Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fyra månader på Alonissos. Del 1.

Jag vet inte om det räknas som ett resebrev när man mer eller mindre bott på platsen man skriver om, men eftersom jag verkligen är förälskad i Alonnisos så gör jag ett försök. Bilder från Alonissos hittar ni via länken längst ned på sidan.

Min resa började den 19 april 2008 och sträckte sig till den 21 juli 2008 och efter en kort avstickare till Athen kom vi fram till ön. Jag kan rekommendera Er som bara vill till Sporaderna att flyga direkt till Skiathos, färjan mellan Agios Konstantinos och Alonnisos är en ganska segdragen o tråkig tur.

Alonnisos är ett litet, grönt och frodigt paradis, en plats som jag reste till för att kontemplera, vandra och skriva. Har knatat mig igenom nästan hela "Alonnisos on foot" av Bente Keller. En bok som jag tror jag ska be henne signera till sommaren, det är ett solsvett o nött exemplar numera! Så om du reser till Alonnisos, med tanken att vandra och uppleva öns vackra natur, är denna bok en mycket god investering.

Det finns flera bra boende alternativ på Alonnisos, Patitiri (hamnen) har några större och flera mindre familjeägda hotell. I Patitiri finns det mesta du kan önska dig när det gäller restauranger och sparsam shopping. Alonnisos är inget shoppingmecka men det finns det vanliga turist-krimskramset och någon klädaffär.

 

 

Mina tips i Patitiri ligger längs den högra huvudgatan (om du har ryggen mot havet). Det är en affär som ägs o drivs av en svensk tjej. Där säljer hon trendiga kläder, importerade från Thailand. På samma sida gatan ligger även Artemis, där de säljer fina smycken. Mitt emot dessa härliga små butiker ligger en av öns två Italienska Glassbarer, de rekommenderas varmt! Det finns även en liten stenstrand i Patitiri, inte den mest privata eller vackraste men för ett litet dopp mellan shopping och lunch är den toppen.

Om du vill bo lite mer avskilt och strandnära men ändå på promenadavstånd från restauranger och hamnens (mycket sparsamma) nattliv är Rousoum eller Votsi fina ställen. Fortfarande mer sten än sand på stränderna men gott om rum att hyra.

Palia Alonnisos / Chora är den gamla "huvudstaden" på ön och ligger högst uppe på berget, utsikten härifrån är oslagbar! Haihati är en sweetshop med riktigt härliga traditionella sötsaker och öns bästa utsikt. På kvällarna spelar de livemusik en trappa ner och du kan njuta av ljusskiftningarna när solen går ner. (den går ner på andra sidan ön så förvänta dig inga movie-moments men det är vackert). Gamla Alonnisos är fyllt av pittoreska små butiker, restauranger och långa trappor. Här ligger även öns andra Italienska Glassbar! Du kan bo här uppe också men då är det en bil till stranden som gäller.

Det finns en ljuvlig vandringsled från Patitiri till Chora, som jag varmt rekommenderar. Men ta med dig vatten, håll utkik efter ormar och tänk på att när det blir kväll så finns det ingen belysning där! Här uppe ligger även Gallery 5, som ägs av tidigare nämnda Bente Keller.

Andra favorit ställen är Chrissi Milia, en långgrund sandstrand som man tyvärr måste ta bil eller moppe till. Här finns det även en ok restaurang och jag tror att bussen går hit också... Steni Vala är en vacker fiskehamn även den på åk-avstånd. Där verkar de flesta segelbåtarna lägga till, här kan man roa sig med att äta gott och kika efter kändisar :-D En otroligt vacker plats.

För en heldag på stranden kan man gå (litet äventyr) eller åka till Megalos Mourtias. Det är en stenstrand mellan Patitiri och Chora. Här finns flera restauranger.

I Patitiri vill jag gå på Flisvos och äta, pizzorna är öns bästa och deras fried courgettes med tzatziki får det att vattnas i munnen på mig. På Flisvos är det Pappa som serverar medan Mamma står i köket. En äkta familjerestaurang mitt i hamnen!

Uppe i Chora äter jag först middag på To Kastro och sedan strosar jag bort till Haihati för efterrätt.


Man kan ta flera vackra turer med båt runt ön, titta efter sälar och delfiner eller kloster och andra sevärdheter. Som överallt i grekland är när, var och hur lite flexibelt så det bästa är nog att kolla i hamnen vart du vill åka, när och med vem :-D

Det finns även guidade vandringsturer runt ön.

Om du är djurkunnig kan du kombinera din ledighet med en god gärning som volontär hos Alonnisos society for animal protection. Om du ser kattburar med matskålar runt eller stöter på ett tält fullt i katter o vattenskålar då är det ASAP som har varit framme. Om detta inte är din kopp te så brukar det finnas donationskorgar inne i mataffärerna där man kan donera en kattmatsburk eller två. Djuren på Alonnisos ser för det mesta både välskötta och vackra ut. ASAP hjälper inte bara vildkattor utan ser även till att sponsra om husdjur behöver veterinärvård eller medicin.

Jag önskar alla Er som vill besöka detta lilla och relativt orörda paradis en lycklig resa! Och väl mött till sommaren, för då är det här jag är. :-D

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera