Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Dikteon Cave på Lasithiplatån på Kreta
Dikteon Cave är den största sevärdheten på Lasithiplatån, och den huvudsakliga orsaken till att turister åker till platån. Personligen tycker jag att själva platån är bra mycket mer sevärd än grottan. På Kreta finns hur många utforskade och outforskade grottor som helst. De två kändaste är Ideon Cave på Ida-berget (Psiloritis), och - just det - Dikteon Cave.

 

Parkeringsplatsen i den lilla byn Psychro varifrån stigen till Dikteon Cave börjar.

Parkeringsplatsen i den lilla byn Psychro varifrån stigen till Dikteon Cave börjar.

 

Enligt den grekiska mytologin födde Rhea guden Zeus i Dikteon Cave. För att inte fadern Kronos skulle äta upp Zeus (något Kronos brukade göra med sina avkommor) gömdes han här i grottan. Han vaktades av krigare och ammades av en get. Zeus flyttades senare till Ideon Cave där han växte upp och blev stor. Zeus tvingade sedermera Kronos att spy upp hans syskon. Därefter delade Zeus makten med sina bröder. Så kan det gå.

 

Stigen som går upp till Dikteon Cave på Kreta.

Stigen som går upp till Dikteon Cave. Lasithiplatån i bakgrunden.


Trappan ned till Dikteon Cave på Kreta.

Trappan ned till Dikteon Cave.

 

Grottan är enorm och innehåller både stalaktiter och stalagmiter. En brant stig leder nedåt till de intressantaste delarna av grottan. Längst bak till vänster finns en mindre kammare som enligt legenden säger att det var där Zeus föddes. Hela grottan är upplyst, men man måste ändå vara uppmärksam på var man sätter fötterna.

 

Dikteon Cave. Lasithi. Kreta.

Dikteon Cave.

 

För att komma till grottan kör du till byn Psychro som ligger mittemot byn Tzermiado. Utanför byn finns en parkeringsplats. Det kostar några euro att parkera. Från parkeringen till grottan är det cirka 800 meter. Det tar mellan 10 och 15 minuter att gå. Inträde cirka 5 €.

 

Läs om Ideon Cave här »

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera