Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Spili söder om Rethymnon på Kreta

Spili, cirka 30 kilometer söder om Rethymnon, ligger mycket vackert vid foten av Mount Kedros, och är en av mina favoritbergsbyar på Kreta. Byn är omgiven av grönskande växtlighet och är inramad av träd, fontäner, källor, kapell och kyrkor med fantastiska väggmålningar.

 

Lejonfontänen i Spili. Kreta.

Lejonfontänen i Spili.

 

Stora torget är byns hjärta, det är här som den berömda lejonfontänen finns. Fontänen består av tjugofem lejonhuvuden från vars munnar det sprutar kristallklart vatten. Fyll gärna på din vattenflaska, godare vatten än lejonens hittar du nog inte på Kreta. Vid fontänen finns ett flertal tavernor och kaféer.

Går man in bland de trånga gränderna vid fontänen kommer man till Spilis gamla delar där husen är slitna och det grekiska vardagslivet härskar. Det grekiska vardagslivet är visserligen påtaligt överallt i Spili, här finns till exempel flera gamla kafenións och ouzerior där byns gubbar lever sina liv.

 

Spili  på Kreta är känt för sina textilier och andra hantverk.

Spili är känt för sina textilier och andra hantverk.

 

Spili är också ett populärt utflyktsmål och det anländer många turistbussar varje dag. De flesta kommer för att se lejonfontänen och det enormt stora klostret, och för att botanisera i de många textilaffärerna längs huvudgatan. Spili är nämligen välkänd för sina vävda textilier.
Om jag får ta mig friheten att komma med ett förslag så är det att stanna över natten i Spili, då får du uppleva en helt annan by än den du möts av under dagtid. Kvällarna är fantastiskt rogivande, och det finns många mysiga tavernor att välja på. Som Taverna Maria & Kostas där man äter god mat i en prunkande omgivning med träd och blommor. Tavernan ligger längs huvudgatan i byns början, ganska nära Heracles Hotel, där jag rekommenderar dig att bo.

 

Taverna Maria & Kostas i Spili på Kreta.

Taverna Maria & Kostas i Spili.

 

HOTELL I SPILI

Heracles Hotel är ett mycket trevligt pensionat med fräscha rum och högst njutbar utsikt över den meditativa dalen. Ägaren Heracles är en av orsakerna till att detta är ett extraordinärt boende. Han är supertrevlig, och han delar mer än gärna med sig av sina kunskaper om Kreta. Dessutom är han en hejare på att göra marmelad. Han använder förstås egna råvaror. Marmeladen serveras till frukosten, den går även att köpa till en rimlig penning. Även om du inte bor hos Heracles kan du köpa hans marmelader. Om du vill bo med pool så checkar du in på Rastoni.

Boka Heracles Hotel här »

Boka Rastoni här »

 

Spili söder om Rethymnon på Kreta.

Vy över byn Spili söder om Rethymnon.

 

Från Spili är det nära till den trevliga turistorten Plakias, och till stränderna i Agios Pavlos och Triopetra.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera