Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fågelskådning på Lesbos. Del 2.

Om Lesbos

Lesbos är Greklands tredje största ö och tillhör Östra Egeiska ögruppen. Geografiskt ligger den mellan Chios och Limnos nära det Turkiska fastlandet. Ön ser inte så stor ut på kartan men på plats upplever man den som riktigt rejäl, mycket beroende på de stora vikar som skär in i ön och gör avstånden stora, även när man färdas med bil.

Turismen har inte tagit över på samma sätt som på många andra öar. Befolkningen lever bla av fiske och jordbruk i olika former. Livsmedelsindustri och annan industri syns på många ställen. Nu reste vi väldigt tidigt på säsongen vilket gjorde att vi var de enda turisterna på många ställen vi kom till. I exempelvis Petra började charterturismen vakna till liv, annars såg vi mest engelska och holländska fågelskådare. Under hela veckan träffade vi inte en enda svensk eller annan skandinav.

 

Öde strand vid Skala Kalloni. Lesbos.

Öde strand i Skala Kalloni.

 

 

Prisnivån upplevde vi generellt som låg kanske beroende på lågsäsongen, men mer troligt beroende på den ringa turistifieringen. Exempelvis kostade en greksallad ute i byarna i snitt ca 2,5 - 3 euro vilket vi ser som stor skillnad mot ex.vis Kykladerna.

På en vecka hann vi bara se en bråkdel av ön, vi färdades runt med bil och tog oss till olika fågellokaler men hann egentligen bara se den norra och västra delen. Lesbos gav mersmak och man kan nog lätt fördriva 2 veckor eller mer för att hinna se allt även om man inte, som vi, fågelskådar mesta tiden. Vårt skådande innebar att andra sevärdheter, gamla byar och annat fick stryka på foten, däremot fick vi se mycket av natur och landskap på köpet.

 

Landskap med utsikt mot Napi. Lesbos.

Landskap med utsikt mot Napi.

 

Att besöka ön utan att hyra bil vill vi inte rekommendera. I och för sig kan man åka charter till någon av turistorterna och nöja sig med vistelse där, kanske i kombination med någon arrangerad utflykt. Men om ambitionen är att se mer av ön på egen hand då är ön för stor för vespa.

Att Lesbos har en sådan särdeles dignitet som fågelö har några olika orsaker. Ön har mycket varierande naturtyper. Det finns vattendrag, våtmarker, strandängar, jordbruksmark, olivlundar, skogar med både löv- och barrskog, höga berg mm, mm. Dessa olika biotoper gör att ön härbärgerar i princip alla de fåglar som "ska" finnas i östra Medelhavet. Det geografiska läget gör också att många fågelarter som egentligen inte "hör hit" passerar under flyttsträcken. Vi såg exempelvis arktiskt häckande arter som Myrsnäppa och Mosnäppa under vår vistelse.

 

Morgonskådning utanför Gavathas. Lesbos.

Morgonskådning utanför Gavathas.

 

Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera