Visa ett inlägg
  #4  
Gammal 2012-09-05, 01:39
Kikhs avatar
Kikh Kikh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Kalithea, Chania
Inlägg: 1 371
Standard Sv: Piroger med spenat

Citat:
Ursprungligen postat av MormorC Visa inlägg
Undrar om någon har ett bra recept på Piroger med spenat.
Gärna med filoplattor alt. smördegsplattor.
Kan man göra dom färdiga fram till gräddningen och sedan frysa ner dom?

Snart dags för grekisk fest!
Spenatpaj / Spanakopita

500 gr fillodeg
ca 500 gr fryst spenat
1 gul lök, hackad
1/2 dl (drygt) hackad persilja
1 tsk mynta
200 gr fetaost
salt
peppar
1 ägg
olivolja

Fräs löken lätt i lite olivolja i en kastrull. Lägg i den hackade frysta spenaten, låt den sakta koka upp och låt den koka på svag värme tills det mesta av vattnet dunstat av. Ta kastrullen av värmen. Blanda ner ett lätt uppvispat ägg, persiljan, mynta och fetaosten smulad. Salta och peppra. Var försiktig med saltet, smaka först av fetaosten - är den salt kan saltet uteslutas.

Pensla en rektangulär eldfast form (ca 25x 30cm) med olivolja. Klä formen med hälften av fillobladen (ca 6 st). Ta ett filloblad i taget och pensla med olivolja mellan varje blad, bladen kommer att hänga över formkanten. Häll i fyllningen och bred ut den. Vik in kanterna av fillodegen (pensla lite i vecken) för att fyllningen ska hålla sig på plats. Täck över med resterande filloblad och pensla mellan varje blad med olivolja.

Grädda i 180° ugn i ca 25-30 minuter, tills den är vackert gyllenbrun.


Huruvida man kan frysa dem vet jag inte till 100%, men de säljs ju i fryspack här...

Lycka till!

//Kikh
Svara med citat