Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vlychada beach på Santorini

Vlychada (eller Vlichada) ligger så långt söderut man kan komma på Santorini. Här finns två stränder, en fisk- och gästbåtshamn, några tavernor och hotell, samt en övergiven fabrik med höga skorstenar. Fabriken är en gammal tomatkonservfabrik.

Förr fanns det många sådana fabriker på Santorini, en låg i Perivolos, nu ombyggd till diskotek. Idag är ingen av fabrikerna igång, tomatexporten lönade sig inte längre och fabrikerna stängdes. Santorinitomaterna hade tidigare, och har egentligen fortfarande, rykte om sig att vara de bästa i hela Grekland. De är små som körsbärstomater och goda som solmogna bifftomater. Än idag odlas minitomater på Santorini, men de exporteras inte längre så vitt jag vet. Vad jag dock vet är att de smakar himmelskt gott.

 

Vlychada beach. Klippor. Santorini.

De maffiga klipporna vid Vlychada beach.

 

Bakom den gamla tomatfabriken börjar Vlychada beach. Stranden syns inte från vägen, men när man väl ser den är det inte utan att man tappar hakan. Inte för att stranden är så mycket annorlunda än andra stränder på ön, utan för att omgivningarna är så sanslöst häftiga. De bakomliggande klipporna ser ut som om de har ramlat ner från månen.

 

Vlychada beach. Santorini.

Vlychada beach. Byn som syns i mitten av bilden är Akrotiri.
Vlychada är inte på långa vägar lika exploaterad som exempelvis Perissa och Kamari, och det är inte heller lika mycket folk här. Från Vlychada är det öppet hav ända till Kreta. Ibland kan de gå gammal sjö och då rullar det in långa höga vågar in mot stranden. Jättekul om man, som jag, gillar att magsurfa, mindre roligt om man är rädd för höga vågor.

I själva fiskehamnen råder ett stillsamt lugn och man känner sig långt från kommersens vindar i Fira. Här samsas färgglada fiskebåtar med dyra segelbåtar och en och annan anka. Under många år har det talats om att bygga en ny hamn i Vlychada, en hamn som skulle ersätta hamnen i Athinios, som är en bra hamn, men usel när det gäller logistiken. Men troligen kommer det aldrig att hända. Och tur är väl det för då skulle stranden i Vlychada inte vara lika lockande längre.

 

Småbåtshamnen och restauranger i Vlychada på Santorini.

Småbåtshamnen i Vlychada. Här finns flera tavernor.

 

Vintern 2004 var det ett hemskt oväder i Grekland. På Santorini var det kallt som tusan och det snöade för första gången på 20 år. Stora vågor sköljde in mot kusten strax söder om Vlychada. Jag har vänner som har sommarhus i närheten, under deras hus fanns en liten strand. Det gör det inte längre, vågorna flyttade sanden ett par hundra meter bort och bildade en ny strand.

 

Tropical beach i Vlychada. Santorini.

Tropical beach i Vlychada.

 

En företagsam kille planterade några palmer på stranden och döpte den till Tropical beach. Sedan hyrde han ut solstolar och parasoll och tjänade en liten hacka på ovädret. Idag är palmerna borta, men stranden finns kvar. Det är en av få långgrunda stränder på Santorini och lämpar sig bra för barnfamiljer. Stranden ligger efter fiskehamnen.

HOTELL I VLYCHADA

Det finns bara några få hotell och pensionat i Vlychada. Kanske beror det på att Vlychada är tämligen okänt. Apollo har börjat med charter hit, och det kanske får fler att upptäcka denna lilla pärla. Gillar du lugn och ro, närhet till bra tavernor och stränder så passar Vlychada helt perfekt. Reser du på egen hand kan jag rekommendera Villa Michalis strax ovanför stranden.

Villa Michalis »


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera