Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluff till okända grekiska öar. Del 1. Chios.

Avresa torsdag 2007-06-28
Avresa med tåg till Kastrup via Hässleholm, regn i luften som vanligt denna sommar. Öresundståget var överfullt eftersom X2000-tåget fått stanna i Småland på grund av översvämning.

Givetvis var Sterling´s incheckning längst bort från ingången, men vi passade på att ta äta vår medhavda matsäck, det satt fint. Säkerhetskontrollen är nästan överdriven numera, skor och byxor fick vi behålla på men med viss tvekan?

Inför natten på Athen´s flygplats, vi beräknade landa cirka 00:00, och flyget ut till Chios kl 05:30, lite whisky kunde ju sitta fint som hjälp med sömnen. Efter att ha kollat runt i tax-free butiken hittade vi en lämplig sort, givetvis fick vi tag i fel flaska, ej för försäljning inom EU, tillbaka och byt till mindre och dyrare flaska!! En halvtimme försenade kom vi iväg med flyget.

 

 

Ankomst Athen fredag 2007-06-29
Mitt i natten kl 00:00 landade vi på Eleftherios Venizelos flygplatsen i Athen. Nu startade en lång natts färd mot morgon. Eftersom vi landade mitt i natten, boende på hotell nära flygplatsen, kostar multum om man är ö-luffare, att åka in till stan var helt uteslutet, det var inte dit vi skulle! Vi beslöt därför att vila på flygplatsen och sedan ta första flyget ut till Chios. Flygplatser är underliga ställen. Full aktivitet råder även på natten, till och med klädbutiker och liknande har öppet natten lång! Städning och annat underhåll pågick för fullt.

Under natten snackade vi med en lärare från Rhodos, som uttryckte sin förtjusning över the "Nordic system", vårt samhällsskick uppe i norr. Vi talade även med några spanjorer som var på väg till Ö-Olympiaden på Rhodos.

Våra biljetter till Chios hämtade vi ut på Olympic Airways kontor under natten.

Äntligen segade sig klockan över 05.00, vi drog iväg till gate B20 där flyget till Chios skulle avgå ifrån enligt våra biljetter. Men greker har ju för vana att ändra sig, så när vi väl kom fram, så var det gate B 25 som gällde! Ut till planet med buss och ombord, motorerna igång och vi taxade ut mot startbanan, där det blev stopp. Vi somnade sött båda två och när sedan planet efter cirka tio minuters väntan drog iväg, vaknade vi och var helt övertygade om att vi var på Chios. Men icke, sa Nicke!

CHIOS

Chios är en genuin ganska stor grekisk ö, med turistorten Karfas som trots turisterna är en mycket lugn ort, många härliga vyer fina stränder (över 50 st) och vänliga människor. Med en hamn som påminner om Pireus med all trafik och en massa människor som för oväsen.
Nyttig info:
Zodiac rooms to let
Tel +302271033037,
Victor Travel +3022710 29292, 19 Neorion gatan
Bankomat finns bl.a. i Karfas vid busshållplatsen
Chios Rent a Car and Moto i korsningen upp till Thyminavägen


Ankomstdag fredag 29 juni
Vi landade på Chios flygplats något försenade kl 06:45, förbeställd taxi stod och väntade, med namnet Gustafsson skrivet på en servett! Iväg till det bokade rummet, vi ville slippa jaga runt efter rum så tidigt på morgonen, efter en natt på flygplatsen. Förmodligen inga "roomsare" vakna då och det var det inte heller visade det sig.

Taxin tog oss till Villa Clio (8 €), lite utanför Karfas, det visste vi, men det var inte alls som vi tänkt. Miljön utanför huset var rätt "sunkig", inte alls upplyftande. Inte fanns det något folk där heller som tog emot oss, ingen bra start!! I mer än irriterad, det var ju detta som vi ville undvika vänta/kolla på rum. Hon drog igång på alla 12 cylindrarna, var f.. är uthyraren eller den där d-a resebyrån?

PA hade det lite kämpigt en stund innan kontakt upprättades med resebyrån, som bad tusen gånger om ursäkt för missen med för det första; - att ingen uthyrare fanns på plats när vi kom - att stället tydligen chanserat mycket de senaste åren. Uthyraren var på väg, men vi sa ta oss härifrån till något bättre ställe, please!

Farbror uthyrare kom och vi tittade artigt på rummen, innan taxin kom (samma chaufför, förmodligen släkt med någon på resebyrån) och tog oss till Karfas och Zodiac Studios (återigen 8 €, ingen taxameter)! Dora och Nikos hette våra värdar som talade utmärkt engelska. Där vi fick en fullt utrustad studio för samma peng 49 € (lite dyrare p.g.a. bokning via resebyrån) och en härlig utsikt över havet bort mot Turkiet. Norska Ving har rum på Zodiac för sina gäster.

I lugnade strax ner sig och njöt fullt ut av det fina rummet och den vackra utsikten.

Ner till stranden som har en härlig fin sand och ljummet vatten, det var härligt. Men först hade vi ätit en macka och druckit en Mythos på närmaste restaurang, det var gott för den något sargade själen. Sedan började semestern med sol, bad och ett antal slumrar på stranden, skönt.

Dags för kaffe, dusch insmortning av de något ledbrutna kropparna, samt vi fick i oss lite whisky med choklad, rena lyxen.

Efter siestan, ner till Dionysos Taverna som våra grannar rekommenderat. En helt underbart god Kleftiko, med grekisk sallad och 1 liter vin som vi avnjöt, 29 €.

Efter måltiden var vi rätt möra, inte mycket sömn på natten och en del resande hit och dit. Men nu skulle vi ut på undersökning av ön nästa dag, så vi kollade lite på moppar på vägen till hotellet. Vi hittade Chios Rent a Car and Moto 50 m från Tavernan, ligger precis i vägkorsningen. Vi tog en 125 cc för 16 €/dag. Efter en kort provtur upp till rummet för en GT och lite snack med vår granne "Per-Morten fra Horten". Sängarna stod i givakt när vi kom, John Blund infann sig genast.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera