Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Plocka oliver på Karpathos. Del 1.

Beslutet att åka till Karpathos och plocka oliver tog jag för ett år sedan i september. Vi var färdiga för att åka till flygplatsen och hade burit ner alla väskorna till hyrbilen. Då plötsligt kom jag tänka på att här finns ju flera olivträd runt pensionatet. Frågade då Minas, som hade tagit väl hand om oss under semestern, om han hade flera olivträd. Det hade han ju på flera olika ställen fick jag till svar. Då berättade jag för honom att jag har en gammal dröm att komma till Grekland och plocka oliver någon gång. Kom du, blev svaret!

Jag åkte ner i augusti för en liten "planeringsresa" och fick reda på när det var lämpligt och komma. Det bestämdes i mitten på november och då bar det av. Åkte Gbg-Wien-Aten Karpathos och det flöt på smidigt.

Jag valde bo mitt i staden för att ha nära till allt och hade bott på det hotellet förut så vi kände varandra, så jag kände mig inte ensam.

Första dagen när vi skulle börja plocka hade det regnat lite på natten, så marken var lerig. Det gick inte lägga "näten" på det. Det skulle bli smutsiga. Dagen efter traskade jag kl 8 till Garden Villa där vi skulle börja. Började med trädet som jag hade framför min dörr i augusti. Kändes lite som det var mitt träd.

Vi var Minas, Sofia och jag den dagen . Ibland kom det någon "övervintrande" och hjälpte till också. Minas och Sofia tyckte att ifall jag ville plocka oliver så skall jag lära mig ordentligt och vara med på allt. Dom lärde mig hur man lägger ut näten, att man får se till att oliverna inte hamnar utanför. Hur man samlar ihop allting när man är färdig med ett trä, jobba systematiskt med ett område av trädet innan man flyttar på sig, rensa osv. Känner att jag lärde mig en del.

Här kommer bilder hur det ser ut när man har brett ut näten.


Olives on Karpathos.

 

 

Plocka oliver på Karpathos

Många träd var ju risiga och Minas fick klättra och gallra. Han släppte ner grenar som man fick skrapa rent på nätet.

 

I början använde jag en liten plastkratta som man drog med, men efter några dagar kom jag på att det ofta gick bättre med att slå med en pinne. Slå lite snett neråt var bäst. Skörden var god. Dom flesta träden var helt överfulla.

 

Plocka oliver på Karpathos

 

Plocka oliver på Karpathos


När man var färdig med ett träd så samlade man ihop oliverna och hällde dom på en mindre duk och där rensade man bort massa pinnar och skräp innan man hällde oliverna i en säck.

 

Plocka oliver på Karpathos

 

Plocka oliver på Karpathos

 

Familjen hade träd lite runt om i Pigadia samt hemma i Menetes så vi flyttade oss runt. När vi var vid deras hus i Menetes kom det ett Holländskt par som bodde på Karpathos, och hjälpte till också. Här en bild när vi hade en liten kaffepaus.

 

Plocka oliver på Karpathos

Varje dag fick jag en underbar hemlagad lunch också.

 

 

Plocka oliver på Karpathos

Här en bild på den sista säcken jag var med och skrapade ihop. Ingen fel på utsikten heller!

 

Plocka oliver på Karpathos

Sedan lastades dagens skörd på den lilla flakbilen.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera