Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sommarsemester på Kreta. Del 2.

Tisdag 22/6
Betydligt svalare nu kl 06.30, +20 istället för +30 som vid tidigare morgnar. C köpte stort bröd direkt från bagarens ugn för 1,8 €. Lunch på balkongen. Stark vind, inget bad.

 

Upprört hav nedanför Tre Bröder i Chora Sfakion på Kreta.

Upprört hav nedanför Tre Bröder.

 

Förbereder oss för middagen. C ute och shoppar (Raki med honung!)

Middag på Livikon, Å åt moussaka och C åt fisk (missori), allt välsmakande.

Tidig hemgång inför morgondagens busstur till Rethmynon.

Onsdag 23/6
Vid utcheckningen från Stavris visade det sig att ägaren inte hade någon kontroll överhuvudtaget på vilka vi var eller när vi anlänt. Bokföringen var minst sagt bristfällig och något kvitto fick vi inte, inte på något annat boende heller, förutom i Rethymnon. Det är klart att det går åt h-e med ekonomin i Grekland med dessa rutiner.

Bussresan fungerade bra med byte i Vrisses. Taxi från busstationen (5 €) till hotell Poseidon där en yngre svensk man (Alex) tog emot oss. Rummet var inte klart så Alex bjöd oss på ett par stora öl. Klockan hann bli 15.00 innan rummet var klart, så lunchen, som avnjöts på balkongen blev färdiga, plastinbakade smörgåsar från en närliggande supermercado. Siesta på rummet. Luften har fortfarande väldigt bråttom och vågorna går höga. Röd flagg. Vi planerade att utforska centrum, om vi inte blåser omkull. Duschen fungerade inte så Alex larmades. Han tillkallade hjälp och felande del byttes snabbt ut.

Promenad in och åt middag i en smal gränd i gamla stan vid hotell Leon. En färdig meny bestående av grekisk sallad, tzatziki, ouzo, grillspett och en karaff husets röda, 23,5 € för 2 pers. Allt smakade väldigt bra, även vinet. En klunga folkdräktsklädda barn och ungdomar passerade i gränden, förmodligen på väg mot något hotell eller torg för dansuppvisning. Kvällspromenad genom gamla sta'n med glitter- och klädbutiker, som vi dock undvek.

Torsdag 24/6
Sitter nu på balkongen i svag morgonsol och skriver detta kl 06.30. Utsikt mot solbelyst borg och med havet och stadens brus som ljudkuliss. Poseidon är ett litet hotell med endast 9 rum och vi valde ett rum högt upp för att minska trafikljudet från gatan. Trafikljudet var inte störande, framför allt inte på natten med balkongdörren stängd, så farhågorna var överdrivna. Poseidon kan vi rekommendera, balkonger mot havet, två! dubbelsängar (rum 32, utan hiss), en frukost som var väl tilltagen, ägg, the/kaffe, bacon, croissant, stort bröd, färskpressad juice, lurpack och marmelader, vänlig personal, utmärkt läge vid stranden och på kort promenadavstånd till Rethymnons stadskärna. Trådlöst bredband finns också. En ny trådlös accesspunkt installerades utanför vår dörr efter en dag. Ständigt återkommande gäster enligt personalen. Vi tror dem.

 

Utsikt från balkongen mot borgen och stranden i Rethymnon.

Utsikt från balkongen mot borgen.

 

Promenad in till staden för att besöka Arkeologiska museet och borgen. Inspekterade sedan brunnen från 1600-talet efter ett par dyra Mythos (med ny flaskdesign) på intilliggande kafé. Turistgrupper med guider passerade i strid ström.

 

Den berömda brunnen i Rethymnon.

Den berömda brunnen i Rethymnon.

 

En turistbyrå längs strandpromenaden, på strandsidan, försåg oss med god information om Rethymnon. Sedan inköp av ytterligare någon butelj honungsraki att användas under kommande festligheter hemmavid. Eftermiddag på stranden med ganska stark vind.

Nu laddar vi om för middag i gamla stan. Nja, det blev längs stora gatan vid havet och på ett arabiskt ställe, Grillaki där Å åt översaltad pizza enligt arabiskt recept och C åt gyros. 13 € inklusive tzatziki och en halv kanna vitt. Billigast hittills.


Fredag 25/6 midsommarafton.
Knappast firad enligt svensk tradition, men vi tar igen det när vi kommer hem. C på väg mot borgen medan Å inhandlar nödvändighetsartiklar såsom vatten, vin, ouzo och honung inför hemresan.

En välsmakande middag åt vi på Agrima i gamla sta'n. En fast meny där sallad, tapenad och kleftiko ingick, inklusive en kanna vin för totalt 28 €. Vi valde för en gångs skull ett flaskvin, en Cabernet Sauvignon 2006 och då kostade maten 24 € men flaskvinet drog upp totalpriser rejält till 42,50 €, dyrast hittills men billigt jämfört med svensk restaurang - det var ju ändå midsommarafton.

Lördag 26/6
Förbereder bussresa till Chania för senare transport till flygplatsen. Vid ankomst till Chanias busstation kl 11 deponerade vi bagaget (3 €) och frågade när bussarna till flygplatsen avgår. Svaret blev kl 13-15-17. Kl 17 passade oss utmärkt men det visade sig sedan att någon buss kl 17 inte fanns men däremot en kl 16.30 och eftersom vi ofta är ute i god tid så hann vi med en kvarts marginal hämta ut bagaget och ta denna buss. Alltså, dubbelkolla alla tidtabeller och fråga både i infodiskar och biljettförsäljning.

Nu gällde det att slå ihjäl tid några timmar och äta lunch för sista gången i Chania. Vi testade och löpte för skojs skull gatlopp bland hamngrytans kaféer och restauranger och fick nästan slå oss fram med käppar bland alla inkastare för att kunna passera. Klockan hade inte hunnit bli så mycket så med argumentet "later" lät sig de flesta nöjas. Vi tänkte dock åter äta i gamla stan på taverna Kaldemirini på gatan Theotokopoulou intill vår tidigare inkvartering pension Hera. Vi har något som vi kallar Lex Persson vilket innebär att vi så långt möjligt, inför hemresan, äter på en taverna som vi tidigare ätit på med gott resultat. Servitören undrade efter en stund om vi inte varit där för någon tid sedan och det kunde vi inte förneka. Denna gata med flera serveringar tycker vi är mycket lugnare och mysigare än motsvarande inrättningar nere vid hamnen. Troligen också billigare. I denna del av Chania vimlar det av små gator med pensionat, restauranger och kaféer.

Buss till flygplatsen och flyget hem gick utan strapatser.

Teknik
För mer än 15 år sedan inhandlade jag en liten men högklassig kortvågsradio (en med dubbel intern frekvensomvandling, dubbelsuperheterodyn på klingande svenska för den initierade kortvågslyssnaren) för att kunna följa händelserna i Sverige men även från omvärlden och då främst via BBC. Nu har SR beslutat att lägga ner Radio Swedens kortvågssändningar senare i höst varför informationen från hemlandet denna väg kommer att upphöra. Teknikutvecklingen går inte att hejda så en liten bärbar (1,1 kg) dator inköptes inför resan som ersättning för kortvågstekniken. Datorn har testats på alla platser vi besökte och trådlöst bredband införs nu på de flesta ställen. Där det finns trådlöst bredband är den nya tekniken överlägsen kortvågsradion - man kan t o m följa TV-sändningar från Sverige Nu är vi ju inte på semester för att ständigt knappa på datorn, lyssna på SR eller titta på TV men med en stunds lyssnande på nyheterna på morgnarna kan man (Å) hålla sig à jour med vad som händer hemma och i världen.

En praktisk detalj är dock att man kan anslå några minuter varje dag och summera dagens händelser. Det är lättare än att i efterhand försöka rekapitulera vad som hänt och så har man en nästan färdig reseberättelse på köpet. En annan fördel med den nya tekniken är att det är möjligt att kommunicera med anhöriga med bild och/eller ljud (med programmet Skype) och dessutom kostnadsfritt! Den gamla lagringstekniken med penna och papper fungerar ju också - även vid total teknikutslagning och den är också i stort sett gratis. Kortvågsradion får dock trots allt hänga med ytterligare några år som reserv.

Summering
Huvudintrycket för denna resa är att nästan allt gick enligt uppgjorda planer och våra önskemål och förväntningar infriades helt. Trots att vi disponerat 14 dagar på samma ö upplevde vi det som om vi befunnit oss på skilda öar beroende på de valda orternas olika karaktärer.

I efterhand kan vi konstatera att det ofrivilliga besöket i Ag. Roumeli borde fått en extra dag på bekostnad av tiden i Rethymnon. Ag. Roumeli förtjänar mer än ett tillfälligt stopp.

Vi tycker att Chania vinner över Rethymon med en atmosfär som passar oss och med en mysigare äldre stadsdel med många gränder och restauranger.

Prisnivån på rum och mat/dryck verkar inte ha höjts jämfört med föregående år i Grekland. Rumspriserna varierade mellan 35 och 45 €. Dyrast är Chania och Rethymnon.

Den dryck (raki) som nästan alltid serveras i samband med notan har en väldigt lång tillvänjelsetid, för att inte säga oändligt lång. Om man skulle råka spilla en skvätt på bordet skulle den sannolikt etsa sig ner genom bordsskivan. Man bör dock inte rata gåvor i Grekland så vi tvingade pliktskyldigt i oss en passande mängd, givetvis för att inte förolämpa någon servitör.

Christina, som genomgått ett antal språklektioner i grekiska under flera år, upplevde det en smula besvärande att servitörerna nästan alltid svarade på engelska trots en felfri beställning på grekiska.

Ett fenomen som jag (Å) noterat under många år är att, när jag först inspekterat utrymningsvägarna och utsikten från balkongen, för att sedan packa upp och hänga upp skjortor så är nästan samtliga galgar i garderoben uptagna av Cs kläder. En eller två galgar kan i bästa fall vara lediga. Hur går detta till?

En liten handhållen fläkt för 10 kr från Clas Ohlson kan vara praktisk att ta till när värmen blir alltför besvärande. Vår personliga AC.

Athens News och även Athens Plus kan inhandlas på fredagar i de flesta tidningskiosker.

Inga mygg, kackerlackor eller andra oönskade insekter eller kryp visade sig under vår vistelse på Kreta.

Vi lyckades bidra till att minska Greklands budgetunderskott med ca 1 200 € under vår vistelse där, om man bortser från skattefusket.

Christina och Åke Persson, Uppsala

Börja om »

Läs om Kreta på Kalimera »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera