![]() |
|
|
|
#1
|
|||
|
|||
|
Heisan.
Var med på kokkekurs på Lesvos i fjor. Tsatsiki lages etter sessong, dvs. om sommeren når agurken er moden, brukes agurk. På høst/vinterstid brukes gulrot. Jeg har aldri fått kanel i tsatsiki`n. Når jeg lager den hjemme bruker jeg; Gresk/tyrkisk yoghurt, hvitløk, agurk, litt sitronsaft, litt olivenolje, alt i mengder etter smak og behag. Hilsen AnitaC
|
|
#2
|
||||
|
||||
|
...och så en liten skvätt ouzo i, också!
|
|
#3
|
|||
|
|||
|
|
|
#4
|
||||
|
||||
|
Ouzon tar jag gärna bredvid
! Men dill i Tsaksikin fick vi i Mirtos på södra Kreta. Vi tyckte det var otroligt fräsht och gott fast vi tyckte det var märkligt först när vi såg det. Har gärna lite dill i när jag gör den hemma numera./Kerstin |
|
#5
|
||||
|
||||
|
Ingen dill , men en liten skvätt honung + ovan nämnda ingr. Mums
|
|
#6
|
|||
|
|||
|
Tzatziki som jag lärt mig av Stelios (Han är kock):
Yoghurt (köp naturell och låt vasslan rinna av genom ett kaffefilter. Annars blir den för tunn.), urkramad strimlad gurka (utan skal, det kan vara beskt) som dragit i lite salt en stund, väl krossad eller pressad vitlök efter önskemål (Inte FÖR mycket.). Blanda ihop med lite god olivolja, salt och pepper. Jag föredrar krossad svartpeppar. DESSUTOM! Tillsätt lite färsk Citronsaft! Det binder ihop och ger den sista studsen i smaken... Detta ger en fast men ändå smidig Tzatziki... Som smakar... Mmmmmmmm. Det ger en perfekt grund om man sedan vill krydda den med något annat. Fast jag vill ha den precis så som den är. Jag läste om Dill i Tzatziki för någon månad sedan. Tyvärr kommer jag inte ihåg var. Men där menade man att det är två olika "skolor" att göra Tzatziki. Eller krydda kanske man ska säga? För grundreceptet var desamma. Om jag kommer ihåg rätt så var det olika lokala vanor där tillgången till Dill styrde. Och det kan nog stämma efterom Dill inte är så vanligt förekommande i Grekland. |
![]() |
| Ämnesverktyg | |
| Visningsalternativ | |
|
|