Sv: saganaki
			 
			 
			
		
		
		
			
			Det här lärde jag mig på Kreta av en riktig matmamma. 
Här använder man inte saganakiost utan vanlig fetaost. 
 
1 ägg, lätt vispat 
1 / 3 kopp sesamfrön, lätt rostade (kan nog uteslutas) 
250 gr fetaost, skuren i 2-2.5 cm breda stavar 
50 ml olivolja (en god sådan) 
8 stora soltorkade tomater i olja, skär i tjocka strimlor 
2 msk färsk citronsaft 
1 tsk söt röd chili ("boukovo") eller paprika 
1 msk färsk oregano eller mejram 
 
Värm ugnen till 200 grader. I en skål, vispa ägg lätt med sesamfrön och en nypa salt. 
Doppa feta stavarna i blandningen,  alla sidor  väl täckta.  
I en medelstor ugnsform, täck botten med olivolja.  
Lägg soltorkade tomater jämnt och placera fetastavarna ovanpå i rad. Baka i 10-12 minuter på mittenfalsen  tills fetan är lätt gyllenbrun.  
Under tiden, i en separat skål, blanda citronsaft, chili peppar och färska örter, smaka av med nymald svartpeppar.  
Precis innan servering häll blandbibgen över osten. 
 
Räcker till 4 aptitretare. 
 
lars 
Kriti stin kardia mou
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 |