Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Båtluffa i Dodekaneserna. Del 3. Lipsi & Samos.

Sedan gick färden vidare till Lipsi medelst delfin från Agia Marina. Det hade börjat blåsa så färden blev något guppig. Det visade sig sedan att delfinerna strax efteråt slutat gå. De sedvanliga rumsraggarna uppvaktade oss i hamnen, men vi avstod. Som omväxling väntade Christina med bagaget medan jag letade rum med balkong och havsutsikt.

Barbarossa hette stället som uppfyllde kraven förutom att balkongen, eller snarare en lång altan, delades mellan tre rum. Efter prisförhandlingar enades vi om ett "normalt" pris. Värdinnan vädjade till mig att inte nämna priset för de andra gästerna. Liknande önskemål har vi hört tidigare och det kanske beror på att vi betalat för högt pris, vem vet? Rummet var bra med både välutrustad köksdel, AC och TV dock med undermålig bild. Proviant inhandlades och eftermiddagen tillbringades på den närliggande stranden som vi såg från köksfönstret.

Middag intogs på restaurang Yannis omgivna av uteslutande turister. Christina åt den mest spektakulärt dekorerade fisk vi någonsin sett. Det finns mer genuina matställen.

Pinfärskt frukostbröd inhandlades i bageriet beläget till vänster om den största kyrkan, över torget och snett ned till höger. Det ligger en vedhög utanför. Ännu en ganska lång och blåsig promenad förde oss den 16/7 till stranden Katsadia. Bussen körde om os när vi nästan var framme. Bussens utgångspunt vid torget saknade helt uppgift om avgångstider eftersom alla? ändå vet när den går. Katsadias strand är smal och har skuggande träd och underbart vatten Den enda serveringen har normalpris på öl men dyr mat och dyr retsina.

 

 

Nisse tog oss tillbaka till Samos den 17/7 där vi på Sandalis välkomnades med ett fruktfat. Den tidigare nämnda "antikaffären" med det åldriga paret fanns kvar och man förevisade stolt ett svalbo med ungar inne i affären. Den grekiska hälsovårdsnämnden är kanske mer tolerant är den svenska? Vi inhandlade som vanligt bordsvin och egentillverkad muskatvin från Manolates. Butiken ligger endast 50 m. från pension Sunshine och på samma gata.

Vår tidigare favoritstrand vid Dorissa Bay har drabbats av två problem; det ena är en akustisk nedsmutsning på eftermiddagarna bestående av diskodunk från tre håll, från Dorissa Bays poolbar och från två barer på var sin sida om hotellet. Om man till äventyrs skulle uppsöka någon av barerna vore en muntlig konversation omöjlig p g a den höga ljudvolymen, men det kanske är meningen. Man blir något trött när samma musikfras upprepas mer än 50 ggr på raken oavsett om det är en vokalist eller instrumentalist.

Generationsfråga? Det andra problemet är att strandträden, som tidigare gav så fin skugga, nu uppvisar någon form av torkliknande skada, kanske insektsangrepp. Vattenkvalitén är superb men temperaturen är något sval, åtminstone vid frånlandsvind. Flygplanen fascinerar som alltid de manliga badarna.

Den sista morgonen i Pythagorion besökte vi hamnen och Pythagorasstatyn. Större delen av muren mot havet täcktes av bläckfiskar på tork Det skulle bli stor fest på kvällen i hamnen med gratis mat och dryck för alla, och vi som skulle åka hem…!

Hemresan gick utan problem. Angående diskussionen på Kalimera om flygplatsen på Samos kan vi tillfoga att vi landat ca 15 ggr där utan några som helst problem.


Boendefakta mm.
Samos: Hotel/studios Sandalis. Två omgångar, 1-3 juli och 17-22 juli. Förbokat med fax. Pris: 28 €. Sänkte utan vår påverkan från 33 € vid ankomst. AC finns men kostar 7€. Rum 18-20 har utsikt mot berg med kloster och havsvik vid flygplats. Spis och kylskåp. Fax och tel:22730-61251


Patmos: Hotel Diethnes. Förbokat med fax. Utgångsbud 50 €, slutpris 30 €. Exkl. AC. Kylskåp. Fax 22470-31725, E-mail: hoteldiethnespatmos@yahoo.com. Transport till och från färjorna ingår. Något slitet. Ett äldre par håller koll på in- och utpasseringar.

Kalymnos: Pension Stemi. Pris 25 €. Två rum, kylskåp och med AC. Ganska slitet. Raggar vid färjorna.

Astypalea: The Dolphin. Pris 30 € inkl. AC och köksutrustning. Fräscht rum med liten balkong. Perfekt läge med oslagbar utsikt. Tel: 22430-61106 alt 61716. E-mail: kabpav@yahoo.com

Leros: Pension Cavos. Pris: 35 €, utgångspris 45 € med AC och balkong mot hamnen. Kylskåp och vattenkokare. Tel: 00302247023247. Fax: 00302247025020. E-mail: leros_kavos@yahoo.com

Lipsi: Barbarosa studios. Pris: 35 €, utgångspris 45 €. Fräscht rum, välutrustad köksdel, med AC och TV. Tel/fax: 0030 22470 41081.

Prisex: Mythos, 0,5 l: 2-2,2 €, Ouzo 1,6-2,5 € beroende på tilltugg, Lunch: 12-15 €, middag 20-30 €. Pris för två personer. Med fisk blir priset alltid högre (ex. barboni 40 € per kg!).
Färjor: Nisse Samos-Patmos: 7,5 € . och Kalymnos-Astypalea: 10,5 € .
Flying Dolphin Kalymnos Leros: 15 € och Patmos Kalymnos: 20 €. Priserna är per person.
Taxi Pothea-Vlichadia: 5,5 € för ca 15 min. resa.

Total kostnad för tre veckor: 1.900 € ger 90,5 € per dag exklusive flyg. Med flyg och transport till- och från Arlanda kostar hela resan ca 130 € per dag. Det är dyrare jämfört med tidigare år och vi upplevde att nästan alla priser på restauranger alltid avrundats uppåt till närmast högre heltal.

Vi levde nästan lyxliv och unnade oss allt vi önskade men kostnaden kan minskas om man t ex undviker kafébesök med två öl per dag (totalt ca 100 €) men det är ju är samtidigt en del av semestern att i lugn och ro sitta och iakttaga omgivande livsbrus. Samtliga måltider intogs på restaurang. Frukost tillreddes på rummet efter inköp av färskt bröd (0,8 €). Genom att tillreda övriga måltider på rummet kan man dock spara pengar men med de höga råvarupriserna är vinsten minimal.

Vi brukar normalt inte pruta men när tillgången på rum betydligt överstiger efterfrågan känns det onödigt att betala överpris på 40-50 € för relativt enkla rum. Vi noterade att det fanns många rum/studios lediga på varje ö. En del anläggningar verkade helt tillbommade. Endast ett fåtal rumsraggare fanns vid hamnarna, har de gett upp? En mycket subjektiv uppskattning av restaurangernas upptagna bord gav att ca 50% var lediga. I Pythagorion verkade dock beläggningen vara något högre jämfört med förra året, då läget var katastrofalt dåligt.

Färjorna före 15/7 var synnerligen glest befolkade och varje angörande till öarna gick snabbt eftersom endast ett fåtal resenärer debarkerade resp. embarkerade färjorna. Efter den 15/7 ökade antalet grekiska resenärer, dock utan att det blev tillnärmelsevis fullt.

Förmodligen florerar en ganska omfattande svarthandel i samband med rumsuthyrning. Det förekom ofta att varken pass krävdes eller kvitto på rumshyra erbjöds. Förståeligt eftersom årsinkomsten måste inhöstas under maj-september utan skattepålagor och med en sjunkande turisttillströmning. Detsamma gäller flera restauranger som ofta skrev notan på ett vanligt anteckningsblock. Men innebär inte sjunkande skatteinkomster till respektive kommun att servicen minskar? Vi läste tidigare någonstans att Fourni äskade bidrag från staten för något ändamål men fick svaret att ni betalar ingen skatt så det blir inget.

Vi hade ännu en gång tre underbara veckor i Grekland. Nästa år är en öppen fråga, det finns fortfarande massor av öar vi inte besökt. Vi har t ex angjort de små öarna söder om Naxos utan att fastna för någon. Under kommande vår har säkert några nya resmål utkristalliserats sig.

Hälsningar Christina och Åke Persson från Uppsala

 

Lipsi på Kalimera » | Samos på Kalimera »

 

Börja om »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera