|  
       Måtten och även mängden av både köttfärs 
        och bechamel är på ett ungefär. Gå på känslan 
        vid tillagning av denna maträtt.  
        
        
      Papotsakia - eller små tofflor som maträtten 
        kallas i Grekland. 
        
      Auberginer 
        4 medelstora auberginer 
        salt 
        olivolja 
       
      Köttfärssås 
        300 g lammfärs eller köttfärs 
        1 lök 
        1 vitlöksklyftor 
        2 dl tomatpuré 
        1 lagerblad 
        1 kanelstång 
        lite paprikapulver 
        1 äggvita 
        2 msk ströbröd 
        riven smakrik ost 
        hackad persilja 
        olivolja 
        salt, peppar 
       
      Bechamel 
        4 dl mjölk 
        4,5 msk mjöl 
        4,5 msk smör 
        1 äggula 
        Ev riven smakrik ost 
        Lite riven muskot 
        Salt, peppar 
      Auberginerna 
        1. Skär auberginerna på längden och gnid in i ganska mycket 
        salt. Låt ligga 1-2 timmar (gör att auberginen avbittras). 
        2. Skölj, krama ur och torka auberginerna. 
        3. Pensla auberginerna med olivolja. 
        4. Baka i 225° tills de är mjuka. 
        5. Låt svalna och gröp därefter ut lite av innehållet 
        (lämna ca 1 cm av köttet) (innehållet kan hackas och användas 
        i köttfärssåsen). 
      Köttfärsen 
        1. Finhacka lök och vitlök, bryn tillsammans med färsen. 
        2. Tillsätt tomatpuré och bryn lite till. 
        3. Tillsätt kryddor: lagerblad, kanel, paprikapulver, salt och peppar. 
        4. Puttra ett tag, späd eventuellt med vatten under tiden (ska vara 
        ganska fast konsistens). 
        5. Låt köttfärsen svalna och ta bort kanelstång 
        och lagerblad. 
        6. Tillsätt persilja, hälften av ströbrödet, äggvitorna 
        och osten. 
        7. Lägg lagom mycket köttfärs på varje auberginehalva. 
      Bechamel 
        1. Smält smör och rör i mjölet. (Ta kastrullen från 
        värmen.) 
        2. Tillsätt ca hälften av mjölken och blanda med smör- 
        och mjölkblandningen. 
        3. Ta tillbaks kastrullen på värmen och rör hela tiden 
        till det tjocknar. Skruva ner värmen och tillsätt resten av 
        mjölken i omgångar. Rör hela tiden tills det tjocknar. 
        4. Krydda med salt, vitpeppar och muskot. Tillsätt ev riven ost. 
        5. Låt bechamelen svalna och tillsätt äggulorna. 
        6. Klicka så mycket bechamel som önskas över köttfärsröran 
        (som lagts på auberginen) (mängden ovan kan vara för mycket). 
        7. Strö ev över ströbröd och riven smakrik ost. 
        8. Baka i ugn i ca 225° i ca 25 min. 
      Receptet är inskickat av: Camilla Eklund. 
        
      Fler recept på grekisk mat 
        »  
     |