Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vår charterresa till Naxos. Del 2.

Mat och restauranger på Naxos

De första dagarna blir det lunch på balkongen, grekisk sallad och vinbladsdolmar, tzatsiki och bröd. Den tioprocentiga matlagningsyoghurten har gått ner till åtta procent, noterar vi. Det gäller inte priset. En hink yoghurt kostar nästan dubbelt så mycket som i Sverige.

Gyros i pita är en annan lunchvariant. Eller restaurant PARADISO på Maragasstranden. Maken och jag föredrar den som lunchrestaurang. Bättre service då. Provar spenatpaj, ostpaj och blandtallrik med olika sallader - perfekt salt mat mitt på dagen. På kvällen, när vi sitter under trädet nära stranden, är det lite snurrigare. För all del trevligt och sonen, växande tonåring, är utomordentligt nöjd. Äter först sin grilltallrik, sedan det övriga familjemedlemmar inte orkar äta upp…

 

Middag på Paradiso. Naxos.

Middag på Paradiso.

 

Vår favoritrestaurang i Agios Prokopios är O´FOTIS. Billig och trevlig restaurang. Inte märkvärdig på något vis, maten är absolut inte den bästa vi äter på Naxos, men stället är okonstlat, naturligt och avslappnat. Ägaren går dagtid runt i linne. Finns tre bord på andra sidan vägen mot stranden, skuggade av några träd. Vi får aldrig plats vid dem, men varför tar jag inte ens en bild? Om jag någon gång åker tillbaka till Naxos ska jag sitta vid ett av borden och dricka retzina. Det är ett löfte!

 

Inte så bra bild, men taverna O´Fotis är i alla fall med. Naxos.

Inte så bra bild, men taverna O´Fotis är i alla fall med.

 

I övrigt är restaurangerna i Agios Prokopios, dem vi prövar, så där. Trevlig personal överallt, inga överpriser, men ganska smaklös mat. Varken något att varna för eller rekommendera. (Utom Nikos taverna vid moped- och fyrhjulsuthyrningen där maten var direkt äcklig.) Vi testar aldrig Anezis, eftersom dunkandet från baren intill är för högljutt för vår smak. "Man känner sig så gammal och dom verkar ju ha så kul dessutom", säger maken. Surt sa räven…

I Agia Anna ser Agia Anna Grill riktigt trevlig ut. Ofta sitter greker och äter frukost där när jag tar min morgonpromenad/joggingtur. Vi provar tyvärr aldrig. Däremot äter vi på restaurang GORGONA i Agia Anna en kväll, rekommenderad av Kalimera-medlem. Stor restaurang. Ägaren ropar in folk från gatan, bjuder på sitt hemgjorda vita vin innan man sätts till bords. Det är full fart och liv i köket. Vi äter några grillade småfiskar (small red mullets). Maken försökte rensa. "Det är bara att äta!" säger jag och tuggar i mig allt utom huvudet. Särskilt stjärtfenan knastrar gott mellan tänderna. Lite löpande band-känsla på restaurangen. Till notan får vi välja mellan ouzo och vattenmelon. Ägarfrun har örnkoll på notor och hela ruljangsen. När vi beställer in mer vatten genom henne kommer det in med detsamma.

Chora (Naxos stad)

Mysiga gränder, dyra klädboutiquer, affärer av alla slag, Venetianska museet, Portaran förstås, hamnpromenad… Efter första veckan åker vi in och äter i Chora nästan varje kväll. God mat - vi är inte missnöjda någonstans.

 

Naxos mest kända vy.

Naxos mest kända vy.

 


Underbar utsikt från vårt hotellrum… Naxos.

Underbar utsikt från vårt hotellrum…


Dubbelsängen på hotellrummet - visst ser det romantiskt ut? Och väldigt likt Venetianska museet… Naxos.

Dubbelsängen på hotellrummet - visst ser det romantiskt ut? Och väldigt likt Venetianska museet…

 

O´APOSTOLIS i Gamla stan kan rekommenderas. Jag äter kleftiko, maken giouvetsi. "Tycker inte det smakar något speciellt", hävdar jag först, men alldeles för tidigt. Smaken kommer efterhand - mustigt, rejält och mättande som husmanskost ska vara. (Barnen äter mest biffar, kotletter och souvlaki, så deras mat nämner jag sällan.)

 

Restaurang O´Apostolis innan gästerna anlänt. Naxos.

Restaurang O´Apostolis innan gästerna anlänt.

 

VASSILIS också i Gamla stan - min favorit och den stilfullaste av alla restaurangerna vi besöker. Prismässigt inte mycket dyrare. Korrekt och bra service. Till och med katten är snygg! Maken och jag äter seafood plate. Stora räkor, seabream, bläckfisk och svärdfisk. Allt är gott. Maken till och med tvungen att tillstå att bläckfisken är superb. Korven på barnens mixed grill ger begreppet korv en ny dimension.

ONIRI i Gamla stan - man sitter på ett tak högt uppe. Fin utsikt. Vi får vänta ganska länge på maten (som transporteras upp i en kökshiss) och det är extremt varmt den kvällen.

På EASTWEST hälsar jag som hastigast på NaxosLotta. Vi äter indiskt och thailändskt. Det smakar gott som omväxling till all grekisk mat. Går inte riktigt att jämföra med våra favoriter i Stockholm (t.ex. Indian Garden på Heleneborgsgatan och Nhu´s på Hornsgatan), men det kan man kanske inte förvänta sig.

 

Här sitter vi på EastWest och väntar på maten. Naxos.

Här sitter vi på EastWest och väntar på maten.

 

SCIROCCO vid rondelltorget - barnens favorit som vi besöker två gånger. Genuint trevlig, glad och proffsig personal. Jag tuggar i mig en god kanin, maken en kleftiko som är god (men inte lika god som på O´Apostolis!) och barnen perfekta ryggbiffar. Rimliga priser och dessutom en naggande god kaffedrink till notan.

METAXA MÁS åter i Gamla stan. Vi lyckas inte få något bord ute, men det gör ingenting, eftersom det är svalt och blåsigt denna kväll. God fisk, gott allting!

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera