremot bör förstås den som ska ta hand om barnet, vare sig det är mamman eller pappan, inte vara så påverkad att omdömet och omsorgen om barnet försämras."
När det gäller alkohol och graviditet är det dock en helt annan sak. Den gravida och hennes foster delar samma blod, och den mängd alkohol som finns i mammans blod finns alltså även i barnets blod. Fostret är känsligare för alkohol än vad mamman är. Livsmedelsverkets rekommendation är att helt avstå från alkohol så snart man misstänker att man kan vara gravid.
För att återgå till frågan om listeria så är livsmedelsverkets rekommendation både enkel och tydlig, och inte alls överdriven:
”Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid – listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt.
Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning.
Här är några råd som ytterligare kan minska risken att smittas:
- Förvara kylvaror kallt, ha gärna +4°C i kylskåpet.
- Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter.
- Kontrollera förpackningsdatum.
- Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.
- Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
- Om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami – frys det i tre dygn innan du äter.
- Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.
- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter trädgårdsarbete. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.
- Skölj frukt och grönsaker."
Enkla råd som knappast borde vara svåra att följa när man har fått den stora förmånen att bära på ett människoliv.
Och som sagt, så gott som all fetaost och youghurt i Grekland är gjord på pastöriserad mjölk numer. I affären läser man på förpackningen och på tavernor är det bara att fråga, och om man ändå känner sig osäker, be att få titta på förpackningen.
|