![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Skulle bara mycket tacksam för en noggran om än ej en komplett redovisning av skillnaden mellan "turistmaten" och äkta(?) grekisk mat. Erik Ambassadour of Ikaria |
#2
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fast i vår "bya" kan man iaf få högkvalitativt grekiskt krubb (tills man storknar!) året om på så gott som alla tavernor/restauranger. Calle (som i dag tog en dubbel burgare på en skotsk restaurang här i malmö!) |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Vi äter ofta linser och bönor, t ex "fakés" linssoppa och "fasolada" bönsoppa. Oftast när vi lagar till kött blir det "kastrullmat", d v s kött och mängder av grönsaker blir tillagade i kastrull på en och samma gång. Inga såser och inga dressingar. De kryddor som används är enbart salt, peppar, citron och oregano. Olivolja istället för matfett. Mycket fisk. Ingen panering. Nästan alltid färsk eller fryst bläckfisk att rensa själv istället för panerade bläckfiskringar. I sallader och kokt kalla grönsaker används vinäger. Vi äter mycket av auberginer, zuccini, paprika, morötter, lök, både blad- och rotselleri, spenat, okra, storbladig persilja och mynta. Grönsaker köpes färska efter pris och säsong. Nästan inga halv- eller helfabrikat. Utöver detta mycket frukt. Vatten till måltiderna. Var ju egentligen inte svar på din fråga om skillnaden, men ger dig kanske ändå en liten fingervisning. De flesta restauranger och tavernor försöker ju tillmötesgå turisternas efterfrågan och det blir ju oftast mer ett internationellt stuk över det hela även om de kallar det "genuint grekiskt". Idag köper ju även tavernor in helfabrikat av både tzatziki, melitsanosalata och taramosalata - Även sådant gör vi själva med enkla råvaror. En av mina absoluta favoriter från det grekiska köket är risfyllda zucciniblommor ![]() En sak kom jag på så här i efterhand - Vi äter oftast inte enbart en rätt utan det brukar även finnas några småtallrikar med på bordet (feta, oliver etc) och är vi flera görs en riktig mezé, flera småtallrikar, där var och en sitter och plockar till sig under ganska lång tid. //Zanét Senast redigerad av Zanét den 2005-04-08 klockan 23:14. |
#4
|
||||
|
||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Riitta |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
#6
|
||||
|
||||
![]()
För vår del så är Grekiska kryddor viktiga. Det skall vara timjan, oregano och andra kryddor direkt från Kalymnos eller som förra sommaren från Karpathos.
Jag köpte några handroderade påsar med olika kryddor i byn Olympos. Öppnade timjampåsen förra veckan. Det doftade ljuvligt. ![]() Kalamata oliver, feta, och olivolja är ju ett måste också. Tyvärr har man inte tid på vardagarna och laga något som tar längre tid. Men på helgerna blir det Grekiskt lite då och då. ![]() Riitta |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
![]() ![]() //Zanét |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Jag gillar ju inte bara grekisk mat - jag gillar att bygga om åxå ![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jag tror att de flesta nog vet ungefär vad "äkta" grekisk husmanskost och festmat är. Men för att återknyta till Eriks fråga som ju är 'rätt' intressant - så kan man väl snarare fundera på vad "turistmat" egentligen är. Själv har jag två känslor som på ett sätt tycks motsäga varandra: Å ena sidan en föreställning att turistmat är sterotypiserad, förenklad och snabblagad på halvfabrikat, för att så snabbt och billigt som möjligt tillfredställa okunniga turisters förutfattade meningar om vad grekisk mat är. Å andra sidan säger erfarenheten ofta motsatsen, dvs att när jag ätit i Grekland, både på turistiskt inriktade tavernor och på mer familjära (eller vilket ord jag nu ska välja) så tror jag att jag många gånger har fått mat som lagats på traditionellt vis och med utmärkta råvaror. Frågan är hur utbredd den så kallade turistmaten är? Och hur vet man egentligen att det är sådan som serveras/inte serveras??? |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]() ![]() Citat:
![]() ![]() ![]() Eva |
#12
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Samarin och inkastare behövs men inga grekiska gäster syns till. Grekisk mat är väl lixom bara tvärtom ? //PO ![]() |
#13
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Och när man inte får oliver i sin Grekiska sallad, då känner man sig som turist
![]() Fast då säger man till att man vill ha oliver i sin sallad förstås ![]() Riitta |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Tack för alla kloka repliker!
Inser nu min kraftfulla fördomsfrihet; både här hemma och hos ex:s Vassili äter jag grekiskt/medelhavsmat, inte turistmat! Jag visste väl det, och tack för nya impulser! Erik Ambassadour of Ikaria |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Känner mig inspirerad av all detta prat om Grekmat, så det får bli egenhändigt, hemmalagad moussaka i morgon. Det var ett tag sedan sist
![]() Vanligaste Grekmaten här hemma nuförtiden är soutsoukakia som äkta mannen lagar till på väldigt bra sätt ![]() Tzatziki och oliver har varit en del av dagens måltid ![]() Riitta |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|