Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Min resa till Lefkos på Karpathos. Del 2.

Tavernor i Lefkos

Kring Potali (promenad på 10-40 minuter beroende på hur långt man vill komma från Lefkos "centrum") finns ungefär 10 tavernor, kanske någon färre, men jag rekommenderar att man tar sig denna promenad (det finns genvägar över berget för den som packar ned sin ficklampa) och besöker åtminstone taverna Small Paradise (ligger nära Apollos stopp i Potali) och provar deras utsökta fyllda zucchiniblommor och dolmades. Billigt och trevligt!

 

Taverna Small Paradise i Lefkos på Karpathos.

Taverna Small Paradise.

 

 

Nästan i början av vägen till Potali/Lefkos (rask promenadtid från centrum: på bilväg 40-45 min, på stig ca 25-30 min), ligger Taverna O Nikos, en ganska folktom resturang som ligger lite utanför, och där vi blev bjudna att smaka på ett underbart hembakat karpatiskt bröd, hemgjord getost och fick med oss en flaska olivolja, som gåva. Menyn är begränsad, men det går bra att beställa maten dagen innan så "I'll make you anyting!" Hunden Leon och åsnan Anoula vaktar utanför och ägarparet bor i huset som även har rum till uthyrning. Detsamma gäller Small Paradise, med den skillnaden att där vaktar en fisförnäm siameskatt.

Jag uppskattar antalet tavernor i Lefkos centrum till ca 10 st. Priserna är likvärdiga. Turistställe nummer 1, Le Grand Blue, ligger i det gula huset mitt på stranden Lefkos. Maten var god (de friterade auberginerna var mer än goda!), men stämningen var trist och ointressant och vi besökte dem bara en gång. Här ska det visst finnas tillgång till Internetuppkoppling. I huset intill ligger turistställe nr 2, Sun Light, som var ensamma med att ha förvånansvärt höga priser på allt. Vår nota slutade på över 10 euro mer än på andra ställen och enda gången som stället var fullt var när det visades fotboll på storbildsskärmen. Maten var dock ok, men inte mer än så.

Längre bort på stranden ligger Blue Sea som har betydligt trevligare atmosfär och personal. Bra lunchställe, då de även serverar snacks (typ gyro i pitabröd och pizzor som hela familjen kan dela på). Deras mousaka är fenomenal! Varning för den som inte gillar ouzo, eftersom de alltid bjuder på detta efter maten ;-) Längre ut mot udden ligger ett café som vi tyvärr aldrig besökte, men det såg härligt grekiskt och äkta ut, men iskall ljusrörsbelysning om kvällarna.

Längst ut på udden ligger Dramoundana och en fiskresturang med en övre terass där utsikten över havet torde vara fantastisk! Personalen på Dramoundana är mån om sina gäster och har tid för alla, trots att det alltid var fullt hus. Den utsökta maten väljs ut i köket. När månen stiger upp över bergen släcks lamporna ned så att man kan njuta av den spektakulära vyn.


Dramoundana har ett systerkafenion (serverar även mat) i Messochori, ett ställe som jag varmt vill rekommendera. Dramountana ligger strax bredvid kyrkan och har den godaste yoghurt jag smakat och erbjuder dessutom första parkett när solen går ner. Få turister hittar hit, eftersom de flesta verkar stanna på tavernorna längre upp i byn, strax nedanför parkeringen. Byn är helt bilfri.

 

Solnedgången från Dramountana i Lefkos på Karpathos.

Solnedgången från Dramountana.

 

Bakom Dramoundana ligger O Mikhalis, ett ställe som verkar ha bra rykte och där maten väljs ut i köket. Vi var tyvärr aldrig där. Vid parkeringen ligger hotellkrogen Three Dolphins, där vi endast var inne och vände. Nu får jag kanske på moppo, men vi upplevde det som att där hamnar trötta turister som bor på stället och som inte orkar gå längre. Trots att flera bord var upptagna, var stämningen i det närmaste död.

Livligare var det då på Golden Sand, granne med Georgina&Sofia på vägen upp mot Hotell Sarris, officiell ändstation i Lefkos. Maten på Golden Sand var även den helt ok, men personalen var oerhört stressad och det tog 40 minuter innan maten kom. Vi gick aldrig tillbaka dit. Jag känner på mig att Hotell Sarris har någon slags matservering men vi hade ingen lust att ta reda på det, så jag låter det vara osagt.

Biluthyrning i Lefkos

Liksom de flesta andra män i Lefkos heter ägaren på Lefkos Rent-a-car, Nikos (han accepterar betalning med kort!). En rak och hjälpsam man med fru Maria som bjuder på fruktkaka. Vi hyrde en Fiat Punto med servo och ac som kostade 42 euro/dygn och 38 euro/dygn vid hyra i minst 3 dagar. Jeepen kostade 60 euro/dygn vid hyra i minst 2 dagar, annars 65 euro/dygn. Här fanns även mopeder och bortanför Potali (innan Taverna O Nikos) finns motorcykeluthyrning. Fordon lämnas alltid senast 20:30 på kvällen. Man blir erbjuden karta när man hyr bil och det är väldigt lätt att hitta på ön eftersom det inte finns så många vägar. Det är också bra skyltat.

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera