Kalimera Grekland Skiathos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kastro på Skiathos

På en jättelik klippa längst upp i norr ligger Skiathos forna huvudstad Kastro. Man tror att Kastro började byggas så tidigt som på 1300-talet. Det är svårt att tänka sig hur man bar sig åt för att bygga en stad på en så otillgänglig plats, klippan ligger högt över havet och tre av fyra sidor stupar rätt ner i vattnet.

 

Kastro. Skiathos.

Kastro.

 

Från Kastro hade man total uppsikt över eventuella inkräktare. Enda vägen in till Kastro gick via en klaffbro, när fienden närmade sig drogs klaffbron tillbaka in i försvarsmuren. Det ser ointagligt ut, men några lyckades ändå inta klippan.

Venetianarna erövrade Kastro 1453 och ockuperade hela Skiathos fram till 1538 då turkarna tog över. Turkarna höll sig kvar tills Grekland befriades 1821. Kastro övergavs 1829 då invånarna flyttade till kusten och grundade Skiathos stad.

 

Fantomens grotta i Kastro på Skiathos.

Fantomens grotta i Kastro.
Idag finns inte mycket kvar av Kastro, nästan alla hus är förstörda och stora delar av försvarsmuren är borta. Kvar finns bara några kyrkor varav en ser ut som Fantomens grotta. I en av kyrkorna har vi sett Jesus återuppstå. Kolla uppståndelsen här »

Trots att inte mycket återstår av Kastro är det en imponerande plats som man bara inte får missa. Den bedårande utsikten är bara den värd hela resan, precis som stranden under klippan är. Särskilt när man varm och svettig efter rundvandringen får kasta sig i det svalkande vattnet. Ovanför stranden ligger en taverna som serverar enklare maträtter.

 

Kastro beach. Skiathos.

Stranden som ligger under Kastro.

 

Kastro ligger cirka 10 kilometer från Skiathos stad. Det finns två sätt att ta sig till Kastro, på egen hand med bil eller moped, eller med utflyktsbåt. Vägen ner är mycket bant, på gränsen till obehaglig. Jag skulle inte köra bil hela vägen ner, dock funkar det hyfsat med moped.

 

Fler bilder från Kastro »


LÄS MER OM SKIATHOS

Om Skiathos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera