Kalimera Grekland Parga.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Monodendri i Zagoria på grekiska fastlandet

Monodendri ligger cirka 40 kilometer från Ioannina och är en av Zagorias finaste byar. Byn ligger på en höjd av 1060 m.ö.h och har som alla Zagoriska byar en otroligt intressant arkitektur. Husen är byggda av den gråa sten som finns i trakten, vilket gör byn svår att upptäcka, husen smälter in perfekt i den naturliga miljön. De äldre husen är konstruerade utan någon form av bindningsmedel, stenarna är lagda på varandra. Fantastiskt!

 

Monodendri i Zagoria på grekiska fastlandet.

Monodendri i Zagoria på grekiska fastlandet.

 

Tvärs igenom byn går en uråldrig kullerstensgata, längs den smala gatan ligger husen tätt, många av dem är muromgärdade så man kan inte se in. På var sida om de stora trädörrarna finns små stenbänkar där byborna sitter och småpratar med varandra. Kullerstensgatan mynnar ut på ett vackert torg där det finns en taverna.

 

Byn Monodendri i Epirus på grekiska fastlandet.

En av gatorna i Monodendri.
Från torget kan man fortsätta till Monodendris största sevärdhet, det övergivna klostret Agia Paraskevi. Den vackra vägen ner mot klostret erbjuder en förstummande vy över Vikosravinen. Vyn är så bländande och så osannolik att det känns som om man går i en filmkuliss. Och ändå är detta bara början, vyerna från klostret är ännu häftigare.

 

Klostret Agia Paraskevi i byn Monodendri på grekiska fastlandet.

Det övergivna klostret Agia Paraskevi utanför Monodendri.

 

Agia Paraskevi byggdes så tidigt som på 1400-talet och det är en gåta hur man gick till väga, det ligger bokstavligen på kanten till ravinen, från hålet i toaletten ser man ända ner till botten av ravinen. Klostret är övergivet sedan många år, idag fungerar det som turistattraktion, här finns en liten souveniraffär där man bland annat kan handla ikoner.

 

Klostret Agia Paraskevi och Vikosravinen i byn Monodendri i Zagoria.

Agia Paraskevi och Vikosravinen.


Från klostret kan man fortsätta ytterliggare en bit, följ stigen ovanför klostergården och runt hörnet, stigen är inte helt tillförlitlig så gå försiktigt. Bakom kröken väntar den vackraste utsikt man kan tänka sig, allt du har sett tidigare faller platt till marken.

 

Vandra i Vikosravinen i Zagoria på grekiska fastlandet.

Här slutar stigen som vanliga människor kan gå. Utsikten över Vikosravinen är helt fantastisk!

 

Längs med berget går en halvt dold stig intill bergssidan (här ska du inte gå, det är livsfarligt), stigen fortsätter längs klyftan och bort mot några grottor. Här gömde sig bybor och munkar när de blev anfallna. Någon stig i vanlig bemärkelse är det inte tal om, det handlar mer om en smal klippavsats längs berget.

Idag är det knappast någon som vågar gå där. En del av leden är borta, när man flydde denna väg tog man med sig en planka och la över den saknade delen, när man kommit över tog man plankan med sig. Och inkräktarna fattade ingenting. Beteckningen "magisk plats" kommer verkligen till sin rätt här.

 

Vikosravinen nära byn Monodendri i Zagoria på grekiska fastlandet.

Den dolda, och livsfarliga, stigen börjar nere till vänster i bild.

 

Monodendri ligger cirka 140 kilometer nordost om Parga. Du kan åka hit på egen hand, eller på utflykt från Parga. Jag kan varmt rekommendera en utflykt till nationalparken Zagoria, där byn Monodendri och Vikosravinen ligger. I Zagoria finns massor med andra små fina byar, bland annat byn Vitsa.

 

Läs om Parga på Kalimera »

 

E-guide om Parga »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera