Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Ris och ros om Karpathos

Vi är två gråhåriga som älskar den grekiska övärlden! Vi har under de sju senaste åren rest varje år till någon eller några öar. De öar som vi har besökt hittills är Sifnos, Naxos, Paros, Amorgos, Skiathos, Skopelos, Alonissos, Samos, Lipsi, Ikaria, Kos, Kalymnos, Astypalea, Santorini, Folegandros, Milos, Rhodos och nu senast Karpathos. De första åren båtluffade vi till flera öar på varje resa, men på senare år tycker vi att det är bättre att lära känna en eller max två öar ordentligt på varje 14 dagars resa.

Vi reser alltid i juni eller i september, därför att då är vädret som bäst, priserna låga och det finns gott om plats på stränder och vägar. Vi köper alltid varsin flygstol till någon flygplatsö och försöker ta oss därifrån så fort som möjligt till någon spännande ö. Vi anser att man inte skall behöva betala mer än 20 euro per natt för logi i en studio och mellan 10 och 14 Euro per dag för en 125cc moped.

Vår favorit ö är Skopelos, en mycket grön ö med underbara stränder och fina vägar, samt en fin liten stad. Vi har varit där vid två olika tillfällen nu sist under en 14 dagarsperiod. Det är lätt att ta sig dit, köp en flygstol till Skiathos och ta första bästa färja till Skopelos. Det är lätt att finna en studio att hyra där. Andra favoriter är Amorgos, Milos, Astypalea och Ikaria.

Årets resa gick till den spännande ön Karpathos, som ju ligger mellan Rhodos och Kreta. Det finns direktflyg hit men man kan också åka till Rhodos och ta färja dit.

Om Karpathos har vi både ris och ros att utdela. Karpathos har ett härligt klimat i september värme, sol och 26 grader i vattnet! Ön är väldigt kuperad och det är mycket spännande att köra moped på de slingrande fina vägarna. Vi åkte ön runt på en dag men tyvärr så hade ön drabbats av en förödande skogsbrand för 4 år sedan. Det fanns inte många gröna träd kvar på den västra sidan.

Den största tillgången har ön vad det gäller stränder norr om Pigadia. Där ligger tre pärlor på rad: Achata, Kyra Panagia och Apela. Vår stora favorit blev Apela. En underbar strand med ett klart vatten och en fin sand och grusstrand. Vi kan glädja alla Karpathosfantaster med att det numera finns en fin asfalterad väg ner till stranden och om man går längst bort på stranden där utflyktsbåtarna lägger till, så finns det möjlighet till skugga.

Val av logi. Vi hade för en gångs skull bokat logi via internet. Vi hade bokat en studio för 20 Euro per natt på hotell Amaryllis, men det fanns inte någon sådan ledig när vi kom dit, vi blev mycket besvikna på detta hotell! Vi gick då till Elias rooms men han hade ingen studio ledig just då men vi kunde få en i mitten av veckan för 35 euro per natt, alldeles för dyrt ansåg vi. Elias uppträdande fann vi underligt, väldigt vänligt först men när vi inte ville flytta till hans hotell så slutade han hälsa på oss! Elias är bra om man är ovan vid Grekland och om man har mycket pengar. Han ger bra tips och är behjälplig på alla sätt om man är ovan men för vår del kändes det onödigt dyrt. Så vi valde annat boende och då hälsade han inte på oss längre och det är inte någon bra reklam!

Vi hittade istället ett fint hotell inne i stan en bit ifrån taxiplatsen. Hotellet ägdes och drevs av Maria en äldre dam som var mycket vänlig. Namnet på hotellet är Blue Sky och det ligger i början av uppförsbacken på den väg som leder ut ur staden. Vi fick hyra en fin studio på tredje våningen med balkong för 20 euro per natt. Mycket bra! Ganska mycket trafikbuller, men vi vande oss. Vi kunde studera vardagslivet i staden från första parkett!

Mat. Den grekiska maten är inte mycket att hurra för. Vi har under de här åren bara hittat två förstklassiga restauranger och det är den tyvärr numera nedlagda Panos på Skopelos och Romios i Rhodos gamla stad, men Romios i Pigadia höll inte samma klass (numera annan ägare)! Vi brukar till lunch äta en grekisk sallad eller en hemlagad hamburgare eller omelett på någon fin taverna, speciellt den som låg ovanför Apela Beach och sedan köpa de fina frukterna och grönsakerna som finns och laga till något gott i vår studio på kvällen. Därefter kan man gå ut på stan och ta en öl t.ex.

Pelagos, musikresturangen utanför Pigada tyckte vi var en första klassens turistfälla! Dålig mat och betjäning, musiken och sången bestod mest av långsamma ballader.

Olymbos var mycket intressant. Vi åkte båtturen till Diafani och fortsatte med buss upp till Olymbos, en fantastisk liten stad uppe i bergen. Här hittade vi t en fin liten taverna som var kombinerad med väderkvarnen. Maten tillagades i en stenugn och var mycket god! Helhetsintrycket av Karpathos är mycket bra och bäst av allt den underbara stranden Apela med tavernan.

Vi har haft mycket nytta av de tips som vi fått genom Kalimera och vi fortsätter att följa den webbsidan även i fortsättningen!


Apella beach på Karpathos.

Apela.Apella beach på Karpathos.

Apela.

 Vägen till Apella beach på Karpathos.

De dramatiska vägarna.Olymbos, Karpathos

Olymbos.

 

Hälsningar Leif Söderdahl och Eva Hult

 

Karpathos på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera