Vi brukar köpa på oss 1-2 burkar mera än vad som beräknas åtgå vid årets festligheter. Detta för att kommande år kunna avnjuta både årets inläggning och fjolårets. Det brukar variera. Ibland är årets lite för hårda och fjolårets alldeles lagom. Och ibland blir det som för dig Sjöborren att fjolårets är lite för sladdriga, men med lite tur är då årets alldeles lagom.
Men för ett antal år sedan när sillabristen slog till så blev vi faktiskt utan surströmming ett år. Och då blev undertecknad mycket besviken. Det vill man inte uppleva igen. Året därpå hängde jag på låset och inhandlade tio burkar när de släpptes. Tanken var att vi äter ju delikatessen ett par gånger per år och sen som vanligt två burkar till nästa år. Av olika orsaker (sjukdom mm) så blev det inte som vi tänkt. Med följd att vi förutom årets jättekap ( 6 brk Kallax och 2 brk Röda Ulven) så har vi kvar några övergångna burkar, 3 år gamla. De brukar ju ha 1,5 - 2 år till bästföredatum, men de här är ännu ett år gamla. De är nog därför tyvärr alltför löööösa i köttet.
Men ..... på måndag samlas vi med goda vänner och avnjuter årets Kallax surströmming! Hela firrar såklart. Tycker att fileerna inte är något att ha så de köper vi aldrig. Återkommer med rapport.
Masse