![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
När jag var gravid och skulle åka till Grekland så kollade min barnmorska upp hur många fall som faktiskt hade fått listeria pga. fetaost osv.
Och hon blev förbluffad över det hon fick reda på!! Det var ungefär lika stor risk som att hitta en nål i en höstack, typ ingen alls!!! Plus att misstänker man tex efter en resa att man kan ha blivit smittad av listeria (influensasymptom) så tas ett enkelt blodprov och om det visar positivt (mycket osannolikt) så sätts antibiotika in (ingen fara för barnet). Detta gjorde henne mycket irriterad eftersom de dagligen råder blivande mödrar till att bara hålla sig till pastoriserade produkter, pga livsmedelsverkets rekommendationer! Mycket skrämselpropaganda där alltså!!! Så jag håller med Henric där - mumsa på du bara!!! ![]() /Katta |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Nästan all fetaost och youghurt är ju pastöriserad nu för tiden, vilket är förklaringen statistiken. Det intressanta är ju att veta hur stor risken är om man äter opastöriserade mjölkprodukter.
|
#3
|
|||
|
|||
![]()
Tack snälla ni för synpunkter och info!Henric, jag gillar ditt resonemang...
Jag kommer köra på magkänslan helt enkelt, kanske inte kommer äta fetaost från gårdar osv. men jag kommer definitivt känna mig lugnare och mumsa på så gott jag kan :-) En fundering kring det Elisabet citerade från Livsmedelverket, om ost är pastoröserad varför ska man ändå undvika den undrar jag?? Alltså mögel, taleggio mm. Jag käkade taleggio i helgen ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Listeria är ju en bakterie som i princip är ofarlig för friska människor. De flesta av oss har med all sannolikhet fått i oss den många gånger, utan att på något sätt ha blivit sjuka. Personer med nedsatt immunförsvar kan dock få hjärnhinneinflammation av den och foster kan dö eller få svåra skador. (Dödligheten i listerios är hög, ca 30%.) Det är inte säkert att mamman känner av några symptom alls, och om hon gör det är det endast influensaliknande symptom som feber, muskelvärk eller nackstelhet. Det kan ta flera veckor från smittotillfället tills symptomen bryter ut. Då kan man behandla med antibiotika som anses ofarlig för barnet, men risken finns naturligtvis att fostret redan smittats och påverkats, särskilt från graviditetsvecka 14. Att med blodprov undersöka om fostret smittats är möjligt, men medför i sig en risk för missfall. Men återigen, risken är väldigt liten att det ska hända. Tyvärr kan ju ingen säga i förväg vem som kommer att drabbas. |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|