Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Öluffa i Kykladerna. Del 8. Antiparos.

Andra dagen lördag 13 september
Frukost ägg, bacon, toast (givetvis fanns det brödrost), yoghurt, marmelad och frukt. Mätta och belåtna grenslade vi moppen för vidare färd ner till macken. Det finns två på ön, söder om byn.

 

View Apartments . Antiparos.

Härligt att sitta här i skuggan och äta frukost med den makalösa utsikten.

 

 

Söderut men denna gång över berget, bra väg asfalt. Vackra vyer in över ön, en vacker liten jordbruksdal, Kambosdalen, sträckte ut sig framför oss. På vägen träffade vi på ett italienskt par som letade efter vägen till Livadhiviken. De hade endast en sån där eländig reklamkarta, helt värdelös. Självklart kunde jag visa vägen på min "riktiga" karta, jag fick även syn på skylten till Livadhiviken, endast grekiska bokstäver. Jag imponerade med att läsa vad som stod på skylten.

 

Utsikt över Kambosdalen, Livadhiviken till höger.

Utsikt över Kambosdalen, Livadhiviken till höger.

 

Ner till Agios Georgiosstranden, där förväntar eller förväntade man sig tydligen en rejäl utbyggnad i framtiden. Ett helt nätverk av gator är uppbyggt, en del sommarhus och rooms to let. Men fortfarande ganska många öde tomter. En härlig strand med underbart vatten, längst ut på udden även en svalkande bris. Däremot var det ganska strömt en bit från land, i rännan mellan öarna. Det finns två tavernor vid stranden. Mer sol och bad innan avfärd mot byn, vi mellanlandade på tavernan ovanför Sorosstranden. Lite gigantes och öl ett alldeles utmärkt "mellanmål". Vidare mot byn där vi undersökte stränderna norr om byn bl.a. nudiststranden. De verkade klart badbara. På vägen hem passerade vi ett riktigt "rödskinn", den stackarn fick nog inte mycket till nattsömn.

Hemma vid huset träffade vi äntligen Anna husägaren, en mycket härlig och charmig dam, mycket positiv. Vi skulle lägga betalningen på köksbordet när vi åkte och låta nyckeln sitta i dörren. Hon hade även bakat pajer till oss som låg inne i lägenheten, helt otroligt, vilken service. Vi hade en trevlig pratstund med Anna, vi var de första svenskarna som bott i hennes hus. Hennes familj och några vänner skulle äta på Klimataria inne i en gränd vid sidan av Koimbakasgatan. Hon rekommenderade stället, så vi tänkte pröva det om aftonen. Nu vidtog den så viktiga kropps och själavården samt kompensation för vätskeförlusten. Vi njöt på terrassen och vätskejusteringen smakade än bättre!


Ner till byn och vi hittade snabbt skylten till Klimataria den pekade in till vänster från Koimbakasgatan, inte så långt upp från hamnen. Smal gränd in til tavernan som låg under ett stort träd, mysigt. Vi träffade på Anna och hennes bekanta, vi hälsade och snackade lite om hur mycket vi uppskattade hus 2. Men som på en del andra tavernor som vi varit på tidigare var utbudet begränsat så här i slutet på säsongen. Vi åt lamkotletter och kycklingfilé från grillen, tillsammans med vin och t/l sallad. Hemåt i natten, utsikten från terrassen mer än fantastisk. Det var svårt att slita sig och gå in till sängarna.

Tredje dagen söndag 14 september
Vi vaknade till getternas plingande, mysigt, idag blev det extra grand frukost vi hade en del mat som vi måste göra slut på innan avresan imorgon. Vi satt och njöt av soluppgången över Paros, vilken morgon.

 

 

Men när vi skulle iväg ville inte moppen starta, startmotorn gick men i övrigt helt död. PA fick som vanligt arbeta och slita, jag undersökte och kollade på ledningar, tändkablar mm men inget som var löst. Ringde uthyraren, han sa du måste ha kommit omkopplaren i skuffen. Ja men den stod rätt när vi började packa, givetvis hade vi kommit åt den när vi packat. I läge unlock med den och problemet var löst.

Nu skulle vi kolla lite på Livadhiviken, inte mycket till strand, mest tång och sten. Men strax före backen ner till stranden finns det en kallkälla bakom en grön lucka. Vi provsmakade vattnet gott, men inte direkt kallt.

 

Livadhi. Källa. Antiparos.

Luckan framför kallkällan ovanför Livadhistranden.

 

Ner till Agios Georgiosstranden, men först en mycket tidig 12-öl, på tavernan, de känsliga ö-luffarnerverna måste bringas i ordning efter morgonens startmissöde, sådant tär på både kropp och själ.

Vi träffade på ett annat svenskt par på tavernan, vi snackade en stund om ö-luffning och Grekland i allmänhet. Vi berättade att vi skulle till Santorini som sista ö. De avrådde oss från att boka Honeymoon Beach hotel, det hade tydligen skurit sig riktigt ordentligt mellan dem och ägarna! Vi gick sedan iväg ut till udden för sol och bad. Vi intog vår medhavda lunch på stranden, Annas pajer, nersköljt med lite Ouzo och vatten, GOTT!

 

Makrill i Grekland. Antiparos.

Makrillrensning på piren borta vid tavernan.

 

Återtåget via byn, vi skulle ha vin till solnedgångstitten ikväll. Vi hittade ett lokalt vin som vi kände igen packade ner det och hem till huset. Väl hemkomna skulle vi testa tvättmaskinen, lite svårt med alla information på grekiska men temperaturen och varvtalet på centrifugen stod med siffror. Så friskt vågat hälften brunnet! Vi körde igång och det fungerade alldeles utmärkt. Tvätten var torr innan mörkret föll.

Nu skulle vi kolla på solnedgången. Vi körde över till andra sidan ön, mot Stavros en lite dålig grusväg. Men vilken utsikt vi fick, fantastisk solnedgång, vinjettbilden är tagen därifrån. Det var endast plinget från getterna som hördes. Solen sjönk sakta i havet med Sifnos i fonden. Detta var en grandios avslutning av vår vistelse på Anti-Paros.

In till byn för äte vi gick till Yorgis igen, god mat där, vi åt zuchiniballs, pastitio och stifado, som vanligt gott! Med vin 25 € för hela kalaset. Hem till huset och en sista sittning på terrassen. Vi sov sedan de oskyldigas sömn.

 

Antiparos på Kalimera »


Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera