![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Är det verkligen sant Janne att maten var extremt god överallt eller vill du bara vara positiv?
Kanske du känner många av öarna så väl att du direkt vet var den bästa maten finns. Själv fick jag allt leta en del och kan nog inte betrakta årets resa som någon kulinarisk höjdpunkt. Dock en trevlig resa på många andra vis. Klart bäst var den lilla, lilla tavernan på en av Fournis stränder där mor och gammelmor? lagade suveränt god husmankost. Den varma potatis och zuccinirätten med doft av citron, örter och lagom mycket olivolja är ett minne att plocka fram i vintermörkret. Ovanligt god grekisk mat har jag annars vid tidigare resor ätit på väl utvalda ställen på Folegandros, Paros, Naxos, Karpathos, Sifnos, Amorgos och Kreta där jag tror att den bästa grekiska maten finns. Välkommen hem till den vackra svenska sommaren nu när den är som bäst. Eva |
|
#2
|
||||
|
||||
|
Välkommen hem Janne
Väntar med spänning på alla bilder du har att visa
|
|
#3
|
||||
|
||||
|
Välkommen hem!
Det låter väldigt trevligt med Dodekaneserna. Vi har inte varit där sedan 2000, då på Symi, Chalki, Tilos o Rhodos. Kos har även fått ett tidigare besök, men Samos m fl återstår ! Abi, som kom hem 26/6 från Syros, Tinos, Mykonos o Andros.
|
|
#4
|
||||
|
||||
|
Citat:
Om du inte har samma upplevelse efter din resa beror det väl bara på att ni åt på olika ställen, åt olika mat eller - högst sannolikt - har olika smak.
|
|
#5
|
||||
|
||||
|
Hej och välkommen hem till Svedala.
Jag är mycket impad ca: 6000 bilder ni taget på 4 veckor vilket ger 1500 per vecka alltså ca: 200 bilder per DAG och ca:10 per timme osv.....Ser fram emot bilderna och resebreven... Ha de 14 dagar, 21 timmar, 10 minuter, 48 sekunder... Nicke |
|
#6
|
||||
|
||||
|
Välkommen hem Janne!
Det ska bli roligt och intressant att läsa om era upplevelser i den Dodekanesiska övärlden. Dodekaneserna var vår första kontakt med Grekland 1979, och vi har sedan inte varit där sedan 1988. Har många fina minnen därifrån och det var ju där vår kärlek till Grekland föddes. På Leros mötte vi människor som gav ett djupt bestående intryck; En liten farbror blev så förälskad i vår yngsta, då 2-årige, son att han följde med oss en hel förmiddag, hållandes honom i handen. Han plockade kryddor till oss uppe i bergen och när vi skulle lämna Leros kom han ned till kajen för att vinka av oss. En taxichaufför vi åkte med stannade vid ett bageri på vägen för att handla bröd med sig hem, när han kom tillbaks till bilen hade han köpt en påse bröd även till oss som han ville vi skulle ha. Och att "landa" när man kommit hem tar tid, vi har inte gjort det än mentalt - fast vi gjorde det fysiskt i mitten på juni. Ann-Kristin. |
|
#7
|
||||
|
||||
|
Citat:
Ingen blir gladare än jag om jag har fel om den grekiska matens utveckling för det bådar i så fall gott inför framtida resor. Tyvärr fick jag en hel del medhåll i min matkritik under den senaste resan ex av värdinnan på Pension Sunshine som tyckte att hennes landsmän numera dränkte maten i olja och att ungsbakad kyckling och potatis blivit en sällsynthet på tavernorna för att ta några ex. Eva |
|
#8
|
||||
|
||||
|
Ugnsbakad kyckling har jag också misslyckats med att hitta på senare tid och det är ledsamt. (Däremot vet jag att Janne lyckades).
Det grekiska kökets utveckling generellt skulle jag aldrig våga uttala mig om, den överblicken har jag definitivt inte. Men jag vet att Janne hittat sällsynt god mat på lite ovanligare ställen under den här resan, t ex på Samos och på Symi. |
|
#9
|
||||
|
||||
|
Citat:
Eva |
|
#10
|
||||
|
||||
|
Det finns nog ingen som skulle kalla vidbränd zucchini och stifado med menlös ost för "extremt god mat"
Janne, det ska bli spännande att läsa mer om maten! Jag har ju fått lite delrapporter och jag blev jätteinspirerad till att att börja leta på ställen som inte liknar de vanliga bondtavernorna som jag brukar gå på.
|
|
#11
|
||||
|
||||
|
Citat:
När vi var i Sporaderna förra året blev vi glatt överraskade av den goda maten. Kunde inte tro att något skulle slå den resan, men denna resa slår allt. Det roligaste var att vi hittade ett ”nytt” grekiskt kök, många av tavernorna vi åt på hade ”utvecklat” det grekiska köket, som bläckfisk med pesto och parmesan (Symi) bara för att nämna en maträtt. Vår kulinariska resa började redan på Samos, vi tänkte att här är det bäst att passa på att äta gott, sedan blir det den gamla vanliga maten. Så fel vi hade. Det blev bara bättre och bättre. Bäst mat åt vi på Samos (heja Miachalis!), Agathonissi (getmums!), Lipsi (där åt vi rätter vi aldrig tidigare ätit, bland annat Ambelourgou som är lamm i yoghurt insvept i vinblad som serverades i lergryta), Leros (ojojoj vilken mat!), Symi och slutligen Rhodos. Det var alla öar utom Patmos där vi åt mycket god mat, men kom inte upp i samma skithöga nivå som övriga öar. Rhodos var något utöver det vanliga (även på denna kulinariska resa), skulle vi stannat längre på Rhodos hade vi fått flyga hem i lastutrymmet! Tips på tavernor och maträtter kommer senare... |
|
#12
|
||||
|
||||
|
Citat:
(Tallriken till vänster innehåller stuffed (ost, paprika, svamp m.m) chicken inlindad i bacon.)
|
|
#13
|
||||
|
||||
|
Låter mycket spännande med maten ser fram mot dina tips och beskrivningar. Lamm i yoghurt serverad i lerkärl har jag ätit några gånger på en taverna där dottern jobbade en sommar. Jag överger gärna den traditionella tavernan för ett ställe med nytänkande och utveckling om bara maten är god och jag slipper dansk fetaost.
Eva |
![]() |
| Ämnesverktyg | |
| Visningsalternativ | |
|
|