Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Älskade Lefkas och vänliga Kalamos. Del 3.

Dag 8
Det blir en tidig start. Vägen till Nidri är slingrig och morgonljuset vackert. Det tar ca en timma till Lefkas stad. Vi ska till Mitikas på fastlandet där färjan till Kalamos avgår. Kommer på att vi inte har någon karta.

Efter bron till fastlandet börjar vi spana efter vägskyltar mot Mitikas och efter några kilometer ser vi en liten skylt med texten Paleros. Kan det vara rätt väg? Den är väldigt smal! Då ser vi två stora turistbussar och förstår att det är rätt. Landskapet är ett bördigt, vackert jordbrukslandskap. Getterna har samma färg som jorden och är knappt synliga. Efter Paleros övergår det till frodigt, kulligt berg som slutar i havet. För första gången i Grekland möter vi en ko på vägen!

Väl framme i Mitikas så hittar vi hamnen. Vi ska ringa ett mobilnummer för att få hjälp med parkering. Mannen som ska hjälpa oss är inte hemma men hans bror kommer. Han hoppar in i bilen och dirigerar "right" och "left". Då ser vi mamman. Hon står utanför ett område inhägnat med staket och järngrind. Hon har en stor nyckelknippa i handen. Hon är otroligt vänlig men talar bara grekiska så vi förstår inte varandra. Innanför staketet står en man och trimmar ogräset. Det är där ska vi stå. När vi parkerat får vi en nyckel till låset och mamman pekar på sin bil och bagageluckan. In med vårt bagage och iväg till hamnen! Vi får en stor kram innan hon kör iväg.

 

Mitikas på grekiska fastlandet.

Parkeringen.

 

Det visar sig att det finns två hamnar i lilla Mitikas och färjan går ifrån den andra hamnen. Inte den vi först stannat vid. Det är 45 minuter till färjan ska gå men den är redan fullastad med grönsaker som ska till Kalamos plus diverse annat som ett kylskåp och en TV.

 

Hamnen i Mitikas varifrån båtarna till Kalamos går.

Färjan med sin last.

 

 

Vi tar en kaffe på ett café. Får in en assiett med varsin bit gurka, en brödbit med tzatziki och varsin oliv - plus ett leende.

Dags för färjan att gå. Det är inte den ordinarie utan en som heter Dexia. Resan kostar € 1 per person. Det är bara greker och så vi. Musiken flödar ur högtalarna när vi så stävar ut. Det tar ca 25 minuter innan vi lägger till i Kalamos hamnby. Vår värd hittar oss direkt och kör oss i sin vita golfbil till vårt boende. Studion är fin med utsikt över hamnen. Dock lite liten.

 

Utsikt ifrån vår studio på Kalamos.

Utsikt ifrån vår studio på Kalamos.

 

Vi saknar vårt stora rum och stora terrass en aning. Trötta somnar vi till ljudet av en tupp som gal, grannar som tittar på TV, moppar som kör och tjattret ifrån tavernan nedanför. Saknar tystnaden i Vass.


Dag 9
Vi vaknar av tuppen. Nej vi vaknar av två tuppar som tävlar om vem som kan gala högst. Men det är en underbar morgon och vi går ner för att handla juice, tomater m.m. Det finns två supermarkets i byn . En ordinär och en underbart stökig "original greek shop" som ägaren kallar den. Den öppnades 1948 av en släkting till honom. Ägaren kan några ord på svenska eftersom många svenska seglare stannar till på ön.

Efter lunch går vi till stranden Agrapidia. Det är en fin promenad då den är lagom lång och naturen vacker. Stranden är nästan öde. Vi badar och äter på tavernan som ligger alldeles i vattenbrynet. Det blir grillade räkor i citronsås. Underbart goda. Efter maten smuttar vi på vår Mythos, lyssnar till vågorna och grekisk musik som knastrar i högtalarna.

 

Stranden Agrapidia. Kalamamos.

Stranden Agrapidia.

 

 

Agrapidia beach. Kalamos.

Agrapidia.

 

Dag 10
Totalt vindstilla. Maken går till bageriet som ligger långt upp i byn. På hemvägen får han skjuts av vår värd i hans golfbil. Han är trevlig och språksam och berättar om ön. Numera är det endast seglare och de få turister som besöker ön som äter på tavernorna. Förr träffades lokalbefolkningen där för att äta men inte nu. Det saknar han. Han har tagit med lite frukt till oss ifrån sin trädgård. Tror det är små aprikoser.

Vi blir badsugna! Vägen till stranden känns kortare idag. Vi hälsar på två grekiska damer som sitter i skuggan på en balkong. Ett "jassas" kan verkligen få ett fårat grekiskt ansikte att spricka upp i ett leende!

Vi badar och går hemåt. Ser några kattungar leka. Två hästar står under ett träd i en hage och det sitter en gammal dam på sin veranda. Det är där tupp nummer ett bor. Damen vinkar glatt när hon ser att vi stannar för att beundra hennes älskling. Det är en ståtlig tupp, stor och fet och med en rejäl röd kam. Tre hönor ingår också i familjen.

Dagen avslutas med middag på tavernan.

 

Georges taverna. Kalamos.

Georges taverna.

 

Dag 11
Idag vaknar vi av musik. Musik på högsta volym. Låter som någon typ av rembetika (ingen expert på grekisk musik dock....). I alla fall är det en av fiskebåtarna som har en megafon. En sådan som melonbilen har. Idag känner han för att spela lite. Nej mycket!

Ingen av oss orkar gå till bageriet så vi bestämmer oss för frukost på café Il Panino. Full engelsk frukost inkl. färskpressad juice kostar €7.50 per person. Kollar lite mail och väder då det finns WiFi.

På kvällen blir maken sugen på Metaxa. Han har det i kaffet. Starkt grekiskt kaffe med mycket socker och några droppar Metaxa. Det kallas för Carajillo i Spanien. Vi går ner till "the original greek shop" och tittar i hyllorna. Det finns bara en literflaska och det är lite väl mycket.... Idag är det sonen som står i affären. Han ringer pappa och frågar. Nej, det finns ingen mindre flaska men vi kan få köpa "local Metaxa". Det finns på dunk intill kassaapparaten! Så klart måste vi köpa lite. Den levereras i halvliters gamla vattenflaskor. Man säger stopp när det är lagom mycket och priset blir därefter.

Vi försöker vara rättvisa och handla i båda affärerna. Idag har vi fått en present efter att ha gjort några inköp i affär nummer två. -"For you. Very tasty", säger damen i kassan i affär nr två med ett leende och överlämnar en hemgjord kaka inslagen i plastfolie. Nu blir det kaffe med avec och kaka på balkongen. Lokal Metaxa var ingen höjdare. Smakade raki med parfym - men det fungerade ok i väldigt starkt grekiskt kaffe enligt maken. Kakan ser ut som leverpastej, är väldigt söt och lite knastrig i konsistensen. Vi kan inte bestämma om den är "very tasty" eller inte.

Två katter sitter och skrikjamar på kajen och snart förstår vi varför. Deras favoritfiskare är på ingång och det blir det fiskrens till middag. Hamnvakten springer hit och dit hela tiden. Det är båtar på väg in och båtar som lämnar. Varje kväll kommer ca 30 segelbåtar in i hamn. Vår värd har berättat att i augusti så är det ca 200 båtar i den lilla hamnen!! Då kan man nästan gå rakt över hela hamnbassängen - så tätt ligger dom. Barnen nedanför leker "slänga vattenflaska", en mormor hänger tvätt på sin balkong, tuppen gal och katterna fräser åt varandra. Kyparna på George's taverna spanar mot vattnet efter hungriga seglare. En vanlig kväll på Kalamos.

Dag 12
På Kalamos är det bageriet, tavernan och stranden som gäller. Idag hände inget speciellt så jag får berätta om buskatterna som vi ser ifrån balkongen. Dom har som vana att kissa på seglarnas dyra märkesjackor! Seglarna hänger jackorna över stolarna när dom äter och är sedan fullt upptagna av maten och märker inget. Katterna däremot måste kissa in sina nya revir varje kväll. Kan gissa vad seglarna säger när dom känner lukten i båten på kvällen. Inga snälla saker tror jag.

 

Resebrevet fortsätter »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera