![]()  | 
	
| 
		 
			 
			#1  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Hejsan! 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Jag skulle vilja ha recept på en underbar melezane jag åt på Anafi i juni. Dels på Alexandras uppe Chora och även på tavernan på Roukonas beach. (underbar tjej som serverade där!) Det var äggplanta (kall rätt som starter) i rikligt med olja, sedan var det ngr grönsaker till, tror det var lite tomat bl a. För övrigt var det skön stämning på tavernorna på Anafi. Det var in i köket och peka på det som mamma hade behagat laga för dagen. På ett ställe fanns det meny, handskriven i ett skolanteckningshäfte. Är inte så van att tillreda äggplanta därför söker jag hjälpinnan jag börjar improvisera. Hjälp, någon?  | 
| 
		 
			 
			#2  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Var det kanske briam du åt? 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	I så fall går det att jämföra med ungsstekta grönsaker. Så här brukar jag göra briam: Skär zuccini, auberguine, potatis, sötpotatis och tomater i bitar. Jag brukar ta knipplök också på sommaren. Lägg i långpanna, salta och peppra. Häll på god olivolja och sätt in i ugnen i 225 grader tills allt är mjukt och genomvarmt cirka 40 minuter. Ät med gott bröd och Tzatziki! Mums!  | 
| 
		 
			 
			#3  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Kan vara någon typ Imam...aubergine, tomat, lök, fetaost. Den serveras oftast varm men jag har även fått kalla varianter av den. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Malin  | 
| 
		 
			 
			#4  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Hej Parapoli ! Lustigt att du nämner äggplanta , jag har just satt in min Imam-plåt i ugnen... 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Det finns recept lite överallt men jag har ju mitt i huvudet just nu. Du behöver avlånga äggplantor, lök, vitlök. mogna tomater, persilja, olja,salt och peppar. Det är lite oljestänk överallt efteråt, men maten är god. (Imam baildi =den turkiske prästen svimmade-) Skölj äggplantorna och skär bort skaftet. Snitta längs sidan och öppna som en bok. Skär snitt i fruktköttet, salta och lägg i saltat vatten en halvtimma , detta drar ut lite beskhet. Skölj dem noga igen så saltet kommer bort. Fräs några i sänder i olja på båda sidor, man får trycka lite med stekspaden, tills de mjuknar och blir lite bruna. Det går åt rätt mycket olja. (Man kan också rosta dem i ugnen .) Lägg dem sida vid sida i en långpanna med insidan uppåt. I oljan som finns kvar i stekpannan bryner du hackad lök. Medan den bryner sköljer du och river på grov rivjärnet mogna tomater. Om man skär ett kryss i dem går det lätt och man får bort skal och skaftfäste .Bryn några vitlöksklyftor ihop med löken. Häll över i en större kastrull och tillsätt tomaterna, salta och peppra, lägg i rejält med hackad persilja och oregano. Det ska koka ihop till en tjock röra. Sätt ugnen på 250. Lägg en stor sked tomatsås på varje äggplanta. En timma i ugnen kan vara lagom, det ska gärna vara en brynt yta. Somliga lägger riven ost på, och somliga vill ha köttfärs i såsen. Ätes när det har kallnat med några grova brödskivor.  | 
| 
		 
			 
			#5  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Åt något liknande på Kreta för 3-4 veckor sedan, men det var varmt, äggplanta, tomatröran och "knorren" härligt god halomi ost  ( inte feta) 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	under alltsammans...var underbart gott, till ett härligt bröd ![]() Tack för receptet, nu skall jag nog kunna fixa något liknande själv.  | 
![]()  | 
	
	
		
  | 
	
		 |