Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Semester i Nea Chora och Chania

I år så prövade vi på att bo ännu närmare staden nämligen i Nea Chora på Hotell/ Apartments Kristina gamla delen av hotellet. Vilket var ett lyckokast, det fläktade mer eller mindre varje dag så hettan blev perfekt, varm ändå alltså! Stranden låg 50 meter från oss så det svalkade av rummet under kvällen och natten, perfekt. De små öarna och grunden gjorde så att det kunde badas även under rödflaggen, toppen för alla vuxna och barn förstås, 2 solstolar och parasoll 5 €.

 

Fiskehamnen i Nea Chora.

Fiskehamnen i Nea Chora.

 

 

Besök i Hania stad; Det tar ca 15 minuter om man genar lite in till den samma från Nea Chora. Här kan vi konstatera att två av våra "favoriter" försvunnit. Precis till vänster där torget Elefterios Venizelos börjar var GYRO/Souflakistället borta och det var också tidningskiosken som Janne nämner i sin beskrivning. Här var det ny "Starbuck!" café samt eko-klädesaffär. Samt vår "Crepperia" som låg om man tar till vänster i hamnen, här var det rockklubb. Vi kan dock tipsa om ett trevligt och lite svalkande ställe till höger om fontänen, Café o Ouzeri Muses, där vi trivs. Så hade marknaden som sker på lördagarna flyttat, vi letade förgäves. Men lyckan kommer att vända!

 

Ezstiatorio Marmaritzakis.  Chania.

Ezstiatorio Marmaritzakis.

 

Man får ju inte missa att luncha på Saluhallen, det gjorde vi 4 gånger hos vår favorit Ezstiatorio Marmaritzakis som ligger i den vänstra gången på högersida. Vi gör då entré från torget utanför hallen. Här är det trångt och kolgrillen går för fullt särskilt på lördagarna. Då det finns kokoretsi (lammlever och njure inlindat i lammbringa), lammskalle, brisola och lokaniko (lammkorv här) samt mint 7 andra rätter och soppa att välja på. Vi provade; Kokoretsi, korvar, fyllda auberginer, fyllda grönsaker, lammdillkött med horta, lammsoppa med pasta, octapus i tomat och pasta, keftedes i tomatsås samt därtill bröd, vatten och vitt hemgjort vin. Man kan bli religiös för mindre! Priset varierade beroende på hur mycket vi åt och drack men 13 -18 € för två till lunch är väl helt OK? Allt hemgjort och 90 % inhemska gäster säger väl det mesta, tyvärr så törs inte turisterna komma in, de går till något "finare" ställe!

En tur till Demokratitorget som i dag heter Eleftherias Square. Vi startade från hotell Kristina vid sjutiden och kom fram till "vårt" souflakiställe efter ca 45 minuter. Från vår lägenhet går man ut till vänster på Selinou sedan direkt till höger in på Monis Gonias när man får I.N.C.A på sin vänstersida vid trafikljusen korsar man huvudgatan Kissamou går 50 meter tills man kommer till Markou Botsaki, där tar man vänster. Sedan är det bara att följa denna rakt fram, men OBS! Gatan byter namn två gånger Solomo samt sista biten Sfakianaki. Då har man precis passerat Park Irinis o Filias Ton Laon, en mycket trevlig park där man har mycket uppträdanden på gång. När vi var här så erbjöds; Hård Rockgala, Grek RAP party, Lokala artister, samt Clown Show! Vart var vi nu då?

Jo framme vid torget och mat på Pomili Pistaria, vin, gyroplato (för en person med korvar, souflakistick, giroskött, tsatsiki med dill!, lök, tomat och keftedes räckte åt oss två), stekt bröd, ostbollar samt Tirikefteri (stark ostkräm) för 23 € : inte illa alls! Är det dyrt i Grekland? Nä, det tycker inte vi, utan det handlar väl om vart man går eller kommer till för ställen.

Runt torget finns det en mycket trevlig och bra Ouzeria, vid taxistationen, samt fler matställen där Hania borna sitter och smörjer kråset! Men som hemma hade man rivit det ena gamla hörnet av torget och där stod nu ett halvfärdigt kontorshus i glas som inte alls passade in i bilden av "mystorget". Efter våra utsvävningar här så tog vi A. Papandreo mot saluhallen, väl framme där så till vänster in på Skaldi och sedan in på Selinou där Skaldi delar sig och till vänster blir Kissamou. Har tagit denna tur så får ni se hur Hania borna bor och lever m.a.o. "äkta stadsliv" och knappt inte en enda turist.

Men skall ni kvällsflanera så undvik området mellan Stadion och Akti Miaouli. Vi blev varnade av grekerna att promenera där kvällstid. :-(

Övriga stadsturer så kolla in Jannes Kalimera Guide över Hania.

 

Stranden i Nea Chora.

Stranden i Nea Chora.

 

 

Marknad i Nea Chora

Det finns två marknader i staden en på torsdagar i Nea Chora vid Simhallen på gatan Akti Kanari samt en på lördagar som nu finns på Glambudaki och startar i hörnet av Nearhou, det är ett kvarter ovanför parken Irinis o Filias. På dessa marknader finns allt i krydd, oljor, honung, grönsak och fruktväg du kan önska dig och "ALLT" är eko-odlat av de lokala odlarna som finns här. Samt lite krimskrams men också bra fynd i klädväg. Själva så laddade vi upp för våra frukostar samt bar med oss för att njuta av i hemma i Svedala. Fåryoghurt från Mastorakis bara 6.6% fett, den och lite honung på morronkvisten :, ost, lagerblad, oregano, basilika, timjan, mynta, honung samt bergsteér Diktamo och Bergte (namnet på detta fattade vi inte). Tyvärr så kan man ju inte ta med det lokala vinet och Rakin på flyget. Varför? Jo det tappas på PET- flaskorna som man köper vattnet i och man vill ju inte ha hela resväskan full med flytande godis! Så "GLÖM" nu inte att besöka marknaderna.

Tips på mat och dryck i Nea Chora

Axilleaz på hörnet av Akti Papanikoli och Gonia Moni. Bästa fisken i Nea Chora fullt varje kväll av greker! Det säger väl det mesta och vi nordbor som äter innan grekerna hinner då att få ett bord. Man erbjuder färska råvaror och mycket frächt tillagat med traditionell Kretisk kryddning. Om vill snåla så kan man välja frysta varor men icke sa Nicke! Vi vill gärna nämna deras Taramosalada. Luncherna hamnade på ca 18 € och middagarna 22 - 34 €. För ölvänner så drack vi här ????a, topp öl.

På Papanikoli ligger också "De Gröna skyltarna" To Katofli som har en Ouzeria och en restaurang. Den mycket prisvärda maten är den samma på båda ställena men man får lite "finare" bord på restaurangen. Här finns det mycket inhemskt på stolarna till sena kvällen. Här åt vi Stifado på kanin, bland det bästa vi har ätit, kryddad med kanel och kryddpeppar. 2 förrätter + 2 stifado + ½ l vin + vatten och efterrätt (glass och Raki). "Det sista bjöds man på" som brukligt är på alla ställen vi åt på i Nea Chora. Kostade 25,20 €.

 

Ouzo Mése på Stelisia. Chania.

Ouzo Mése på Stelisia.

 

Stelisia Akti Papanikoli 2; Här var vårt café och drickaställe på kvällarna. Här härskade ANNA som ägde stället och lägenheterna som fanns i huset. Härlig underhållning och skämt och god cappuccino, ouzo samt övriga drycker ingick i trevligheterna. För att inte tala om Ouzo Mesen med små varmt och kalla tillbehör, den blev man lagom mätt på, allt för 8 €. Bli en liten stammis här så bjuds man på trevligheter då och då ex. vattenmelon m.m. Rummen var trevliga och hade ett överkomligt pris 40 - 55 € beroende på längd och säsong.


Ölvänner i Chania

Då vi är medlemmar i Svenska Ölfrämjandet så har vi ju lite koll på vad som erbjuds fast man helst dricker vin och vatten här. Så här lite tips på öl och de ställen som serverar "riktig öl" Amstel m.fl. tar vi inte med här.

I staden finns Fast Food TASTY på Xalidon 79 runt hörnet här ligger "vår skivshop". Här får man en hyfsad Giro Pita och en öl från mikrobryggeriet Craft Microbrewery Peania Greece Pilsner som var en öl med mjuk beska och en doft/smak av humle samt lite färskölskaraktär. Det var få ställen som hade denna, på de ställen vi tittade in på såg vi Craft pumparna men man hade slutat med försäljningen, ingen ville ha!

 

Öl i Chania.

Öl.

 

Axilleaz i Nea Chora hade en Pilsner/Lager 5,2 % från Cretan Brewery Zounaki Chanion, Chania Yarma ett färsk och ofiltrerat öl framställt Zounaki Kidonias från Chania Kreta Brewery Produktionen är enligt de tyska renhetslagarna från 1516 utan någon kemisk och termisk behandling, utan tillsatser. Man brygger 3 gånger i veckan, och producerar 500 liter varje gång. Enbart på ett fat och speciellt konstruerade kylskåp av Smashing och det testade vi förstås! Den har en rik och fylliga smak med en torr efterbeska, ölen var lite spritsig som den ska vara om den är bra gjord, doft av mikrobryggeri. Passade otroligt bra i värmen! Den fanns på några fler ställen i Hania, PROVA! Den var mycket bra och god.

På flaska fanns här också öl från:
Rethymnian Brewery Bernd Brink i Rethymnon Detta bryggeri startades av Dr Bernd Brink, en universitetsprofessor från Skottland, som gifte sig med en grekiska och bosatte sig för gott på Kreta.

Blond European-Style Pilsener 4.80% Opastöriserad och ofiltrerad och gjord med de tyska renhetslagarna , humle och vatten, kornmalt, och jäst, allt ekologiskt odlat. Liten mild söt doft, liten besk smak som snabbt försvinner och ersätts av en liten sötma, Njaa! Men klart bättre än en Mythos på flaska! Mörk European-Style Dark/Münchner Dunkel 4.80% Har en bra balans mellan sött och bitter smak, doftar lite karamell och söt jäst. Klart bättre än Blond

KEO lager öl från Cypern testades på vårt hotell, URK! Glöm den.

 

Kalimera was here. Kreta.

Kalimera was here.

 

Hälsningar Amsterdammer och E-KA

 

Kreta på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera