Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa i Dodekaneserna. Del 3. Kastellorizo.

Avresedagen lördag 4 juli
Frukost efter en härlig morgon, tuppen gol som vanligt, en del liv och rörelse utanför . Resväskornas innehåll kollades och stängdes, ner och betala "lyxsviten", därefter iväg till Blue Star Ferries kontor på Pedisidan, biljetter, Symi till Rhodos 7,50 €, Rhodos till Kastellorizo 17,85 € samma båt hela vägen, Proteus, avfärd kl 11:55. Kajen för Proteus ligger vid busshållplatsen en liten bit bortom Blue Star Ferries kontoret.

Efter en stund kastar vi loss och vi lämnar Symi med vemod, en mycket härlig ö, det går inte att jämföra att vara på Symi som dagsturist och att leva där några dygn. Vi stävade mot Rhodos där det blev lossning och lastning, som alltid ett skådespel, vilken cirkus, alla på en gång tycks alltid gälla i Grekland. Men efter en dessa bestyr med lastningen/lossningen lyckades Proteus lämna Rhodos och vi stävade äntligen mot Kzo, något försenade. En härlig seglats på ett antal timmar, där vi kom allt närmare den turkiska kusten, när vi äntligen kunde identifiera Kzo, var vi mycket nära Turkiet!

Kastellorizo

Nyttig info:
Mandraki Paradise +302246049006, Olive Garden, Antonios båt se Mandraki,13 restauranger, en taxi och cirka 100 rum, ingen moppe eller biluthyrning, ATM finns i lägsta huset på Mandrakisidan av kajen.

En härlig liten ö utan stränder (finns en minisandstrand vid Mandraki i svängen vid kyrkan) men vilket vatten mycket rent och klart. Härliga människor och ett stort lugn för själen.

Ankomstdag lördag 4 juli
Vi kom in den lilla vackra hamnen i Kzo, inte många hus och detta visste vi var merparten av husen på ön. Kim hade rekat för oss (tack igen Kim) och meddelat att det var mycket bokat ön, p.g.a. grek/australiensiskt bröllop, uppemot 100 bröllopsgäster hade kommit till ön. Det var ganska fullbokat på ön. Men vi skulle kontakta Antonis och Christina Pantiniotis de äger Mandraki hotell i Mandrakiviken, de hade givetvis fullt men de hade lovat att fixa något till oss.

 

Kastellorizo och den härliga hamnbassängen.

Kastellorizo och den härliga hamnbassängen.

 

 

Christina mötte oss och skjutsade oss i bilen till den lilla vackra Mandrakiviken på andra sidan ön cirka 400 m bort, till en tvårumslägenhet, läget inte det bästa bakom några andra hus. Men jösses vilken utrustning, A/C, fullt utrustat kök med spis/ugn, kyl/frys med ismaskin, TVÄTTMASKIN, duschkabin samt TV på uteplatsen! Nu fick PA pengavarning igen, visserligen en del djärva grepp här med tvättmaskin, ismaskin, duschkabin och TV ute. Men vad kostar detta? Christina sa 60 €, lägenhet helt ok, men läget var lite mindre bra så efter en del snack blev det 50 €.

Från altanen ser vi vattnet i hamnen 20 m bort mellan två hus, mycket lugnt, inte ett ljud hörs. Mycket avancerad konstruktion på myggnät, fönster och fönsterluckor, det tog en stund att klura ut hur det hele fungerade! De är inte bara inbrottssäker utan även "utbrottssäker". Uppackning och en liten slummer innan vi begav oss ner till den stora hamnbyn.

 

Utsikten från altanen

Utsikten från altanen bortsett från soptunnan, ruinen och det taskiga granatäppleträdet var den helt okej.

 

Där var det fullt med folk, barer, tavernor och lustjakter mm. Var skulle vi äta nu då, tavernorna längs kajen såg lite fancy ut, vi kollade om det inte fanns någon genuin taverna en bit in från kajen. Nere i "botten" på hamnen där hittade vi Olive Garden, trevligt traditionellt ställe förutom stolarna som var bekväma. Vi åt en god måltid Stifado, Chicken á la Crème nersköljt med lite rödvin 25 €.

Monika och Damien som äger stället, ett mycket trevligt par vi snackade med dem säkert i två timmar efter att vi hade ätit klart! De ömmar för alla hemlösa katter på ön, de tar hand om dessa skickar dem till veterinären på Rhodos för kastrering/sterilisering. F.n. har de 14 katter och fyra hundar hemma hos sig!

Efter en första härlig afton på Kzo styrde vi kosan hem genom gränderna över kullen ner till vår lilla vik. Lite Ouzo hade vi när vi njöt av tystnaden på altanen, berget på andra sidan var imponerande. Härliga sängar som tog väl hand om oss hela natten.

Andra dagen söndag den 5 juli
Efter gårdagens seglats, mat och annat var morgonen något seg, vi var lite trötta. Vi var fortfarande lite mätta efter gårdagen så frukosten blev lite klen, kaffe, bröd och för att få fart på de vackra kropparna lite Ouzo. Nu skulle närområdet utforskas, Mandrakiviken en helt bedårande liten vik.

Borta vid kyrkan på udden finns det något som kan liknas vid en liten sandstrand, sand och lite sjögräs på botten, men vägen går alldeles intill, trafik är dock i det närmaste obefintlig. Vägen runt kyrkan/kyrkogården där fanns det möjligheter till klippbad. Vi promenerade över den igenväxta fotbollsplanen och där hittade vi möjlighet att bada i havet via badtrappor. Vi återvände till sandstranden och tog vägen bort från viken till höger om fotbollsplanen. Där stötte vi på ett antal kossor i ett par hägn, inte så vanligt med kor ute på öarna. Vägen ledde oss fram till öns elverk och där även fanns en liten kaj med trappa för bad.

Åter mot Mandraki, vi tog oss ett dopp vid den lilla sandstranden, snackade med en av öborna som jobbat i Australien. Han klagade på matpriserna på ön tyckte att de dragit iväg alldeles för mycket, så han gjorde veckoinköpen i Turkiet, det blev mycket billigare.

Vi kollade runt viken och såg att det fanns en badflotte mitt i viken, dit man kunde simma eller ta sig med någon sorts flytetyg. Vi återvände till lägenheten och PA passade på att sätta på en maskin tvätt, nu när det ändå fanns en maskin. Men nu började de tomma magarna göra sig påminda, först över mördarbacken över torget och sedan ner genom portalen till hamnen. Olive Garden och Brunch stod närmast på programmet, vi fick en härlig måltid hos Damien 19 €.

Efter att ha stillat hungern så skulle "andra sidan" av hamnen utforskas, iväg längs kajen längst bort förbi Kzo hotell. Bort till kapellet längst ut, verkade mer vara ett museum idag vad vi kunde se när vi kikade in genom dörren. Tillbaka till Kzo hotell där vi lånade två solstolar en stund efter att våra härliga kroppar fått en välbehövlig avkylning. Sedan tillbaka till Mandraki och lägenheten vi valde att gå den långa vägen runt udden. Men precis när vi rundat moskén på vägen där stigen/trapporna börjar så slog "Motesumas hämnd" till med full kraft i PA:s mage, nu blev det bråttom. Det blev en del "Silly walks" på vägen hem och mycket till naturupplevelse blev det inte, men vi hann hem i tid. :-)

Efter väl förrättat värv, skulle maskinen med tvätt tas om hand, innan det blev dags för den sedvanliga insmortning och idag beroende på omständigheterna helt nödvändiga vätskejusteringen. Efter en stunds siesta kom Christina och Antonio och snackade lite om ön. Vi bokade utflykt med Antonio kl 10:00 dagen efter, till Blå Grottan och till den lilla ön Ag. Georgios en bit ut i Mandrakiviken 30 €/person.

Nu var det dags för middag upp för mördarbacken igen till torget och tavernan där, kyckling i ugn, ost sanganaki sallad och vin 18 €, mycket gott kycklingen var himmelsk. En stunds kontemplation på altanen, mycket tyst och stilla, berget på andra sidan viken, ser mycket mäktigt ut i kvällsbelysningen. Sängarna stod klara att intagas för en natts god sömn!


Tredje dagen måndag den 6 juli
Purrning redan kl 08:00, PA iväg till bageriet som ligger bakom Olive Garden, gå runt restaurangen och ta till höger, vitt hus med skjutdörr (skyltar visar). Vatten och annat hittade jag i affärerna längs kajen, "sura gubben" (när man kommer in i den butiken förstår ni direkt om ni kommit rätt) har det klart bästa sortimentet, butiken ligger inte så långt från Olive Garden åt Moskén till. Till frukosten hade vi bl.a. det goda mörka brödet från bageriet, det var gott med lite äte.

Packning inför dagens utflykt, vatten, bröd, frukt och lite Ouzo. Antoni kom och hämtade oss vid bryggan mitt i viken. Iväg mot Blue Cave via Ag. George ön, där vi hämtade upp en grekfamilj.

Det var en del vågor på södra sidan av ön, vi blev lite blöta. Dramatisk sida av ön höga/branta klippor som stupar rakt ner i havet. Väl framme vid grottan så var vattenståndet för högt att vi skulle kunna åka med båten in, så vi fick simma in, det var nästan så huvudet slog i grottöppningens tak. Väl inne var det ett underbart blå ljus som gav det hela en mystisk/trolsk stämning.

Vi åkte sedan tillbaka till lilla ön, som innehöll det mesta, där fanns stolar och bord, en toa i och för sig en romersk, men den skulle säkert kunna göra ett fullgott arbete vid behov. Badandet skedde från kajen via en badtrappa ner till det härligt klara vattnet. Antoni kom och hämtade oss kl 14:00 och skjutsade oss de cirka 300 m in till bryggan.

 

Ag. George ön.

Ag. George ön.

 

 

Vi tog en fika innan vi gick förbi båtuppläggningsplatsen bort till en liten brygga och en "strand" där vi kunde löga oss ytterligare en stund. När vi var mätta på sol och bad drog vi oss hemåt de 100 m för den obligatoriska vården av våra vackra kroppar, insmortning jämte vätskejustering och den härliga siestan. Därefter över mördarbacken ner till hamnen för äte, för att variera oss lite gick vi till lilla Paris, vi blev sugna på pasta. Kolarhustruns pasta kom in med lite vin, sallad, det var gott och vi blev mycket mätta. Vi tog oss till Monika och Damien för en "matsmältare" det var nödvändigt, vi tog den grekiska "grappan"!.

Damerna gick till Monikas butik och kollade medan PA förhörde Damien om kartan inför morgondagens vandring. Därefter tog vi en stilla vandring genom gränderna tillbaka till Mandraki. Vi njöt av stillheten och utsikten över det mäktiga berget på andra sidan viken, tillsammans med varsin lilla GT. Sängarna kändes extra sköna efter vår härliga dag på ön och annat.

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera