Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Ierapetra på södra Kreta

Ierapetra är Kretas fjärde största stad har cirka 12 350 invånare. Ierapetra kallar sig själv stolt Europas sydligaste stad, och det med all rätt, det finns några byar som ligger längre söderut, men ingen stad.

 

Tavernor på strandpromenaden i Ierapetra på Kreta.

Del av strandpromenaden i Ierapetra.

 

Staden har sedan urminnes tider varit ett centrum för jordbruk, och är så än idag. Något man märker för hela området är fullt av växthus där man producerar frukt och grönsaker för export till norra Europa. Att regionen är så framgångsrik inom jordbruket beror på det varma klimatet. Här är det varmare än någon annanstans på Kreta. Något du kommer att känna när du är här.

 

Stranden i Ierapetra på södra Kreta.

Del av stranden i Ierapetra.

 

Ierapetra är en levande arbetarstad och turismen spelar endast en marginell roll. Det finns tavernor och kaféer längs hamnpromenaden, ett venetianskt fort i hamnen och en kvarleva av ett turkiskt kvarter. En strand finns också, den sträcker längs hela bukten och är i mina ögon ganska medioker.
Gillar du grekiska städer nästan helt opåverkade av turism så kommer du att älska Ierapetra. De gamla turkiska kvarteren tycker jag är den mest intressanta delen av staden.

 

De gamla stadsdelarna i Ierapetra på Kreta.

De gamla stadsdelarna i Ierapetra.

 

Nio kilometer söder om Ierapetra ligger Chrissi island: en liten obebodd ö med flera sandstränder och några tavernor. Båtar till Chrissi island går från Ierapetra två gånger dagligen klockan 10.30 och 12.30, båtarna går tillbaka klockan 17.00 respektive 18.00. Jag har inte varit på Chrissi island så jag kan inte säga om det är värt att resa dit.

 

Ierapetra. Kreta.

Ierapetra.

 

Väster om Ierapetra ligger den lilla mysiga turistorten Mirtos. Öster om Ierapetra ligger stränderna Koutsouras, Achlia, Galini, Agia Fotia, Ferma, Psaropoula och Koutsounari som du kan läsa om här, samt den populära charterorten Makrigialos.

HOTELL I IERAPETRA

Vi har aldrig bott i Ierapetra så jag har tyvärr inga tips på boende. Vi brukar alltid bo i Mirtos när vi är på den här delen av Kreta. Om vi skulle stanna några nätter i Ierapetra så kunde vi gärna tänka oss att bo på El Greco Hotel.

El Greco Hotel »

Boka andra hotell i Ierapetra här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera