Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Inblåsta på Kreta. Del 1

Reserapport från vår höstresa 2008. Vår avsikt var att tillbringa våra tre veckor med att utforska Kretas sydkust.

Vi startade i gryningen den 20 September. Tidig start från Umeå är alltid en förutsättning för att erhålla bra biljettpris på flygstolar till Stockholm. Alternativet är att flyga sent på aftonen, men i vårt fall passade sen flygtid illa med avresan till Kreta och Chania klockan 17.50 på lördagens afton.

07.00 flög vi med Norwegian till Stockholm med ankomst en timme senare. Vi hade tacknämligt nog blivit inviterade på lunch hos kalimeravännerna Phia och Tony i High Valley.

Arlanda Express in till Stockholm City och därefter en god fika på cityterminalen. Förmiddagen ägnade vi till besök vid Hötorget att botanisera i alla blomster- och grönsaksstånd därstädes. Kantarellutbudet icke att förglömma. En fröjd för varje öga i hösttid. Intressant var ävenså att besöka alla de europeiska marknadsstånden runt plattan på Sergels Torg. Franska ostdelikatesser , Engelska och holländska specialitéer Tyska korvar med mera.

Så tunnelbanan ut till Högdalen att träffa Phia och Tony. Vi hade handlat med oss några flaskor Kourtaki för att den rätta grekkänslan erhålla. Phia hade snickrat till en smörgåstårta god så icke av denna världen. Vilken bra start på vår resa.

Så åter City och Arlanda Express ut till flyget. Inga förseningar. Vi kunde därtill glädja oss åt att Sterling för aftonen hyrt in en kärra av Fly Excellent, ett för oss mera okänt bolag. Benutrymmet liksom servicen var excellent. Det var som att flyga Lyx Class.

Framme på Kreta/Chania efter dryga tre timmar. Regn och moln. En taxi in till Old Town i Chania och Pension La Casa Del Amore betingade åkdonslega på 18 €. Nyckeln satt som överenskommet i dörren på vårt favoritrum en trappa upp. Ett kvällskrus på tavernan nästgårds fick avsluta aftonen. Vi funderade ett tag på att räkna alla krus vi delade på denna resa, samma metod som Janne och C tillämpade med sina greksallader, men vi avstod klokt nog….

Söndagen inleddes med mulet väder ehuru rätt så varmt. Vi tog en promenad in till Marias Taverna, den med roof garden. Den heter egentligen "Melinas" Under lunchen kom det ett våldsamt regn som höll i sig i dryga timmen. Det vräkte ner och gatan nedanför förvandlades till en flod med hela sommarens skräp medföljandes.

 

Chania, Kreta.

 

Regnet upphörde emellertid lika snabbt som det började och alla molnen skingrades snabbt. Framåt femtiden var det vackert väder igen och värmen tilltog.

På kvällen sammanträffade vid med kalimeravännen Wardakis och intog gemensam middag på vår musiktaverna Semiramiz i Old Town. Vi kunde särskilt glädja oss åt att bouzokiensemblen från i våras fortfarande var kvar och förgyllde kvällen med sång och musik.

 

Chania, Kreta.

 

Måndagen den 22 September for vi enligt planen med buss till Paleochora. En tripp på dryga två timmar rakt över ön till sydsidan. Mycket vacker väg och därtill prisvärd biljett på 6,40€ pp. Så snart vi stigit av bussen märkte vi att vi klivit rakt in i grekisk högsommar. Icke ett moln och ordentligt varmt. Vi trasslade oss fram till det av oss förbokade Hotellet vid namn Soula Apartments.

Hotellet är beläget på sydostsidan av Paleochorahalvön. Vi hade förbokat fem nätter, detta på rekommendation av andra kalimeravänner. Hotellet var och är en fullträff!!! Fin tvårumsstudio med stor balkong ut mot havet samt alla faciliteter. Men, värmen nu hård. Vi läto genast uppmontera den medhavda resetermometern och den visade på 35 grader…

Vi installerade oss och tog på kvällskvisten promenaden ned längs hamnpromenaden till en fisktaverna just i anslutning till hamnen. Mycket god mat, och därtill ska läggas att de även serverade kötträtter. Eljest hade Arne aldrig innanför tröskeln stigit. Arne alls ej så förtjust i fisk.


Tisdagen den 23- Fredag 26 September.

Vi bekantar oss med Paleochora och testar olika matställen samt beser den vackra gula kyrkan längs turiststråket. För oss en överraskning var emellertid att Paleochora ändå var så turistiskt. Ett turisttåg, massor av turistbutiker med krimskrams samt därtill uthyrningsfirmor och annat bjäfs.

 

Paleochora, Kreta.

 

Nu ska emellertid framhållas att allt detta var koncentrerat till "turistgatan" och ej vållade oss harm där vi bodde och verkade. Men ändå…

Våra lunchpromenader gick alltid till uddens nordvästsida. Turen tog bara tio minuter. Där föreföll hela strandpressargänget vara lokaliserat. Solstolar en masse, samt tavernor var tionde meter. Vi funno oss emellertid en sällsamt trivsam taverna därstädes , där vi varje dag vid lunchtid avnjöt ett krus med mezes som tilltugg.

Vi provade även en kväll att spisa middag längs turiststråket nedanför kyrkan, men det var ingen höjdare. Vid visst klockslag på kvällen spärrades gatan för all trafik, och bord kom att fylla hela gatan.

Från vår eminenta altan där vi bodde, kunde vi morgon och kväll se när kustfärjan "Samaria" löpte ut och in. Likaså kom det ett mindre flytetyg från Elafonissi varje förmiddag med passagerare. Så vände densamma åter med nya passagerare någon kvart senare.

 

Paleochora, Kreta.


Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera