![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
En förflugen tanke, om du inte slösar bort tiden på stranden..., utan stadsvandrar i det museum som heter Chania tar med luncher i de gamla stadsdelarna, exempelvis Moutoupaki Odos Pourtou 60. kvällarna ägnar du åt att beta av tavernorna i Nea Chora: du slipper den mörklagda vägen från de äldsta stadsdelarna. (Själv mörkrädd.) Jag rekommenderar fortfarande Volakas - mycket prisvärd. Musik är inte ovanligt om kvällarna i Nea Chora. |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Om vi äter inne i Chania på kvällen tar vi en taxi "hem". Rånet, som Kari och Arne olyckligt råkade ut för på hemvägen har avskräckt oss något att ta promenaden hem, trots att vi inte har något av värde med oss. Ni/du kommer säkert att trivas på Arocaria och Nea Chora! Birgitta |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Tack för svaren.
Jag har varit på Kreta en gång innan och hamnade då nere på restaurangerna längs med hamnen i Chania. Jag fick känslan av att de var lite turistiga med inkastare. Och maten var väl sådär. Är det bättre längs med strandpromenaden i Nea Chora ? Yannis: Kan du rekommendera någon by i närområdet och varför ? Känner du till något bageri (fourno) i närheten av Arocaria där jag kan köpa min frukostmpougatsa eller tiropita ? |
#4
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE=Chrilos;370674]Tack för svaren.
Jag har varit på Kreta en gång innan och hamnade då nere på restaurangerna längs med hamnen i Chania. Jag fick känslan av att de var lite turistiga med inkastare. Och maten var väl sådär. Är det bättre längs med strandpromenaden i Nea Chora ?QUOTE] Du befann dig verkligen i det klassiska området turistfällan, i stadsdelen Nea Chora, fortfarande Chania, är det annorlunda och mycket bättre. Grundregel är generellt minst 72,3 meter från vattnet = allt bättre tavernor. Yannis kan säkert bättre, men, ställ dig på gatan med ryggen mor Arocaria. Gå sedan till vänster ca 150-170 meter. På höger sida fanns förra året ett suveränt bageri. På avstånd ser man en svartsotig vit vägg. Där är det! På vägen dit, också på höger sida, en gemytlig liten affär. Den är bra! |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Vi är ett äldre par från Umeå som planerar besöka Chania 12 sep en vecka
alternativt 15 sep en vecka. Vi brukar lägga in c.a. 3 nätter i Paleochora. Vi bor sannolikt när tavernan Kalderimi i Chania. Tacksam för tips på utflyktsmål och trevliga restauranger. +46702340917 |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Curt, köp Kalimeras E-guide över Chania-området så får Du alla tips Du behöver....
Kap Koumi, som jag skrev om tidigare är fint! Vet inte om just det är nämnt i guiden. Lissi |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Om vi äter inne i Chania på kvällen tar vi en taxi "hem". Rånet, som Kari och Arne olyckligt råkade ut för på hemvägen har avskräckt oss något att ta promenaden hem, trots att vi inte har något av värde med oss.
Ni/du kommer säkert att trivas på Arocaria och Nea Chora! Birgitta[/B][/SIZE][/FONT][/QUOTE] Ja, hvor "farlig" regner dere med at det er å gå hjem fra Chania by til Nea Chora langs vannet (altså ikke oppe i bebyggelsen)? Vi har ikke tenkt noe over dette, og har gått. Vi går som regel hjemover i 23-tiden. Nå drar vi en uke til Chania 6. oktober og undrer. Kanskje vi skulle bo inne i byen istedet?? (Uff, dette høres litt pinglete ut...) Vennlig hilsen Pelagia |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Odos Selinou är upplyst och befolkad nästan aldrig övergiven av människor eller kattor. Går man den i dagsljus från Nea Chora till Chania City blir det lättare att gå den i mörkret. Den som ser vinrankar som passerat tredje våningen på ett hus på höger sida på väg mot city är en vinnare. Det finns en bra stadskarta som ni får gratis av resebyrån "Tellus". Som för övrigt ligger där gamla stadsdelen fejsar 1866 års torg, eller annorlunda angivelse, taxistationen i city. Bättre kan det inte bli. Xenos som fick lust att klia elfenben! |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Holder med om "VOLAKAS", xenos
![]() "MANOS" anbefales for fisk ![]() ![]() ![]() ![]() Men de gode spisestedene i herlige Nea Chora ligger jo ellers "som perler på en snor" ![]() Det er faktisk blitt et "problem" ![]() ![]() ![]() For å nevne et par av, dem begge på Daskalogiannis : Cristianna's Gefsis ![]() Kouzina ![]() ( åpent fra lunsj, de holder oppe så langt den deilige maten rekker (til etterm evt tidl kveld), og Pannacotta'n man får "på huset" er den beste vi har smakt - og så må jeg ta med "gode gamle" Doloma ![]() Senast redigerad av kari den 2015-08-10 klockan 11:56. |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Chrilos.
Om du går längs hamnpromenaden i Chania by så förstår jag att du bara ser inkastare och mycket turistiskt. Nea Chora är inte alls så! Men går du på andra sidan hamnpromenaden och bortomför moskeen får du mycket trevligare upplevelse. Här finns bland annat Glossitses Taverna, som har suverän mat. Andra bra matserveringar är innanför hamnpromenaden (på inkastarsidan) bland annat Kalderimi och Tamam. Semiramis Taverna gillar vi även mycket med sin tremans-orkester. Här finns både traditionell grekisk mat samt även kontinentell mat (eller vad man ska kalla det). Där kan Arne få sin schnitzel. I Nea Chora har dom ju bara bra tavernor. Många, liksom vi, rekommenderar tavernorna: Manos, To Magazaki, Volakas, längs Nea Choras hamnpromenad. Naturligt är att det är fisktavernor men erbjuder mycket annat Vill man ha en speciell maträtt kan man säga till dan före så fixar dom det. Många fler här på Kalimera kan rekommendera bra tavernor. Vi har inte sökt efter något bageri i Nea Chora. Men Xenos har gett svar eller så är det bara att fråga. Vi stiger upp tidigt så vi fixar vårt eget kaffe på Arocaria, där man har bra köksutrymme. Sen har vi gått ner till cafeet i bottenvåningen när dom har öppnar. Xenos rekommenderar att man går genom bebyggelsen när man går till/från Nea Chora och Chania. Det gör vi oftast. Det var ändå en olyckligt omständighet som Kari och Arne råkade ut för längs hela strandsidan. När vi tar en buss till någon by i Chanias närområde brukar vi åka till Kolymbari eller Kalives/Almirida. Ibland hoppar vi av bussen och går sträckan Kata Stalos-Agia Marina-Platanias. Vi gör det för att vi vill uppleva både något nytt samt även se vad som har förändrats. Och hela Chaniakusten har underbara stränder, både små och stora.. Nu börjar jag längta till december! Birgitta, som upptäcker att Kari hann före med sitt inlägg. |
#12
|
||||
|
||||
![]()
[QUOTE/Birgitta, som upptäcker att Kari hann före med sitt inlägg.[/B][/SIZE][/FONT][/QUOTE]
Låt det inte hindra dig! |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Låt det inte hindra dig![/QUOTE] Nej Erik, det hindrade mig inte från att nyss boka 2 veckor i april till Kreta, fast vi kommer att vara 6 veckor där i december och april. Vi vill båt- och bussluffa på sydkusten med färjorna Daskalogiannis eller Samaria. Chora Sfakia, Loutro, kanske Agia Roumeli, Paleochora. Kanske en tur för enbart mig till Gavdos,,,,,, Och naturligtvis Chania/Nea Chora. Längtan blev för stor när jag skrev inlägget. Birgitta. |
#14
|
|||
|
|||
![]()
Ja det är väl härligt med spontanbokningarna!!
![]() Jag ser fram emot min spontanbokade ensamresa med buss runt på Peloponessos i mars....Så tidigt ii mars har jag inte varit i Grekland, men väl i januari och februari flera gånger.....Även resan 27 okt-17 november ser jag fram emot... OFF SEASON slår allt!! Lissi . som innan dess ska njuta KRETA! |
#15
|
|||
|
|||
![]()
Rånad låter inte så trevligt. Är det något som börjar bli mer och mer i Grekland eller på turistöarna ? Är det greker eller "annat" som står för den kriminaliteten ?
Förra året när jag var där så gick jag ett par ggr med min son fram och tillbaka från Nea Chora till Chania. Både längs strandpromenaden och via gatorna högre upp i stadsdelen. Jag upplevde strandpromenaden som hyfsat frekvent. Bara enstaka tillfällen man hade några 100 meter ensamt framåt och bakåt. Men det kanske räcker. |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Många fina tips på restauranger och byar att besöka. Att det är fisk-tavernor gör inget då minst en av oss två i sällskapet är vegetarian+fiskätare
![]() ![]() Yannis: Ja jag förstod det efter ett tag. Hittade en del goda "hål i väggen" i Nea Chora där man kunde få en en billig och god gyros ![]() |
#17
|
|||
|
|||
![]()
Jag har också gått massor av gånger gått med make eller väninna vägen efter havet till och från Chania till Nea Chora och även i gatorna bakom och aldrig ens funderat över om man ska vara rädd eller inte....Däremot blev vi varnade på Hotell Kedrissos , dit man kan gå över sanddynerna lite bortom Nea Chora om man vill gena. DEN vägen skulle vi absolut INTE gå på kvällen sas det. Det var säkrare att gå på gatorna istället för stigen ner över sanddynerna och efter stranden.
Lissi |
#18
|
|||
|
|||
![]()
Tack det ska jag tänka på.
Som halvgrek som pratar flytande grekiska känner jag mig nog så bortkommen ![]() |
#19
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
#20
|
|||
|
|||
![]()
Nyss hemkommen från en vecka i Nea Chora och ville ge en återkoppling till de tips jag fått. Här kommer lite blandat svamlande och återgivande av resan vad gäller matväg:
Bodde på Arocaria. Hade lite problem att hitta dit då vi gick från busstationen och min google map visade fel så vi yrade oss ner vid simskolan mellan Chania och Nea Chora och det var mörkt på kvällen. Ägaren Fotis var trevlig och trots de inte verkar syssla med att fixa med resor åt sina boende så ringde han upp en turistbyrå åt mig för att kolla tillgänglighet på Balos/Gramvousa tripp. Hade beställt "fin" utsikt och den var verkligen fin. Tack för tipset från de som tipsade om Arocaria. Första kvällen åt vi på den lilla piren mitt i början till stranden. Det är visst 3 tavernor som samsas om den så jag vet inte riktigt vilken av tavernorna som servade oss. Mitt sällskap som är veg/fisk åt svärdfisk och jag tog en souvlaki. Fisken var god men souvlakin var sådär. Jag hade nog kunnat göra bättre hemma i ugnen...kanske dumt av mig att beställa kött på fisktaverna men jag äter hellre kött än fisk så...Men tzatsikin var god, och friterade zuchini (kolokithakia) var god. Vi var trötta så vi damp snabbt i säng. Vi provade även på Akrogiali, då vi såg på menyn att de hade fyllda paprikor som gjordes helt veg, (jag är van att äta dem med köttfärs i, så det var ju bra för mitt sällskap). Jag provade återigen en souvlaki, men blev missnöjd. Bestämde mig dock för att att äta fyllda paprikor här senare då det var väldigt gott. Provade någon dag senare, då vi beställde vinbladsdolmar och fyllda paprikor. Och god tzatziki. På samma ställe (Akrogiali) låg vi även på solstolar och åt lunch direkt på stranden och beställde in friterade zuchini, fetaostdip (tirokafteri), tzatziki, bröd, och grekisk sallad (xoriatiki). Med en öl till det kände man sig som en kung. Ville prova Achilleas som låg vid sidan om, då jag fått tips härifrån, men det blev inte tid till det. Så skulle vi även leta upp Portes som jag hört mycket gott om. Vi begav oss in i vimlet och gick förbi en kille som började prata om "mammas goda hemmagjorda mat" och mina varningsklockor började ringa, fort fort förbi. Hittade Ela, gick förbi Tamam, mitt sällskap började bli gnällig av hunger ![]() Jag får hålla med alla som tipsat. Portes levererade. Lamkottletter till mig och tsipoura (guldbrax) ? fylld med oliver och annat gott till mitt sällskap. Lite fetaostdipp med varma pitabröd och sallad. Gott husets röda oxå. Jag minns att jag blev förvånad när jag kollade på kvittot då det kändes väldigt billigt. Min Pita Giros fick jag ta på Tasty fast food, då vi hittade vegetarisk pizza där oxå. Så fick jag det avcheckat. Vill man äta Greklands bästa mpugatsa (filodegspaj) så går man till Iordanis som ligger på gatan "Apokoronou 24". Mitt emot saluhuset. Jag äter oftast med "crema" (kräm på mannagryn) men var tvungen att prova med deras lokala mizithraost. Väldigt gott. Efter att vi yrat runt o försökt leta upp Oneirodromo (återigen visade min google maps fel) så gick vi snabbt till Portes igen). Tsipouran var slut för kvällen så mitt sällskap fick välja tonfisk med löfte om att grilla den perfekt. Jag tog en mousaka. Återigen blev vi supernöjda. Dagen efter hittade vi Oneirodromo. Och även om jag gillar Portes bättre så måste jag säga att jag blev väldigt nöjd med maten. Vi delade nån vegetarisk special de hade för dagen. Portobollesvampar, grillade suchini och auberginer, potatis (nog den godaste kokta potatis jag smakat) och euberginebiffar tror jag det var. Sista kvällen åt vi precis nedanför Arocaria (50/50). Fisken var god, min brizola var god, men tzatziken smakade som de bara var yoghurt med "tzatzikikrydda". För att uppfylla min frappe och "grekkafekvot" så gick vi till Kap Koumi området där kafeerna låg på rad. Vi besökte "To Ellinikon" två ggr. Den låg som den andra längst med stranden när man väl kommer dit. Det var där jag såg mest folk sitta. Frappen var god och vi beställde varsin club sandwich. Väldigt goda potatis till fick man. Rekommenderas. Vi hann även med en tripp till Gramvousa och Balos och hade tänkt vandra i Samariaravinen men den stängdes tyvärr ner efter några skyfall på måndagen och tisdagen och öppnade inte förrän på fredag, då vi skulle åka hem. Surt ![]() Vi var 2 pers som överlevde på 570 euro på en vecka. Balosturen inräknat. Och dyrare flygplatmat på hemvägen. Jag har 60 cents med mig hem ![]() Det var lite från mig. Tack för alla tips och hoppas det kan hjälpa någon. Senast redigerad av Chrilos den 2015-09-26 klockan 14:39. |
![]() |
Ämnesverktyg | |
Visningsalternativ | |
|
|