Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluff till åtta öar i Dodekaneserna

Vår resplan denna vårmånad omfattar Kos, Start 23 Maj - Symi -Kastelorizo -( +eventuellt Tilos) - Kalymnos -Fourni -Lipsi - samt åter till Kos för hemfärd 21 Juni. Nedskriven i realtid med Pocket-PC Toshiba e740

Fredag 23 Maj.
Ja, så anlände vi till Kos strax efter midnatt. Taxi direkt till vårt förbokade hotell, Koala. Ett suveränt ställe. Nyrenoverat och fint. AC på alla rum. Frukost ingår i försäsongspriset, 20 €. En pool finnes ävenså.

Lördag 24 Maj.
Lördagen innleddes med lätt regn, vilket dock redan vid halvtiotiden övergick i strålande sol. Vi tillbringade förmiddagen uppe på hotellets härliga soltak. Vid lunchtid blev det en promenad ner till hamnfiket för att klyva en kapsylretsina så vi kunna känna att vi nu till Grekland kommit.

Till aftonen hade vi stämt träff med Xristina. Vi sammanstrålade på X-s favorittaverna Plaza, vida känd för den goda maten. Medbringade enligt löfte lite soltorkat renkött till avsmakning. En riktigt trevlig kväll fick vi i Xristinas sällskap. En taxi fick i nattens mörker föra oss åter till vårt trivsamma Hotell, Koala.

Söndag 25 Maj.
Under söndagen togo vi det lilla lugna mest hela dagen. Framåt eftermiddagen inhandlas tvennne förjebiljetter med FB Nissos Kalymnos vilken under måndagen ska ta oss till Symi, en ny och spännande ö.

I afton avse vi att äta middag på Frangolis lilla trivsamma Taverna. Lär ska vara det ställle dit flertalet bofasta Greker i området gå att intaga helgmiddagen. Lite knepigt att hitta, just bakom den lilla skolan men vilket ställe.... Prisnivån enastående låg, och maten i särklass läcker. Förvisso hemska lysrör i taket, men detta höra just det genuina till. På hemvägen stannade vi till vid Hotel Galaxy för att intaga varsin Pina Colada dagen till ära. Därtill skulle Hustruns knä förses med det för ändamålet inhandlade plåstret. Ägaren av Galaxy påtalade det extremt trista bokningsläget för Hotellen på Kos. Katastrof som det nu ser ut.

 

 

Flera Hotell i området stå helt tomma. Strax i säng för den sköna sömnen som enbart Greklandssemestern kunna giva.

Måndag 26 Maj.
Väckaren är ställd på 06.00 inför avresa mot Symi med FB Nissos Kalymnos.
Morgonstund etc etc. Ner till receptionen att betala för rummet samt återtaga deponerat id-kort. Nja, nu skulle Manager anlända först runt klockan 8. Färjan avgår 08.30.. Tvenne endast grekisktalande städerskor hade lite svårt att förstå vårt dilemma. Vi ska dessutom försöka få åter vårt torkade renkött vilket ska ligga i en kyl nånstans vid baren. Emellertid löser allt sig till slut, och med taxi hinna vi även i tid att borda färjan.

Icke många passagerare så här i försäsong. Merparten av resan tillbringa vi ute på soldäck, men även medhanns ett obligatoriskt besök nere i serveringen. Att sitta på gula golvfasta stolar är bara ett måste vid resa med denna klassiska färja.

Direkt vid ankomst till Symi notera vi att några rumsraggare ej vänta vid färjans ankomst. Vi talar med en Tavernaägare, och denne rekommenderar promenad till annan Taverna lite längre bort och över den pittoreska stenbron. Tavernan visar sig vara sambandscentral för rumsuthyrning och vi lotsas direkt till ett närbeläget hotell, Capitano, beläget just vid strandstråket. En utsökt altan ingå samt även AC. Priset prutas ned från 42 till 30€ på rekordtid. Från altanen har man full kontroll på allt som sig tilldrager i hela hamnområdet.

Kvällen ägnades till att strosa runt i byn samt insupa atmosfären och lite till. Middagen intogo vi enligt Inkfish-s rekommendation vid Taverna Trawler strax intill vårt suveräna Hotell Capitano. Maten i mycket god klass. Tidig nattning.

Tisdag 27 Maj.
Nästan vindstilla, icke ett moln. Morgonekot på altanen via kortvåg. Hustrun släpa sig upp vid pass 08.20 när kaffedoften då bliva alltför övermäktig. Strax ska utflyktsbåtarna från Rhodos anlända enligt vad vi erfarit. Nu visade det sig emellertid denna morgon att vi icke skymtade en endaste utflyktsbåt utifrån grannö. Ett antal lokala utflyktsbåtar lade dock ut från Symi vid tiotiden. Nu dags att i lunchsyfte besöka Chora. Promenad upp är ej bara att tänka på med Hustruns onda knä. Taxi alltså. Taxin lyckades tråckla sig ända upp till Chora via smala och krokiga gränder. Ej ofta mer än några centimeter till godo mellan fordon och husväggar. Funno oss genast vid ankomst till Chora Georgios Taverna. Svalkande vind ingick fritt i lunchen. Lite dyrare här uppe, men det får man ta på Symi.

Även denna kväll intagas middagen å Taverna Trawler just nedanför hotellaltanen. Den goda maten parad med total Grekisk gästfrihet, den kan vi bara icke missa.

Onsdag 28 Maj.
I lugnets tecken. Vi sitta altan å Hotellet mest hela förmiddagen. Vykort skrivas till vännerna därhemma. Att klyva en kall retsina på vår hotellaltan kan aldrig kännas fel på denna ö och med den eminenta utsikten över hela hamnområdet. Vi känner att vi trivs väldigt bra här på ön. Hustruns onda knä oroa dock. Nu strax iväg med taxi upp till Chora igen. Utsikten över hamnområdet och ön från ovan är mer än bedövande vacker. All blomsterprakt samt dofter från kryddbuskar förstärka det hela till en formidabel upplevelse.

Nu åter i hamnen. Värmen tryckande. Vi gå längs hamnbassängen och ut till udden bakom klockstapeln, där vi under gårdagen funno oss svalka. Så även nu denna dag. Arne ha under denna resa brutit tvärt emot sin vana. Det beställes fetaost med svarta oliver varje dag. Bossen på Tavernan syntes ej till denna dag. Stället dock oss svalka giva, och det tacka vi för. Nu börjar kvällsbrisen göra sin entré och därmed kunna vi fastmer njuta av tillvaron...

Kvällen komma att ägnas till ett antal besök vid lokala Travel Agencys. Vi bliva strax varse att FB Nissos Kalymnos ej mera trafikerar Kastelorizo, utan vänder åter norrut vid Rhodos. Dock kunde vi lösa problemet genom att fara enligt planen fredag morgon samt taga oss övernattning hos Kamiros på Rhodos. Sedan, på lördagens morgon kunna vi ta en ny färja, FB Marina, till Kzo.

En överraskande ankomst nu. En charterbåt fylld med skottar anlända. Medförande säckpipor...Mera troligt en bröllopsfest i vardande. Grekerna gnugga sina ögon!! Karlar i kjol????? Även för oss är detta en säregen upplevelse med säckpipsmusik av kiltförsedda karlar.

Middagen som vanligt superb. Det förefalla som alla gäster på denna Taverna bliva förnöjda med den mat de serveras. Snabbt ut att inhandla förnödenheter bestående av livsnödvändiga saker såsom öl, retsina samt lipsyl. På vår favorittaverna förmenas medelåldern ligga runt 50 och däröver. Kyparna jobba frenetiskt för att uppfylla gästernas önskemål snabbt och professionellt. Birgitta tycker att det nu börjar vara dags att A slutar skämta om turistgruppen "Atp-Bingo" det vill säga välbeställda Svenska pensionärer, eftersom vi själva med racerfart nalkas inträde i sagda grupp.


Torsdag 29 Maj.
Vid pass 12-tiden tog vi lokalbussen till Pedi, en liten charmerande by på dryga halvtimmens avstånd från hamnen. I Pedi råda det absoluta lugnet. Solen gassa och kunna vi därtill lyssna på dunket från en fiskebåt. Nät rensas med de lokala kattorna som hängivna åskådare.

Alls ej mycket turister här. Vi avse att taga halvtrebussen åter till vårt Hotell. Merparten av turisterna här verkar komma från Storbritannien. Åldersstrukturen ligga omkring 55 plus.

 

 

Nu anlända SMS från familjen Henekull. De skola även anlända till Rhodos under morgondagen för vidare färd till Symi. Månne det kunna bli ett sammanträffande på Rhodos?.
Men nu.. Vid pass 17.00 mulna det samt flöda regnet. Förvisso kortvarigt, men ändå. Känns påfallande ogrekiskt med regn i Maj månad.
Sista kvällen på Symi sätta vi oss att äta middag på vårt stamlokus Taverna Trawler.

I afton ha de särskild fiskmeny att erbjuda till bra pris. Det mesta är nu packat, och väckaren ställd på 06.00.
Vännen Kamiros i Rhodos stad är förvarnad om att vi behöver ett rum för natten inför lördagens avresa till Kastelorizo. Nu komma bara frågan, var skola vi taga oss härbärge på Kastelorizo???

Fredag 30 Maj.
Tidig avresa 07.00 med bärplansbåten som på dryga timmen tar oss till Rhodos. På kajen väntar vännen Kamiros, rumsuthyraren. Samma fryntlige och alltid pigge man med glimten i ögat. Raskt med bilen upp till Gamla stan och ett enkelt rum i ruffigt hus. 20€ för en natt var kanske i överkant, men OK, vi fick ju skjuts ända fram.

Vi dumpade packningen samt tog vi genast promenaden ner till vårt stamkafé att klyva ett krus. Längs vägen inhandlade vi färjebiljetter för lördagens resa. Tidig avgång 08.30 Lördag morgon .
Vännerna Henekull befinna sig på Rhodos nu, och vi har tänkt oss att sammanstråla med dem under aftonen . Väldigt varmt nu. Vi få vara lite försiktiga med den starka solen.

Strax vid halvettiden gjorde vi en stadsrunda. Återsåg gamla bekanta platser i detta levande museum. Den starka värmen och solen gjorde att vi nödgades uppsöka en högt belägen servering där svalka stod att finna.

Längs vägen hem blev det ett stopp vid apoteket att inhandla sårpulver till hustruns onda knä. Till detta ett paket med sårkompresser samt fästtejp på rulle. En infektion i såret syntes vardande. Icke bra.
Nu kväll. Vi ta oss till favorittavernan, Kostas. Vännerna Henekull komma eventuellt att i afton ansluta. Mat beställas. Hustrun tager Cheése Saganaki och för Arne blir det Grillspett.

Nu ansluta fam Henekull. Vi träffade dem som allra hastigast på Sifnos för några år sedan, men har hållit kontakten.Vi kommo att tillbringa en trevlig afton i gemytets tecken. Även Ann och Tommy tillbringar liksom vi fyra veckor i försäsongens övärld.

Lördag 31 Maj.
Avfärd nu med FB Marina som från Rhodos ska ta oss till Kastelorizo. Kzo är vår absoluta favoritö.
Marina är ett stort flytetyg mera troligt med ett förflutet som lyxkryssare. Pool på akterdäck, tom på vatten dock, förstärka detta intryck. Passagerarantalet är förödande lågt. Kan vi inalles vara ett 30-tal turister samt lika många greker. Säkerligen är färjan god för dryga 2000 passagerare.

Framme vid Kastelorizo blev vi genast föremål för en rumsraggares intresse. Erbjudandet omfattade rum i ett senmedeltida stenhus, pietetsfullt renoverat till mycket god standard . Kylskåp och AC i alla alternativen.
Budgivningen startade på 48 Euro men sjönk snabbt till vår limit på 30. Uthyraren hade ett flertal alternativ alltifrån rena lyxlägenheter till enkelrum.

Ett antal öbor kom genast fram att hälsa oss välkomna åter. Ön är ej större än att alla känna alla.
Vi kunna genast konstatera att på Kzo, här trivs vi verkligen. Visst, det är en smula drygt att ta sig hit, men väl på plats blir man rikligen belönad. Ska man besöka ön från mitten av Juli och fram till slutet av Augusti, då må dock boendefrågan vara ordnad i förväg. Massor av Greker och Italienare ta då över ön.

Vi ska i afton söka reda på Travel-agency för besked om färjetider från ön i veckan.
Birgittas onda knä ingiva dock fortsatt oro.
Nu den traditionella kvällspromenaden längs hamnen . Vi mellanlanda å Soldatfiket för en ölsittning. Kvällstid är här fullt med permissionslediga soldater från öns garnison. Det finns lika många soldater på ön som bofast befolkning. Dryga 200 av varje.

Skepparen som förra året tog oss över till Turkiet vid Kas kom och hälsade oss välkommen till ön. Vi turister på ön äro ej flera än att vi hälsar igenkännande när vi mötas längs hamnbassängen. Nu vankas middag på Taverna Athena. Chefen bjuder på första kruset retsina i afton.

Slutnotan hamnade på blygsamma 13 Euro. Alltså är vi på en Grekö där prisnivån är hyggligt låg i för- respektive eftersäsong. På vår vandring hem stanna vi till hos skepparens servering "Lilla Paris" och tar oss en kaffe med avec till lokalpriset 3€ för två personer. Skepparen erbjuda oss en tur till Kas i Turkiet måndag. Vi acceptera. Sundet mellan Kzo och Kas är enkom 2,4 km så resan tager ej lång tid. Kostar 15€ pp.

Söndag 1 Juni.
Det är ej många turister på Kzo så här års. Kan vi vara ett 40-tal högst. Sen tillkomma något tiotal från de gästande segelbåtarna. Mer än så är det icke.
Nu dags ta fram den numera allt innehållsrikare sjukvårdslådan. Hustruns knä ska fixas. Såret kräva dels en dos spray av antibiotika, dels sterilkompresser samt fästtejp.
Verkar bli en varm och solig dag även denna söndag.

Vi tager vid halvelvatiden den vanliga promenaden längs hamnbassängen fram till vår Retsinaoas, Patisserie. De ha även utsökta bakverk av egen tillverkning. Vi är dock ej så begivna på söta bakelser, men de Tyska turisterna värdesätta dem. Längs vägen stannna vi hos Lilla Paris för att lämna in våra pass inför måndagens tur till Kas.

På promenaden åter blev vi inviteradetill tavernaägaren från gårdagen. Mannen bjöd oss varsitt glas frappe. Vår första kontakt med denna dryck vi genom åren sett så många beställa.
Nja, Birgitta gillade frappen , men Arne tyckte drycken ledde tanken till någon slatt kaffe han lämnat vid besöket under gårdagen. Som att tömma gammalt vin i nya läglar. Blir som bekant den allra uslaste av drycker.
Nu har vi fått besked att vi kan fara från Kastelorizo torsdag direkt till Kalymnos via Rhodos och Kos. Sålunda skippar vi Tilos på denna resa. Tyvärr. Vi hade ju denna vår kära ö med i planeringen.

Så den härliga promenaden i aftonens svalka ner till Corner. Sittta alltid en timme innan middagen på Tavernan. Vi ska därtill i afton låna tavernans Dator i och för internetuppkoppling. Oss gäster bjuda ägaren fri Internetaccess, något som för oss har blivit rätt vanligt numera.
Men nu!!! Ett gammalt slött K-56 modem tuffar igång. Men ok, internet är internet om än i sprucket krus.
Mycket nytt att läsa. Dock, nu vänta en god middag här på Taverna Atena.

En överraskning nu... Våldsamt åskoväder draga in över ön. Blixtar och dunder samtidigt . Vinden upp i stormstyrka när regnet övergår i skyfall. Omöjligt att vistas utomhus. Från alla gränderna kom ärtsoppsgult vatten likt floder ner i hamnbassängen. Blixten gick flera gånger ner i den gamla kortvågsradiomasten på andra sidan hamnbassängen. En kvarleva från den Italienska ockupationen av ön. Nu förstår vi exakt varför man ej för länge sedan rivit den fula 40 meter höga masten.
Ovädret bedarra efter några timmar och allt återgår till ordningen igen. Maten något mindre varm eftersom alla Tavernor bröt huvudströmmen under åskvädrets dryga timme.


Måndag 2 Juni.
Avresa med fiskeskutan Marco Polo vid åttatiden på morgonen. Överfarten till Turkiet och Kas tar bara 20 minuter. Minimalt med formalia vid ankomsten, Schengenavtalet till trots.
Kas är en typisk turistort. Flera skandinaviska charterbolag opererar här numera.
Hemresa med båten lastad full av förnödenheter till Kzo-s öbor. Grönsaker, virke, färsk fisk mm.

 

 

Åter Kzo vid lunchdags. Två omeletter beställdes tillsammans med ett krus Retsina.
Så en liten kvällsvandring till Corner att sitta i kvällsljus att njuta av vyn här på ön. Färgskiftningarna, den totala tystnaden,, ja vad mer att önska...

På vår förfrågan varför det står så många fina hus tomma, blir svaret att de ägs av utombys familjer vilka endast vistas på ön någon månad per år. Trist, men en reality på många greköar idag.
Middag som traditionen bjuda på favorirtavernan Athena. Vi ha just inhandlat färjebiljetter till Kalymnos för 15€ pp. Klart billigare för längre distanser.

Tvennne motorkryssare modell större ha just anlänt. Bord beställda, så vi hade tur att få vårt stambord idenna afton. En febril aktivitet råda nu på Tavernan. Grillen ladddas med kol, vin i karaffer tappas upp.
Två jättestora fiskar ligga nu på grillbädd. Är det verkligen möjligt att grilla så stora fiskar??? Gyllengulröda till färgen, dryg decimeter tjocklek samt en halv meter långa.


Längs hamnstråket på hemvägen stannade vi vid Skepparens lilla servering att avnjuta en kopp grekkaffe i solnedgången. Det stoiska lugnet på ön tilltala oss alltmer för var dag som går.Till detta ska läggas att vi får betala lokalt pris, innebärande att en ouzo till Hustrun samt kaffe med Metaxa till Arne kosta totalt 3€.

På turiststråk å Samos skulle priset landa runt 12 €.

Tisdag 3 Juni.
Solen strålar, kattungarna leka i grannträdgården. Idag en promenad till av oss ännu ej utforskade delar på ön. Vi besöka Mandraki, den lilla hamnen. Kav lugnt ställe .
De turister som i morgon ska ta sig till flygplatsen för resan åter till Rhodos har bekymmer. Öns enda taxi står med trasig motor i hamnen. Notera för övrigt att inrikesflyget mellan Rhodos och Kzo är kraftigt subventionerat av den Grekiska Staten. 25€ pp enkel resa. Bör dock bokas i förväg enär det lilla planet endast tar 15 passagerare. (Dornier D-228)

Aftonen till favorittavernan Athena och familjen Stavros. Ett antal chartersegelbåtar anlöpa hamnen.
Hellenic Coast Guard kontrollera nogsamt att alla papper och nationalitetsflaggor är i ordning. Den uniformerade Kustbevakaren noterade att en liten chartersegelbåt saknade den Grekiska flaggan. Dylik lånades ut samt hissades av besättningen. Upp och ner dock!!! Detta orsakade blodsvallning på Kustbevakaren som genast och ilsket tvingade besättningen att vända på flaggan.

Att bara sitta här på Kastelorizo och njuta av vyerna. Något att ha i minnet den mörka årstiden i ett kallt Västerbotten.
Från tavernan blicka vi ut över hela hamnbukten där aftonsolen nu lysa med varmgul färg över vattnet. Minareten just till höger om inloppet färgas gyllene i solens nedåtgående sista strålar.
De höga Turkiska bergen bilda bakgrund. Nu börja turister och båtfolk söka sig till öns fåtaliga matställen.
Ett parti förstklassig fisk från en Turkisk fiskebåt landades vid lunchtid. En kvalificerad gissning blir att fiskinslaget i middagsmenyn domminerar. Fiskebåtarna synes ligga och guppa någon halvmeter ovan det azurblå vattnet i sina slitna förtöjningar.

Birgitta in till husets internetburk att kolla inkomna mail. Alla gäster får fri access som vore det den naturligaste sak i världen.
Kvällen helt vindstilla. Ingen som helst motortrafik. Då och då kan en motorkryssare köra motorerna för att ladda batterierna, det är allt. Skäller en hund, då hörs det över hela byn.

Onsdag 4 Juni.
Vi har planerat att denna dag ta promenaden upp i bergen för att fotografera byn från ovan. Inledningsvis taga vi promenaden till Corner att mumsa på varsin hemmalagad delikat pistageglass.
Den mödosamma vandringen uppåt starta just allra längst ute på udden där den spetsiga minareten peka mot skyn.

Till alla vandrares fromma har Kommunen iordningställt en promenadstig längs klipporna högt över det azurblå vattnet. Trappor upp och ner, vackra vyer ut mot småöarna utanför. Ett aber dock. Den hittills till synes myggfria ön visa sig ha ett större antal myggor parkerade längs just denna stig.

Efter dryga halvtimmens svettig vandring komma vi upp till det lilla torget vid öns skola. Torget är en veritabel oas. Vi söka vila under de jättelika trädens skugga. Till svalka kunna drycker vid torgkiosken inhandlas.

I vår ursprungsplan ingick att vi från det lilla torget skulle fortsätta upp längs vägen mot Aerodroman för att vid de militära anläggningarna fotografera byn från ovan med hamninlopp och allt.
Detta skrinlades dock tämligen omgående. Den tryckande värmen bidrog liksom Birgittas krånglande knä.
Efter obligatorisk rast vid hamnfiket blev det siestasömn i rummet. Hela ön hålla siesta mellan två och halv fem. Allt utom Bankomaten hålla då stängt.

Nu middag på tavernan. En lyxmotorkryssare anlöpa hamnen. Samväldesflaggad och hemmahörande i Gibraltar. Mera troligt är det endast två passagerare samt en besättning om 7 personer.
Pris i fjäsk... Tavernaägarna slåss om gunsten att få se den unga vackra Prinsessan Miranda Von Trier-Gotha med tillhörande Markgreve Jaques De Villefort samt tillhörande något fetlagd adjutant. Ett spektakel icke av dennna världen.

Besättningen har alltsedan fartyget förtöjts vid kaj ägnat liv och energi att feja och putsa fartyget in i minsta detalj. Öns präst dyker upp och hälsar Greven och Prinsessan välkomna. Mumlar en välsignelse över de unga tu vilka ha för avsikt att kommande Lördag låta viga sig i kyrkan. Samtidigt mumla samme Präst säkerligen en förbannelse över den orättvisa fördelningspolitiken i medelhavsområdet.

Torsdag 5 Juni.
Dags att ånyo packa för avfärd till Kalymnos. Färjan ska avgå vid lunchtid och nå Kalymnos vid 22-tiden på kvällen. En lång resa heltvisst, men det får man ta när Kzo ska lämnas för annan ö.
Två timmar försenad anlände färjan, FB Rodanthi. Summa 7 turister samman med tre Greker och några lastbilsförare, det är allt på denna färja vilken säkerligen rymma innemot 2000 passagerare.

Begreppet Self Service komma nu att för oss erhålla en konkret innebörd. Barerna på fartyget var till synes öppna, men saknade bemanning. Bara att riva och rota i lådor och kylar för att finna det man önskade. Betalning i en liten karott vid bardisken.

Väl komna till Rhodos välla en hord passagerare ombord. Vår gissning är att merparten skola medfölja ända till slutdestinationen, Piraeus, eftersom sittplatser längs de väggfasta sofforna genast strök med. En hytt är för flertalet ej ens att tänka på, sett mot bakgrund av priset på 38 Euro. I vårt tycke en orimlig prissättning när färjan ha dryga 300 hytter gapande tomma.
Om allt fungerar enligt planen,,då ska vi anlända till hamnen på Kalymnos runt halvelva i afton för att därefter med taxi ta oss över ön till vårt av Rasmus förbokade boende på Limionares i byn Myrties.

Nu bara ett måste... Att beställa varsin Toast, dessa taffliga varma mackor vilka serverade hemmavid genast skulle förpassas till sopkorgen såsom oätliga. Överträffas smakmässigt endast av färjornas Sandwich,, ett under av torrhet och torftighet.Torrare än en svensk vedkubbe.

Lägg till detta de av Grekerna så uppskattade paketen med knastertorra kex vilka i baren till avsalu finnas. Mera obegriplig färdkost stå näppeligen att finna. Ett flak wellpapp ter sig i sammanhanget rent aptitligt.
I cafeterian där vi sitta ha man dryga 32 grader. Alla flämtar och vifta med tidningar och annat. Förfrågan vid receptionen om start av AC bemöts med den ack så typiska och lika trist korkade axelryckningen. Hart när obegripligt, men extremt Grekiskt.

Enligt Birgitta är detta något som ingå i den Grekiska helheten, och icke att förarga sig på.
Så upppenbaras till slut förklaringen. När vi oss svalka sökt på yttre akterdäck då lät pausledig personal till oss meddela att klimatanlägggningen ombord sedan gårdagen läcker freon samt nu endast hava 20 procents kapacitet. Felet ska åtgärdas av fackman vid ankomsten till Pireaus under morgondagen.

Icke många passagerare klevo av och på vid Kos. Kan det max varit ett tjugotal.
Nu endast en timme kvar till Kalymnos. Fortfarande behagligt varmt på vårt akterdäck .
Direkt vid ankomst till Kalymnos tog vi en taxi över ön till vårt av Rasmus förbokade hotell Fotini. Taxiresan över ön betingade endast 8€. Den sena timmen till trots kunde vi ändock känna att på detta Hotell skulle vi kunna trivas. Vi sätta dock ett frågetecken för avsaknad av AC på rummet. Varmt så det förslår när dörren

Fredag 6 Juni.
Studion som Rasmus ordnat åt oss är precis perfekt så när som att kylskåpet väsnas något rent förskräckligt. Till detta att AC saknas i värmen. Blir nog att ha kylskåpet avstängt nattetid framöver.

Sms från Rasmus nu. Är på väg från Telendos till Myrtiesbyn. Vi kunna från vår altan skåda flytetyget.
Efter ett par timmars altansittning tar vi en tur ut att bekanta oss med byn.

De skandinaviska charteroperatörerna synes ha fasta bokningar på var och vartannat hotell här. Byn ligga vackert belägen, icke tu tal om detta. Efter en tur i omgivningarna träffar vi Rasmus m familj på en taverna.

Denna afton avse vi göra en visit vid grannön Telendos för att bekanta oss med öns omgivningar. Middag på Taverna ingå även i planen. Mindre fartyg gå i skytteltrafik i det lilla sund som skilja öarna åt.
Överfarten med kaikskutan tar tio minuter och betinga ett pris om 1,5 € pp. Vår rutin sade oss att undvika de vid kajen belägna tavernorna,och därav styrde vi stegen in längs en smal gränd och hamnade på Barba Statiis Taverna. En sval oas i den eljest kraftiga värmen. Rent, snyggt och direkt trivsamt ställe med bra prisbild. Bord i sol eller skugga, urvalet var stort.

Enligt anslag fanns även alternativet att inhandla hämtmat i korg att ätas vid stranden.
Inga skyltar om rum att hyra, men nog såg det ut som funnes rum å det övre våningsplanet.

Det är en mäktig syn att från Telendos blicka ut över sundet till Kalymnos och dess förtätade Hotellstruktur längs hela kustlinjen. Här må det vara helt öde när säsongen är över.
Hemfärd från Telendos till Myrtiies vid halvåttatiden. Nu till Travel Agency att kolla upp färjetider till Fourni inför avresan på Söndag.

Middagen intogo vi på Hotel Thembis. Vi fick på köpet beskåda den grandiosa solnedgången över Telendos.
Grandios förvisso, samt vida berömd. Dock kanske ej lika spektakulär som den vid Oia- Santorini. Kvällsbrisen giva oss behaglig svalka på Thembis uteveranda mot havet.
Prisbilden förefalla oss vettig med cirkus 5 Euro för huvudrätt samt 2,5 dito för ett krus Retsina. Vänlig och hjälpsam personal medverka till våra fyra stjärnor här, tillsammans med uteverandan med utsikt och svalka.


Lördag 7 Juni.
En cementblandare med tillhörande besättning om fem man drar igång vid pass 08.00 just ett tiotal meter från hotellaltanen. Ett under av härlig Grekisk inneffektivitet. Blandaren placeras nedanför huset där en brant grusväg leda upp till det som ska gjutas. Den färdiga betongen forslas upp på männens axlar i en oval hinkliknande skapelse med bärhandtag. Solen steka. Vid lunchtid är männen sjöblöta av svett. Krisdiskussioner inledas med förmannen. Resultatet blir att cementblandaren med hjälp av en traktor bogseras uppför backen samt drages vattenslang fram. Traktorn får även med hjälp av skopan forsla upp cementsäckar och gruset.

Vår tvätt avhämtas under morgonen vid Laundry. Prydligt vikt, sorterad samt nedpackad i plastpåse. Priset ligger på en € per kilo torr tvätt.

Så iväg till den för alla turister öppna Poolen, och ett par vederkvickande bad. Lite dyrare i poolbaren, men det får vi ta. Det kostar ju en del att driva en sådan anläggning.

Vid ettiden dags att ånyo äntra kajken
för en ny tur över till Telendos. Vi kom genast att trivas på Telendos.
Förutom ett tiotal turister hivades tvenne livs levande får ombord strax innan avgång. Till detta en ihopsydd jutesäck, varifrån det sparkades och väsnades något rent okristligt. Arne gissade på att skepparens svärmor fanns i säcken. Glada skratt från såväl skeppare som övriga turister på kajken.
Vid framkomst visade det sig emellertid att det var en griskulting i säcken, mera troligt avsedd till högsäsongens Pork Shops efter vederbörlig gödning några månader i hagen bakom Tavernan.

Vi tog efter lunch på Tavernan från gårdagen en tur längs den stenlagda och väl skyltade vägen till badstranden Hohlaka Beach. Icke långt att vandra. På plats finna man solstolar at hyra samt en enklare servering.
Hemfärden från Telendos vid halv fyra.

Innan Kalimerafesten i afton ska vi kolla med Travel Agency hur det är med färjor till de öar vi planerat besöka.
I planeringen finna vi Lipsi, Fourni med flera.
Nu visar det sig emellertid till vår lycka att det under söndagen går en Katamaran vilken kan ta oss till Fourni utan byte. Ej billig tur, biljetter för två personer kosta 46 Euro.

Kalimerafesten sanlade 15 deltagare och avhölls å Tavernan vid vårt Hotell, Fotini. Alla festdeltagarna förärades minnesgåva i form av en bok om Kalymnos, skriven av en Brittisk författarinna bosatt på ön.
Rasmus hade ordnat detta i lönndom samt själv bekostat alla böckerna.
Som extra bonus dök författarinnan själv upp på kvällskvisten för att personligen signera böckerna. Boktitel: "Bitter Sea. " Arnes ex fick han specialdeciderat till Janne "Kalimera" himself. Boken ska skickas direkt till Janne efter hemkomst. Det minsta vi kunna göra för vår webbmaster på Kalimerahemsidan. Vi fick en oförglömlig kväll med våra Kalimeravänner. Tack alla. Arne och Rasmus Junior kommo genast att bliva goda vänner.

Söndag 8 Juni.
Ånyo packardags inför färden till Fourni 13.45. Vi hinner även med ett besök vid den lilla badviken en bit från Hotellet. Ett telefonsamtal till Pension Toula för bokning av rum får heller ej glömmas.
Det är icke utan att vi nu längta åter till en mindre Grekö efter några dagar på det mera turistexploaterade Kalymnos.

Taxi till Portia. Vi bunkrar Euro i bankomaten inför avresan till Fourni, där som bekant Bankomat saknas. Det medhanns även ett krus retsina på hamncafe innan Dolfinen avgick 14.00.
Via Leros, Patmos ,och Ikaria ankom vi efter tre timmar på kav lugn sjö till Fourni där Toula väntade på kajen.

Samma utsökt vackra studio som förra året. Priset fick vi sätta själva och då blev det 25 Euro.
Efter inköp av förnödenheter å öns market gingo vi så ut att träffa vännerna på ön. Först till Corner och därefter upp till Square för att avnjuta varsin hemlagad glass.

Middagen intogs enligt god sed och vänja på Nikos Taverna. Icke en skymt av matsedel på detta ställe. In i köket att taga del av kökets kulinariska läckerheter. Grytor, skålar och fat med lokala läckerheter skola beskådas samt på begäran gärna avsmakas innan beställning lägges. Detta är Grekland!!!!

Nu Kalimeradilemmat... Mitt under måltiden anländer en för oss till synes obekant kvinna till bordet. Hej Arne och Birgitta.... Vi blevo emellertid snabbt varse att det var Cia, Postkollega från Skåne. Flitig skribent på Forumet.
Tidig avslutning på kvällen och hem att sitta kvällsaltan med ekot via Radio Sweden innan nattning.

Måndag 9 Juni.
Vakna i detta mer än lyxiga boende. En känsla av just Fourni. Arne ut i arla morgonstund att kolla in fiskebåtarnas ankomst. Värmen påtaglig nu. AC-anläggninggen ha vi haft i drift hela natten.

Vid Pension Toula har en nymodighet införts, en suverän sådan. Ett glasdörrsförsett kylskåp innehållande kylda drycker av olika slag Gästerna upprätta en mässlista där förbrukning noteras. Betalning vid avresan.

Vi taga en tur upp förbi kyrkan samt längs serpentinen till väderkvarnarna och sedan ned de 232 trappstegen till stranden vid Kambi. Man komma då direkt till den lilla strandtavernan med tillhörande badvik.

Ingen skymt av några solstolar på denna ö. Sonen Markko servera under viss protest enär han anse sig ha rätt till sommarlov i stället för att slava på föräldrarnas strandservering. Ett 1-€-mynt som personlig dricks få dock Markko att ändra sinnelag och bli den förträfflige kyparen under veckan.
Den gudasända havsbrisen göra tillvaron behaglig värmen till trots.

Trapporna upp vid hemgången äro tunga, och kräver en vattenflaska på två personer. Vyerna är dock vidunderligt vackra på denna del av Fourni.
Att det nu är rejält varmt kan man se genom alla grekbarn som badar i havet utanför Toulas.

Kvällsvandringen gå på denna ö inledningsvis alltid upp till den lilla serveringen vid Square där vi får varsitt fat av den lokala glassen. Prisläge 1,5 Euro pp. Ett måste!!!

Även denna kväll styres stegen sedan till Nikos Taverna. Att se solnedgången här ,ja det tillhöra den flora av upplevelser vi samla på oss för att ta fram ur minnet när vinterns köld känns hård därhemma, och Grekland är väldigt långt borta.
Vi fåtal turister på Fourni betraktas noga kvällstid, särskilt av tavernafolket. Lyckan är att få så många turister till borden att stället ser välbesökt ut.
På Nikos är det nu enkom Birgitta, Arne samt en italiensk barnfamilj. Öns andra svenska par bilda enda gästerna hittills på granntavernan.

Kvälllen avslutas på Corner där vi studera alla Grekgubbarna. Som om tiden stått stilla. Samma gubbar, samma kepsar, kanhända samma kaffe i kopparna också sedan förra året?? Vi beställer varsin Irish Coffe, men får någon mystisk brygd i vanliga dricksglas. Ljummet kaffe, en isbit överst och visst är det whisky i. Smaka besynnerligt annorlunda.
Komna hem avslutade vi aftonen sittandes på vår förträffliga altan i väntan på att klimatanläggningen skulle kyla ned rumstemperaturen till behaglig nattvila.


Tisdag 10 Juni
Morgon i lugnets tecken. Vad eljest på denna lugna ö. Vid tiotiden ånyo en promenad till den härliga stranden vid Kambi. Efter de 232 trappstegen ned sitta det fint med ett krus vitt på Tavernans strandbord.
Husets son, Markko, har gått i strejk denna dag. Ansåg att han rimligen skulle njuta sommarlov, och ej tjäna såsom obetald kypare.
Efter hårda förhandlingar med gammelarfar som medlare ordnar det hela emellertid upp sig till allas belåtenhet och vi kunna slutligen serveras .

Grekvärmen nu konstant, men den behagliga sjöbrisen göra hettan uthärdlig. Vad vi tål av sol och bad är nog max tre timmar per dag. Efter detta dags att ta sig hem för ett par timmars eftermiddagssiesta.
Aftonen inleds som vanligt med en tur till Square för ett fat god glass i väntan på att solen ska gå ned. Även denna afton besöka vi Nikos Taverna.

Vi har förvisso slagit våra lovar kring den lilla Tavernan i gränden längs huvudgatan uop mot Square, men enats om att besöka detta stället någon kväll framöver,och innan vi lämnar denna genomtrivsamma ö.
Cia ansluter till Nikos även denna afton. Cia ska i arla morgonstund vid pass 03.30 ta nattfärjan till Samos i och för hemfärd under Torsdagen. Både vi och Cia trivas rent förträffligt på Fourni

Vi själva planera nu för att i veckoslutet ta färja till Lipsi, en ö vi gärna vill besöka på denna tur. Vi ha ännu dryga tio dagar kvar till dess vi ska vara åter på Kos för hemfärd.
I afton ska vi besöka Travel Agency i och för att kolla upp färjeförbindelser till Tilos under veckoslutet.
Avsked tages av Cia, och så vandra vi till Corner för en Ouzo till Hustrun samt Greece Coffe med Metaxa till Arne.
Ett litet fat med tilltugg inkom även till bordet. Efter analys hivades innehållet genast till husets kattor, enär fatet visade sig innehålla grillad Bläckfisk. En styggelse. Vi tyckte ju att det luktade vulkanisering av cykeldäck strax innan….

Onsdag 11 Juni.
Samma praktväder varje dag. Turligt nog blåsa hela tiden sjöbris, vilket vi tacka Gudarna för. Även denna dag den härliga promenaden ned till vår hemtrevliga strand vid Kambi.

Nya gäster ha anlänt till Toulas pensionat. Nu är heltvisst merparten av rummen uthyrda. Flertalet gäster är Holländare samt Britter, samtliga i övre medelåldern som vi själva.

Våra två Holländska damer vi ha som rumsgrannar terrorisera oss med mängder av tips och sevärdheter på ön. Husets städerska ha under dagen i förment oförstånd monterat ned samt bortforslat vår reservantenn, dvs rullen med järntråd, vilken vi använda kvällstid på altan 2 in mot gården.
Den alltid så trivsamma promenaden upp till Square inleda kvällen. Den goda glassen kunna vi ej bara undvara efter en hård dags slit på stranden.

Över hela ön ha det i afton spikats upp färgglada affischer. Det är Kommunistpartiet som påkallar uppmärksamhet inför en manifestation som ska äga rum den 21 Juni. Parollen har som tema Stoppa Nato.. Har att göra med EU-toppmötet i Thessaloniki 19-21 Juni.
Nikos Taverna är i afton välbesatt. En svensk yngre barnfamilj med fyra prydliga töser har med dagens färja anlänt. Tvenne fransmän, ett oar Holländare samt ett antal Greker. Manager med personal arbeta frenetiskt för att allt ska flyta smidigt.

Menyn varierar från dag till dag, och gör var middag till en spännande upplevelse. Birgitta väljer i afton grillade räkor medan Arne tar köttfärsfyllda paprikor med ost. Solnedgången över grannön alltid lika grandios.

En luggsliten minilastbil lägga till just utanför Tavernan. Jättelika vitlöksflätor saluföres, Av mera obegriplig anledning lyckas försäljaren kränga fem jätteflätor vitlök till turisterna... Och, frågan må ställas.. Hur i fridens namn har turisterna tänkt sig ta hem dessa flätor??? 4€ var priset. Birgitta äskade inköp av fläta men Arne inlade stenhårt veto vilket motvilligt accepterades.

Vid halvtiotiden är Tavernan fylld till sista plats. Personalen far runt bland alla borden för att servera.
Vi taga promenaden längs gatan upp till Square för att känna kvällsatmosfären. Lugnet råda alltid vid Square , endast greker vid borden och så vi två turister förstås. Vi borde vid nästa besök på ön tilldelas stamgästbord med tillhörande partisankeps till Arne samt svart huckle för Birgitta.

Torsdag 12 Juni.
Den trevliga Svenska barnfamiljen vi under gårdagskvällen såg äta middag på Nikos Taverna, kom under denna dags förmiddag ner att ta ett morgondopp vid stranden just nedanför Toulas Pension. Far och mor runt de 30, och de fyra töserna mellan 3-12 år.

Arne slog sig i samspråk med familjen. Det visade sig att de voro på charter till Samos samt inhandlat en heldygnstur till Fourni med övernattning. A föreslog att familjen skulle ta turen ned till Kambi under dagen.
Jodå, vid lunchtid anlände barnfamiljen. De tackade för tipset samt utmärkt vägbeskrivning.
Barnen voro ett under av prydlighet. Snälla, självsysselsatta samt gav föräldrarna tid att såväl bada som läsa tegelstensroman. (Far pressade, Mor läste romanen)
I afton ska våra Holländska rumsgrannar fara vidare med skrotbåten Cassandra 19.30. Fartyget är byggt 1956 och ser ut därefter.

Nytt besked!!!!
Skrotfartyget ska visst ej kunna avgå från Samos till Fourni på grund av elakt väder. Barnfamiljen samt våra holländska vänner förefalla få bli kvar här på ön tills lördag morgon. För Holländarparet blir det problem i så fall, eftersom deras flyg hem ska avgå i morgon fredag på förmiddagen.
Men ändå--- Olika bud ges. Kanske ändå Cassandra ska anlända i afton. Några turister sitta strandtaverna med stora resväskor. Ack nej,,Kontrabesked. Det komma ingen färja i afton. Alla turister med väskor gå åter till sina Hotell att tillbringa ännu en natt på Fourni. Cia hade tur som tog den tidiga morgonfärjan dagen innan.

Fredag 13 Juni.
Våra Holländska vänner tager morgonkajken till Ag Kirikos på Ikaria med sina resväskor. Får den vägen trassla sig till Samos.
Icke ett moln på himlen. Nu alltför varmt att sitta på solsidan. Vi fly in i rumsaltanens skugga. Så precis perfekt att vi här på Toula disponera tvenne altaner. Vi fann i morse en nyutlagd gästbok. Merparten inlägg är från Svenska gäster. Vi avse att i afton teckna ned några rader i sagda bok.
Hettan ligga tung över ön vid vår sedvanliga promenad till Kambi. Vi ha all anledning att lovprisa den allerstädes närvarande vinden. Trevliga barnfamiljen anlände Kambi strax efter oss. Familjen kom från Billdal utanför Göteborg.
En skön siesta efter hemkomst till Tuola. AC-anläggningen på full fart.
Vid pass halvsju dags att styra stegen upp till Square för kvällsglassen. Tavernan får vackert vänta tills solen går ned denna dag. 37 grader är tungt att bära även på en Grekö.

Nu taga vi promenaden ned längs de vitkalkade träden på öns huvudgata. Värmen ha nu bedarrat och ersatts av en vederkvickande havsbris. Middagen naturligtvis på Nikos Taverna.
In i köket att botanisera i kvällens grytor. Alltid nya och delikata Grekrätter var kväll.
Avslut enligt traditionen uppe vid Square med grekkaffe och Metaxa.

Lördag 14 Juni.
Under förmiddagen anlände så den första färjan sedan onsdagen till ön. Trevliga barnfamiljen kunde därmed återvända till Samos.
Av skrotfärjan Cassandra ha vi ej sett röken.

Nu har det verkligen blivit duktigt varmt. Vinden hålla dock klimatet på en acceptabel nivå.
Nu ska vi i afton finna reda på Tuola för att göra rätt för oss med rumshyran inför avfärden till Lipsi i morgon Söndag klockan 08.50.
På Fourni har ännu ingen Bankomat installerats, ej heller finnes växlingskontor. Den möjlighet som bjuds är att ta Kajken till Ag Kirikos på grannön Ikaria där det nere i hamnen finns en Bankomat. Spektakulärt alternativ är att skicka med Bankomatkortet med kod och summa man vill ha ut med skepparen på Kajken!!!! Lär ska fungera men vi synes arrangemanget vissa tveksamheter innebära.

Så den obligatoriska vandringen upp till serveringen vid Square. Ägarens barn, tre till antalet, får av och till hjälpa till i verksamheten.

Just när solen försvinner bakom grannöns berg anträda vi promenaden ned till hamnen och Nikos.
Den stora nattfärjan med destination Pireus ha just lämnat hamnen. Några nyanlända turister ha vi sett, men ej många.

Så påbörjas Grekvandringen. Familjerna spatsera, till synes utan mål fram och tillbaka längs hamnstråket. Men, det finns en mening. Vid pass tiotiden på kvällen ha de promenerat sig hungriga och intaga då sina stambord vid de fåtaliga Tavernorna. I dag är det Grekisk Pingstafton.

Nu åter till Tuolas perfekta boende. Toula hade i rummet lagt Arnes legitimation samt en lapp att vi skulle lämna pengar för 7 nätters boende x 25€ på bordet. Väckaren på 07.00, och så en avslutande lättgrogg på altanen. Fortfarande dryga 30 grader. Marianne har via sms gett oss tips på bra boende å Lipsi.


Söndag 15 Juni.
Höll på att missa Dolfinen på grund av typisk grekisk struladministration.
Vi var sju turister vilka alla handlat färjebiljetter i den lilla travel agency-kuren på ön. Handskrivna. Biljettkvinnan på Dolfinen vägrade i sten att acceptera icke datautskrivna dito. Biljettkvinnan hävdade med ackuratess att instruktionerna ej medgav ombordstigning utan datautskrivna biljetter, samt att det var vårt problem att lösa. Arne uppviglade genast övriga fem turister i en gemensam aktion. Arne meddelade att om vi ej blev ombordsläppta med våra handskrivna biljetter, ja då skulle vi självsvåldigt ändå kliva ombord. Därmed så skulle problemet övergå till den snorkiga kvinnliga biljettviseraren. Viss skräck och fasa kunde i kvinnans ögon och minspel utläsas. Expertis i form av Hamnpolisen samt Dolfinens befälhavare tillkallades och efter ett antal mobilsamtal med kontoret i Athen kunde problemet till sluta lösas och vi fingo kliva ombord våra handskrivna biljetter till trots.

Väl framme vid Lipsi mötte ett kaos.
Påstridiga rumsraggare med hutlösa överpriser vilka dock åkte hiss ner till mera normala nivåer. Vår begäran om rum med Ac förstod ingen. Verkar som om detta alternativ saknas på ön.

Vi fick tag på ett rum uppe på höjden. Utsikten från altanen formidabel liksom värmen i rummet. Dryga 35 grader vid tvåtiden på eftermiddagen.
Samma temp vid halvtiotiden på kvällen. Hur sova i detta rumsklimat?? Nej det gick naturligtvis icke.
Snabbt inkallat familjeråd besluta att snarast lämna denna besynnerliga ö. Ut i kvällens sena timma att finna öppen Travel Agency.

Vi inhandlar biljetter för avresa måndag. Lämna denna ö helt utan saknad... Madame bedrövad att vi skulle lämna pensionetet och ön redan efter ett dygn.

Måndag 16 Juni.
Dåligt med sömnen denna natt. Värmen i rummet tryckande samt därtill oväsen från gatan nedanför.
Den grekiska pingsten medföra därtill att den närbelägna kyrkans klockor dåna igång med full kraft vid pass halv sju på morgonen.

I god tid före avgång med Dolfinen hade vi tagit oss ned till hamnpiren.
Avgång på tidtabell, och via Leros, Kalymnos var vi framme på Kos strax vid lunchtid .

Efter traditionsenlig sittning å hamnserveringen fick det bli en taxi till Hotel Koala. Jodå, rum fanns att få i överflöd, och vi erhöll samma rum, nr 308 som vi huserade i för tre veckor sedan, vid Ankomsten 23 Maj. Kostnaden per natt inklusive frukost ligga nu i Juni på 30 € inklusive frukost.

Att intaga rummet och dra fart på AC-anläggningen och sedan bara sitta att njuta av svalkan, det är helt underbart. Vi ha båda lite svårt med den värme som råda nu i mitten av Juni.
Vi testa denna eftermiddag den lilla poolanläggningen inne på hotellgården. Utmärkt för sol o bad i det lilla formatet. På aftonen intaga vi maten på en ny Taverna.

Tisdag 17 Juni.
Efter skön natts sömn med klimatanlägggningen ställd på 19 grader kunde vi vakna upp helt utvilade denna morgon.
Vi kan från takaltanen se att många av Hotellen i närområdet ha ytterst få gäster. Varför?

Dagens promenad går via bakgator ned att kolla in turiststråket vid hamnområdet just intill Kastellet.
Området kunna med all rätta kunna beskrivas såsom ett sjunde klassens tivoli. Ett rysansvärt ställe.
Längs hemvägen var hettan tung. Ett uppfriskande bad i hotellpoolen gav vederkvickelse.

Efter skön siesta bar det vid pass halv åtta iväg till Taverna Lifino just i vägkröken ned mot havet och seglarhamnen. Promenaden hit från Hotellet taga blott fem minuter .
Enastående god och vällagad mat till bra pris. Kypare med humor förhöjde vår bedömning av denna Taverna till fyra stjärnor.

Onsdag 18 Juni.
Fortsatt väme och sol. Denna dag ta vi bussen mot Kefalos, men stiger av vid Paradise Beach.
En dundertabbe ska det visa sig!!!!

Vi avse att sola och bada med utgångspunkt från en trivsam strandtaverna. Så enkelt är det dock icke. Den enda Tavernan var belägen just vid busshållplatsen. Dyrt, dyrt!!! Ett krus vitt vin betingade ett pris på 5 Euro. Tavernan hade därtill lyckats med bedriften att inhandla minikrus vilka endast innehöllo 30 cl i stället för vedertagen praxis på 50 dito.

Så till stranden. Nix!!! Här gälla enkom att å 8 Euro hyra strandstolar om så bara för två timmars bruk. Vi betacka oss. Nu skulle emellertid första återgående buss avgå vid 15.15. Icke att vi avsåg vara kvar så
länge. Vi konstaterade genast att hela området var en enda gigantisk turistfälla. "The Paradise Beach Tourist Trap Society". Så utstuderat taffligt. Fort härifrån, kosta vad det vill. Det blev 28 Euro för taxin åter hem till vårt Hotel Koala i Kos.

Värmen nu ej lika tryckande som under gårdagen. En skön vind bidraga till en härlig sittning å takaltanen vid vårt Hotell. Vi ha nyss bokat in oss på Ibis Hotel Arlanda inför hemkomsten eftermidddagen den 20 Juni, på självaste midsommarafton. 595 Sek för dubbelrum med frukost. Bra pris.

Sålunda skippar vi Sigtunaalternativet eftersom hemkomsten blir senare än vi från början planerat.

Kvällsvandring upp till lilla oansenliga Taverrna Frangoulis. Minst sagt lokal servering. Lite knepigt att hitta, men väl värd promenaden på dryga tio minuter sett från vårt Hotell. Väldigt bra priser på mat och dryck.

Tam Beo-Stare livar upp det hela. Börjar man vissla svarar staren genast till allas jubel.

Även de dyraste maträtterna stanna på 6 Euro. En stor Amstel 1,50 och ett krus vitt kosta 2 € .Metaxa 1.50. Greece Coffe 1 €.
Lägg till detta suveränt god och vällagad mat samt utmärkt betjäning.

Mer kunna ingen begära. Icke en skymt av vitskjortade kypare, kassaregister eller skränmusik. Från en gammal radio hörs Radio Kos musik. Alla synes känna alla på detta ställe. Här känna vi trivsel.

Nästintill ingen motortrafik i området. Tavernan har plats vid sju bord under tak samt fem ute. Det är allt. Komma det fler gäster, ja då finnes reservbord och stolar att plocka fram ur förråd. Att då halva gatan utanför bli blockerad, det synes föga bekymra någon.
Sex stycken Finländare ha nu letat sig hit till Tavernan.
Inga problem. Nytt bord öppnas just i gatukorsningen. Därest större lastbil skulle runt hörnet komma, då blev det problem. Någon lastbil uppenbarade sig dock icke mitt i måltiden.

Vi avsluta den superba måltiden med varsin Grekkaffe och Metaxa. Slutnotan inklusive förrätt, huvudrätt och 2 krus vitt samt grekkaffe med jättemetaxa hamnade på 19 Euro. Kaffet bjöd huset på.
Mer gäster ankomma vartefter tiden lider. Merparten är Greker, men överraskande nog en hel del turister.
Uppenbarligen finnas i grannskapet en del turistpensionat.

Torsdag 19 Juni.
Den Grekiska vardagen präglas av EU-toppmötet i Theessaloniki vilket denna dag tager sin början. Icke ett moln över Kos idag heller. Värmen runt de 30 konstant. Denna dag ska vi enkom njuta sol och värme, samt inhandla lite bråte inför morgondagens hemresa 14.00.

Aftonen ha vi redan spikat för Tavernan sedan gårdagen.
Promenad ned till centrum, detta sjunde klassens tivoli, för att inhandla tvenne Cd med särskilt åtråvärd musik att hemföra.

Vi kontakta ävenså Apollos platskontor för att kolla hemresetiden inför morgondagen. Vi få beskedet att det eventuellt skulle bli strejk ute på flygplatsen i morgon fredag, men annars var allt ok. Strejk? Men så spännande ,kanhända vi bliva kvar flera dagar oväntat... Morgondagen må svaret giva. Vi stanna gärna med stöd av Force Majure....

I afton ska det packas inför morgondagens hemfärd 14.00.
Sista dagen i övärlden vill vi bara ha det lugnt och skönt.

Promenaden upp till favorittavernan kantas av stopp enär Hustru Birgitta ska plocka diverse kryddväxter längs vägen. Genast framme beställa vi Pepparstek.Till detta ett fat kryddiga oliver att mumsa på som förrätt.
Uppenbarligen är vi aftonens första gäster. Solen är nu på väg ned i havet. Kvällsbrisen befriande sval. Vi bara njuta denna sista kväll??? Besked i morgon huruvida eventuell strejk utlöses vid Aerodroman.

Icke skulle vi hava erinran mot att stanna i Övärlden några dagar extra.
Efter den utsökta och prisvärda Pepparsteken avse vi avrunda med varsin Metaxa och Grekkaffe därtill.
Nja, nu var Metaxan tillfälligt slut, så vi erhöllo i stället tvenne glas med hemlagad fruktlikör av färg citrongul. Delikat men främmande smak. Hustru Birgitta genast in i köksregionerna att utröna vad den säregna likören heter.
Alls icke så många gäster på Tavernan denna afton.

Fredag 20 Juni.
Hemresedag. Förhoppningsvis, därest en flygplatsstrejk ej sätta käppar i hjulen. Packningen nu klar. Alla inköp äro gjorda. Återstå nu att betala för detta utmärkta boende samt att runt halv tolv ta en taxi ut till aerodroman.

20 Euro senare befinna vi oss vid Flygplatsen. Sedvanliga incheckningsproblem. Kaoset lättade dock snabbt.
Inköp i Taxfree till trånande hemmavarande vänner. En liter Ouzo a 6 €, dito en liter maltwhisky för 8 € samt literpava Metaxa i prisläge strax under 10 Euro. (För utvärtes bruk, fem stjärnor)

Flyget iväg på tidtabell. Nu dags att ställa om våra klockor till Svensk tid. Hemfärden beräknas ta tre timmar och 30 minuter.
Vår så omtalade "Fattiga raden" ha nu utökats högst väsentligt i och med att flygmaten numera är tillval för150 Sek tor.
De bakersta 15 raderna hade sakat bort maten. Nu ha charteroperatören emellertid funnit på råd, och erbjuda knastertorr pizzasmörgås a 40 Kr. Ett skämt!!!
Något större intresse för pizzabitarna kunde ej förmärkas.

Väl framme vid Arlanda är det så bara att kontakta Hotel Ibis för hämtning.
Minibussen hämta direkt vid Utrikesterminalen och ta oss på fem minuter till utmärkta Hotel Ibis.
Inget påtagligt behov av klimatanläggning på rummet. Dystert molntyngt regn över hela Arlandaområdet.

Trist väder lär ska råda i hela riket. Termometern visa på plus 13 grader.

Turligt nog ha Ibis Restaurang dagen till ära komponerat en midsommarmeny bestående av olika sillinläggningar, med potatis och småvarmt.
Priset rent överkomligt, 89 Sek pp. För 20 Sek extra en nubbe om så önskades.
Strax ska vi tåga upp i matsalen att äta en bit. Delikat midsommartallrik med stor stark och nubbe därtill.
Resenärer komma och gå.

Flertalet är av det rådande ruskvädret felklädda i sommardress, och ska mera trolligt under natten fara vidare till varma semestermål.


Söndag 15 Juni.
Höll på att missa Dolfinen på grund av typisk grekisk struladministration.
Vi var sju turister vilka alla handlat färjebiljetter i den lilla travel agency-kuren på ön. Handskrivna. Biljettkvinnan på Dolfinen vägrade i sten att acceptera icke datautskrivna dito. Biljettkvinnan hävdade med ackuratess att instruktionerna ej medgav ombordstigning utan datautskrivna biljetter, samt att det var vårt problem att lösa. Arne uppviglade genast övriga fem turister i en gemensam aktion. Arne meddelade att om vi ej blev ombordsläppta med våra handskrivna biljetter, ja då skulle vi självsvåldigt ändå kliva ombord. Därmed så skulle problemet övergå till den snorkiga kvinnliga biljettviseraren. Viss skräck och fasa kunde i kvinnans ögon och minspel utläsas. Expertis i form av Hamnpolisen samt Dolfinens befälhavare tillkallades och efter ett antal mobilsamtal med kontoret i Athen kunde problemet till sluta lösas och vi fingo kliva ombord våra handskrivna biljetter till trots.

Väl framme vid Lipsi mötte ett kaos.
Påstridiga rumsraggare med hutlösa överpriser vilka dock åkte hiss ner till mera normala nivåer. Vår begäran om rum med Ac förstod ingen. Verkar som om detta alternativ saknas på ön.

Vi fick tag på ett rum uppe på höjden. Utsikten från altanen formidabel liksom värmen i rummet. Dryga 35 grader vid tvåtiden på eftermiddagen.
Samma temp vid halvtiotiden på kvällen. Hur sova i detta rumsklimat?? Nej det gick naturligtvis icke.
Snabbt inkallat familjeråd besluta att snarast lämna denna besynnerliga ö. Ut i kvällens sena timma att finna öppen Travel Agency.

Vi inhandlar biljetter för avresa måndag. Lämna denna ö helt utan saknad... Madame bedrövad att vi skulle lämna pensionetet och ön redan efter ett dygn.

Måndag 16 Juni.
Dåligt med sömnen denna natt. Värmen i rummet tryckande samt därtill oväsen från gatan nedanför.
Den grekiska pingsten medföra därtill att den närbelägna kyrkans klockor dåna igång med full kraft vid pass halv sju på morgonen.

I god tid före avgång med Dolfinen hade vi tagit oss ned till hamnpiren.
Avgång på tidtabell, och via Leros, Kalymnos var vi framme på Kos strax vid lunchtid .

Efter traditionsenlig sittning å hamnserveringen fick det bli en taxi till Hotel Koala. Jodå, rum fanns att få i överflöd, och vi erhöll samma rum, nr 308 som vi huserade i för tre veckor sedan, vid Ankomsten 23 Maj. Kostnaden per natt inklusive frukost ligga nu i Juni på 30 € inklusive frukost.

Att intaga rummet och dra fart på AC-anläggningen och sedan bara sitta att njuta av svalkan, det är helt underbart. Vi ha båda lite svårt med den värme som råda nu i mitten av Juni.
Vi testa denna eftermiddag den lilla poolanläggningen inne på hotellgården. Utmärkt för sol o bad i det lilla formatet. På aftonen intaga vi maten på en ny Taverna.

Tisdag 17 Juni.
Efter skön natts sömn med klimatanlägggningen ställd på 19 grader kunde vi vakna upp helt utvilade denna morgon.
Vi kan från takaltanen se att många av Hotellen i närområdet ha ytterst få gäster. Varför?

Dagens promenad går via bakgator ned att kolla in turiststråket vid hamnområdet just intill Kastellet.
Området kunna med all rätta kunna beskrivas såsom ett sjunde klassens tivoli. Ett rysansvärt ställe.
Längs hemvägen var hettan tung. Ett uppfriskande bad i hotellpoolen gav vederkvickelse.

Efter skön siesta bar det vid pass halv åtta iväg till Taverna Lifino just i vägkröken ned mot havet och seglarhamnen. Promenaden hit från Hotellet taga blott fem minuter .
Enastående god och vällagad mat till bra pris. Kypare med humor förhöjde vår bedömning av denna Taverna till fyra stjärnor.

Onsdag 18 Juni.
Fortsatt väme och sol. Denna dag ta vi bussen mot Kefalos, men stiger av vid Paradise Beach.
En dundertabbe ska det visa sig!!!!

Vi avse att sola och bada med utgångspunkt från en trivsam strandtaverna. Så enkelt är det dock icke. Den enda Tavernan var belägen just vid busshållplatsen. Dyrt, dyrt!!! Ett krus vitt vin betingade ett pris på 5 Euro. Tavernan hade därtill lyckats med bedriften att inhandla minikrus vilka endast innehöllo 30 cl i stället för vedertagen praxis på 50 dito.

Så till stranden. Nix!!! Här gälla enkom att å 8 Euro hyra strandstolar om så bara för två timmars bruk. Vi betacka oss. Nu skulle emellertid första återgående buss avgå vid 15.15. Icke att vi avsåg vara kvar så
länge. Vi konstaterade genast att hela området var en enda gigantisk turistfälla. "The Paradise Beach Tourist Trap Society". Så utstuderat taffligt. Fort härifrån, kosta vad det vill. Det blev 28 Euro för taxin åter hem till vårt Hotel Koala i Kos.

Värmen nu ej lika tryckande som under gårdagen. En skön vind bidraga till en härlig sittning å takaltanen vid vårt Hotell. Vi ha nyss bokat in oss på Ibis Hotel Arlanda inför hemkomsten eftermidddagen den 20 Juni, på självaste midsommarafton. 595 Sek för dubbelrum med frukost. Bra pris.

Sålunda skippar vi Sigtunaalternativet eftersom hemkomsten blir senare än vi från början planerat.

Kvällsvandring upp till lilla oansenliga Taverrna Frangoulis. Minst sagt lokal servering. Lite knepigt att hitta, men väl värd promenaden på dryga tio minuter sett från vårt Hotell. Väldigt bra priser på mat och dryck.

Tam Beo-Stare livar upp det hela. Börjar man vissla svarar staren genast till allas jubel.

Även de dyraste maträtterna stanna på 6 Euro. En stor Amstel 1,50 och ett krus vitt kosta 2 € .Metaxa 1.50. Greece Coffe 1 €.
Lägg till detta suveränt god och vällagad mat samt utmärkt betjäning.

Mer kunna ingen begära. Icke en skymt av vitskjortade kypare, kassaregister eller skränmusik. Från en gammal radio hörs Radio Kos musik. Alla synes känna alla på detta ställe. Här känna vi trivsel.

Nästintill ingen motortrafik i området. Tavernan har plats vid sju bord under tak samt fem ute. Det är allt. Komma det fler gäster, ja då finnes reservbord och stolar att plocka fram ur förråd. Att då halva gatan utanför bli blockerad, det synes föga bekymra någon.
Sex stycken Finländare ha nu letat sig hit till Tavernan.
Inga problem. Nytt bord öppnas just i gatukorsningen. Därest större lastbil skulle runt hörnet komma, då blev det problem. Någon lastbil uppenbarade sig dock icke mitt i måltiden.

Vi avsluta den superba måltiden med varsin Grekkaffe och Metaxa. Slutnotan inklusive förrätt, huvudrätt och 2 krus vitt samt grekkaffe med jättemetaxa hamnade på 19 Euro. Kaffet bjöd huset på.
Mer gäster ankomma vartefter tiden lider. Merparten är Greker, men överraskande nog en hel del turister.
Uppenbarligen finnas i grannskapet en del turistpensionat.

Torsdag 19 Juni.
Den Grekiska vardagen präglas av EU-toppmötet i Theessaloniki vilket denna dag tager sin början. Icke ett moln över Kos idag heller. Värmen runt de 30 konstant. Denna dag ska vi enkom njuta sol och värme, samt inhandla lite bråte inför morgondagens hemresa 14.00.

Aftonen ha vi redan spikat för Tavernan sedan gårdagen.
Promenad ned till centrum, detta sjunde klassens tivoli, för att inhandla tvenne Cd med särskilt åtråvärd musik att hemföra.

Vi kontakta ävenså Apollos platskontor för att kolla hemresetiden inför morgondagen. Vi få beskedet att det eventuellt skulle bli strejk ute på flygplatsen i morgon fredag, men annars var allt ok. Strejk? Men så spännande ,kanhända vi bliva kvar flera dagar oväntat... Morgondagen må svaret giva. Vi stanna gärna med stöd av Force Majure....

I afton ska det packas inför morgondagens hemfärd 14.00.
Sista dagen i övärlden vill vi bara ha det lugnt och skönt.

Promenaden upp till favorittavernan kantas av stopp enär Hustru Birgitta ska plocka diverse kryddväxter längs vägen. Genast framme beställa vi Pepparstek.Till detta ett fat kryddiga oliver att mumsa på som förrätt.
Uppenbarligen är vi aftonens första gäster. Solen är nu på väg ned i havet. Kvällsbrisen befriande sval. Vi bara njuta denna sista kväll??? Besked i morgon huruvida eventuell strejk utlöses vid Aerodroman.

Icke skulle vi hava erinran mot att stanna i Övärlden några dagar extra.
Efter den utsökta och prisvärda Pepparsteken avse vi avrunda med varsin Metaxa och Grekkaffe därtill.
Nja, nu var Metaxan tillfälligt slut, så vi erhöllo i stället tvenne glas med hemlagad fruktlikör av färg citrongul. Delikat men främmande smak. Hustru Birgitta genast in i köksregionerna att utröna vad den säregna likören heter.
Alls icke så många gäster på Tavernan denna afton.

Fredag 20 Juni.
Hemresedag. Förhoppningsvis, därest en flygplatsstrejk ej sätta käppar i hjulen. Packningen nu klar. Alla inköp äro gjorda. Återstå nu att betala för detta utmärkta boende samt att runt halv tolv ta en taxi ut till aerodroman.

20 Euro senare befinna vi oss vid Flygplatsen. Sedvanliga incheckningsproblem. Kaoset lättade dock snabbt.
Inköp i Taxfree till trånande hemmavarande vänner. En liter Ouzo a 6 €, dito en liter maltwhisky för 8 € samt literpava Metaxa i prisläge strax under 10 Euro. (För utvärtes bruk, fem stjärnor)

Flyget iväg på tidtabell. Nu dags att ställa om våra klockor till Svensk tid. Hemfärden beräknas ta tre timmar och 30 minuter.
Vår så omtalade "Fattiga raden" ha nu utökats högst väsentligt i och med att flygmaten numera är tillval för150 Sek tor.
De bakersta 15 raderna hade sakat bort maten. Nu ha charteroperatören emellertid funnit på råd, och erbjuda knastertorr pizzasmörgås a 40 Kr. Ett skämt!!!
Något större intresse för pizzabitarna kunde ej förmärkas.

Väl framme vid Arlanda är det så bara att kontakta Hotel Ibis för hämtning.
Minibussen hämta direkt vid Utrikesterminalen och ta oss på fem minuter till utmärkta Hotel Ibis.
Inget påtagligt behov av klimatanläggning på rummet. Dystert molntyngt regn över hela Arlandaområdet.

Trist väder lär ska råda i hela riket. Termometern visa på plus 13 grader.

Turligt nog ha Ibis Restaurang dagen till ära komponerat en midsommarmeny bestående av olika sillinläggningar, med potatis och småvarmt.
Priset rent överkomligt, 89 Sek pp. För 20 Sek extra en nubbe om så önskades.
Strax ska vi tåga upp i matsalen att äta en bit. Delikat midsommartallrik med stor stark och nubbe därtill.
Resenärer komma och gå.

Flertalet är av det rådande ruskvädret felklädda i sommardress, och ska mera trolligt under natten fara vidare till varma semestermål.

Lördag 21 Juni.
Ibis är ett utmärkt Hotell såtillvida att det finns frukost och kaffe framdukat dygnet runt. Arne upp att frukostera redan strax efter sex på morgonen.

En minibuss gå i skytteltrafik mellan Hotellet och flygplatsen. Vid denna tid fraktas mest avgående semesterfirare till sina plan å Arlanda utrikes. Därtill vi som ska till inrikes för färden hem till Umeå vid pass 10.30 denna midsommardagens morgon.
Hemma i Umeå möts vi av en överraskning. Strålande sol, cirka 20 grader och en bedövande grönska.

Särskilt bedövande är denna grönska hemma på tomten. Halvmeterhöga tistlar samsas med utblommade maskrosor och annat ogräs. Att vara hemifrån en månad sätter sina spår. En halvmeterhög stapel med dagstidningar samt dito posthög ta sin tid att avverka.
Ska vi slutligen summera våra kostnader för denna vårluff blir det som följer:

Middagar. 11-22€ med snittkostnad på 14€.
Färjebiljetter totalt: 180€ för 2 personer.
Boende: 20-30€ med snittet på 25€.
Stor Amstel 1,5-4€ beroende på ö.
Retsinakrus 1,5-5€ beroende på ö.
Totalkostnad allt inkluderat
20.000 Sek vilket ger dagssnitt på 700 Sek.


Umeå i Juni 2003-06-22
Arne och Birgitta

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera