![]()  | 
	
| 
		 
			 
			#1  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Vi har köpt en enkilos klump feta på Kreta. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Inplastad och utan saltlag. Hur bevarar vi denna i ett par veckor, när vi öppnar förpackningen? - Ska vi göra saltlag och hur? - Frysa i bitar? - Eller håller sig fetan utan saltlag, och hur länge? Vi ska sprätta förpackningen i helgen, för att smaka av denna ost. En härlig greksallad väntar då. Svar emotses tacksamt! Birgitta  | 
| 
		 
			 
			#2  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Det jag fått lära mig är saltlake. Titta i en gammal kokbok. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Om du fryser in den blir det bara gryniga bita som faller i microbitar. Jag har också testat att en gång i världen köpa med mig hem stor bit, men den låg i plåtburk med saltlake. Räckte ett halvår med kylförvaring. Kommer gärna och provsmakar ![]() Uffe  | 
| 
		 
			 
			#3  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			I en tidigare tråd, initierad av Arne  
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 , finns utförligt svar på frågan.
		 | 
| 
		 
			 
			#4  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Jag har nu förmånen att köpa riktig grekisk fetaost i min orientlivs-butik. Köper alltid en lite större bit som jag delar i lagoma portionsbitar för sallad och dylikt. Som jag har i frysen. Visst blir den lite smuligare. Men gör ingenting om jag ändå smular ner den i salladen... eller vad jag nu ska ha den till. I min butik finns även riktiga kalamata-oliver i lösvikt. Och goda sardininläggningar.. som jag älskar att ha på smörgås.. med en tomatskiva ovanpå.  
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Och jag blev så lycklig när jag hittade grekisk honung där för att tag sen också.. ![]() De byggde om butiken för att tag sen och har utökat utbud numera. Finns mycket smått och gott att hitta där. Även i frysarna.. kalamares, octopussy.. och.. och.. en massa gottis..  
		 | 
| 
		 
			 
			#5  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			
Samma här, det är saltlake som gäller och fetan ska täckas av densamma annars sätter en mindre angelägen process igång. Med saltlake håller sig fetan länge. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	//Zanét  
		 | 
| 
		 
			 
			#6  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Funderade på om jag inte tidigare skrivit om just saltlake och letade bland gamla inlägg och via länken nedan kommit mitt gamla inlägg: 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	http://www.kalimera.nu/forums/showpo...9&postcount=14 //Zanét  
		 | 
| 
		 
			 
			#7  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Just den tråden var den jag åsyftade i mitt tidigare inlägg, men som jag av någon anledning inte lyckas lägga ut länk till i den här tråden 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 . Finns det någon annan som kan och vill vara hygglig och göra det? Hela tråden är läsvärd, särskilt som där finns olika uppfattningar i inläggen om hur man bäst bevarar feta. (F'låt, om jag trampar dig på tårna, Zanét![]()  .)
		 | 
![]()  | 
	
	
		
  | 
	
		 |