![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Hej Anna och Olle!
Tack för trevlig rapportering av era vardagssysslor på Kreta. Skönt att höra att våren är på väg, men samtidigt innebär det mycket arbete också. Trevlig att ni delar med er och att vi fick en lektion om att beskära de gamla olivträden. Hoppas att ni fick en god och fin skörd oliver/olja. Var i norra Italien i höstas där gick hela olivskörden i ohyras tecken pga. regn i sommars. Njut i vårvärmen och få några fina vandringar. Vi ses snart! Rolf |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Intressant läsning och fina bilder.Tack,tack
![]() Monica ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Här jobbas det mycket överallt med skötsel av olivträden.
I dag blev det att börja hugga ved för min del. Men att hugga olivstockarna är betydligt jobbigare huggning än att hugga björk, tall o gran mer som att hugga en fullvuxen ek. Jag har en 3 kilos slägg-yxa med en meter långt skaft. Men olivstockarna har ju så fantastiskt vackert mönster i sig så när jag hugger är jag tvungen att beskåda detta vackra mönster. I dag blev det 3-4 timmars huggande och sorterande ca: ett ton huggen ved mer orkar ej gubben. Mytosen på hugkubben efter att yxan var tillbaka i vedboden den smakade gott ungefär som efter en vandring. Det blev en varm fin dag nu väntar en del kontorsarbete. Olle |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Vilket jobb, men så härligt och friskt att vara ute på detta vis!..
![]() Härliga bilder, tack!.. ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Hej Anna o Olle
Då ska ni bli producent av olivolja med alla era jättefina olivträd. Lycka till Bosse o Lisa |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Åh så fint "olivreportage"! Så vackra bilder också. Men oj vilket jobb! Tack snälla för att vi får följa med
![]() Lissi |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Så intressant och roligt att läsa och med underbara och instruktiva bilder till. Det är mycket arbete med olivträd, men de är guld värda och ger så mycket tillbaka, det förstår man när man läser och ser era bilder.
TACK för att ni delar med er! Ann-Kristin |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Tack för fint reportage från er fina olivlund. Fantastiskt trevligt att ha varit med och gett den söta gula blomman ett nytt namn.
![]() Inger |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Det är bl.a. sådana här fina 'små' reportage från den grekiska vardagen som gör Kalimera till något helt specielt, särskilt just den årstid när vi andra mest håller oss inomhus.
Vilken sund tillvaro med massor av frisk luft och aktiviteter ni har. Och era bilder blir bara bättre och bättre, särskilt tycker jag att den sista bilden är sååå vacker! Men alla bilderna är så fina. Tack Anna och Olle! ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Tack snälla Anna och Olle!
Det där var precis jag behövde läsa och se denna söndag. Tack för att jag fick fantisera mig bort för en stund. ![]() |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Finemang abslolut!!
|
#12
|
||||
|
||||
![]()
Den vackra veden från olivträden har verkligen kommit till nytta denna kalla vinter. Veden är av bra kvalitet och brinner länge. Och värmer gott. Värmer också när man skall hugga veden, eller hur, Olle?
Jag lägger in lite bilder på värmekällor från Kreta. Birgitta Taverna Temenia i en liten bergsby ovanför Kandanos. Methexis Taverna, Paleochora Pandelis Taverna, Paleochora Pizzeria Odyssevs, Paleochora. Övärldens godaste pizzor. |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Du har så rätt, mönstret på stockarna ser faktiskt fint ut. Ett av dem fick mig att tänka på Eiffeltornet.
![]() / Anne ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Samme hilsen fra meg, veldig interessant
![]() |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Nu när träden är beskurna, veden omhändertagen så nu kommer nästa jobb.
Dags för gödsling: Vi väljer ju ett ekologiskt alternativ som är kontrollerat organiskt. Kanske lite lyxit kan tyckas men om man jämför priserna så kommer dessa 4 säckar som vi köpte till 7 träd att kosta 32€ totalt. Om vi köpt "kemigödning" så hade det kostat runt 25€, men denna "kemigödning" är starkare och kanske ger större skörd. Vi sprider ut gödningen i en cirkel stor som trädets krona innan vi beskar träden Sen gör jag en ytlig fräsning av jorden runt träden, startar ca en halvmeter från stammen för att ej skade ev. ytliga rötter. Jag fräser inte hela området eftersom jag vill ha max vattenflöde vid regn där jag gödslat. Så nu är olivträden klara för detta år, kommer bara att klippa bort lite rotskott som brukar komma under sommaren. Eventuellt planterar vi 2 nya olivträd de närmaste veckorna. Olle & Anna |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Hej!
Tack för lektionen/och rätt val av gödning intressant, en liten undran kommer det att bli några oliver i år att skörda eller får ni vänta ett år till? Rolf |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Så intressant att få se andras olivlundar och ta del av arbetet där.
Lite annorlunda hos oss,vi beskär träden direkt vid skörden i slutet november och kort därefter gödslar vi.Eftersom vi står under kontroll för "Organic farmers" så måste vi även använda olivolja som kedjeolja i motorsågen. Vi plöjer lunden först i Maj/Juni.Precis som dina arbetsmän säger är det bättre att låta gräset växa.Vår kontrollant Dimitri från DIO säger att all ohyra lever i gräsen och om man slår ned gräset så klättrar alla små skadeinsekter upp i olivträden istället ![]() Vi eldar också upp kvistarna och risen och tar hand om veden och det blev en hel massa vid senaste skörden!Nu får får lundarna vila en tid sedan är det dags för "tjuvskotten och i juni får man hänga upp trappen för olivträdets värsta fiende,olivflugan! |
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Då förstår jag varför, vi åkte igenom en stor odling ovanför Rethymno marken var alldeles blå av lupiner fantastiskt vackert. Tur, ser att åskan kommer in över er från sydväst i skrivande stund. Hoppas att ni han färdigt med det mesta och kan njuta av skådespelet. Rolf ![]() |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Vackert är det med blommande lupiner men tyvärr ska man plöja ned dom när dom är i full blom för att maximera effekten,då är kvävehalten som högst!
|
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|