Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Gerani på Kreta i september Del 1.

Eftersom vi är älskare av medelhavsmaten, sol och värme var Grekland ett självklart val. Efter lite koll i olika resebolags kataloger föll vårt val på Kreta och Gerani. Ving hade ett bra pris på ett lägenhetshotell, Vagia Mare, två rum i två etage med balkong. Nu är två rum lite i överkant för två personer med det fanns inget annat eftersom vi var sena med att boka.

Torsdagen den 3 september lämnade vi Malmö Airport klockan 16:40. Planet landade på Chanias Airport klockan 20.55. Bagaget kom snabbt och sedan letade vi upp vår buss som skulle ta oss till hotellet. Vi var framme vid 22.30. Där togs vi emot av hotellets ägare som var så snäll att han tog den tunga resväskan och bar upp den för trapporna till vår lägenhet. Där instruerade han oss hur vi skulle hantera airconditionknapparna.

Vi gick sedan till hotellets supermarket för att köpa vatten och lite gott till frukosten. Därefter blev det till att krypa till kojs i den sköna sängen som varken var för mjuk eller för hård.

Fredagen den 4 september vaknade vi upp till ett soligt och varmt Kreta. Vi åt frukost på balkongen innan vi gick ut för att kolla de närmsta omgivningarna.

Det blev sedan en promenad till Platanias där vi åt vår första grekiska lunch. Grekisk sallad, saganaki och ostpaj och så klart en flaska retsina som pricken över i:et. Ett skönt dopp i havet blev det också innan vi gick tillbaka till Gerani. Vi var framme vid hotellet vid tretiden så det var dags för en kopp grekiskt kaffe och ett glas ouzo. Sedan blev det lite vila i solstolen vid polen. På kvällen gick vi ut en runda för att hitta någon taverna att äta på. Vårt val blev Tasos. Vi beställde stifado och var sin mythos. Riktigt gott! När vi skulle betala fick vi en liten flaska raki som, i vanlig ordning, var helt odrickbart.

Vi summerade dagen och kände oss riktigt nöjda med vår första dag. Vi såg att vi gått drygt en mil så det var inte så konstigt att vi var trötta i benen.

Lördagen den 5 september var det ännu varmare än gårdagens 29 grader, drygt 30 grader och nästan ingen vind. När vi satt och åt frukost planerade vi vår dag. Vi beslöt att gå till Agia Marina, ca 4 km.

Efter att ha packat ryggan med badkläder, vatten och frukt tog vi landsvägen till Agia Marina. Väl framme blev det dags för ett dopp. Vi hyrde solstol och parasoll och därefter gick vi upp till tavernan för att äta lunch. Efter att ha badat, ätit och vilat tog vi strandvägen tillbaka till Gerani.

Vi åt middag på hotellets taverna, lammkotletter med tzatziki och naturligtvis retsina.

Söndagen den 6 september vaknade vi vid åttatiden. Lasse gick ner till hotellets supermarket för att köpa nybakta bullar till frukosten. Så skönt med en affär precis vid hotellet. Efter frukosten beslöt vi att ta det lilla tåget ”The Little Fun Train” för en utflykt. Det fanns tio olika turer att välja på och vi beslöt att ta ”Grand Canyon”. 19 euro per man kändes helt ok för en tur på tre och en halv timme. Tåget gick inte förrän strax efter klockan elva så vi fick en stund över att sitta och kolla e-post och lite annat.

Efter att ha placerat oss på tåget påbörjades färden upp mot bergen, genom den gigantiska ravinen. Slutmålet var den lilla pittoreska byn Therisso. På vägen neråt fick vi se Kretas skyddade Kri-Kri getter. Vi tyckte det var en riktigt trevlig tur, dessutom svalkade det skönt när tåget tuffade framåt.

Väl hemma blev det en grekisk sallad, saganaki och retsina. Lite poolhäng innan det var dags att gå ut och äta på kvällen.

Eftersom vi inte rört på oss så där jättemycket på oss kändes det skönt att ta en promenad till Platanias för att leta upp någonstans att äta. Vi hamnade på ett ställe som såg trevligt ut och beställde svärdfisk som vi tycker är så gott. Tyvärr var den inte tillagad på bästa sätt så vi blev grymt besvikna. Vi betalade och sedan gick vi hemåt, tur att vi hade ficklampa med oss för det var kolsvart på vissa ställen.

 

 

Måndagen den 7 september, ny dag och nya äventyr! Efter den nu invanda frukostrutinen beslöt vi att gå till Maleme för att titta på soldatkyrkogården. Vi har visserligen varit där tidigare men den är verkligen värd att besökas på nytt. Det blev ett stopp för en Mythos på vägen.

Efter att ha besökt kyrkogården gick vi ner till havet för att äta lunch. Tror stället hette Mythes. Så klart blev det grekisk sallad, kalamares och retsina. Efter ett skönt dopp i havet beställde vi en kopp grekiskt kaffe och en ouzo innan vi gick hemåt utmed stranden. På hemvägen såg vi att det skulle vara grekisk live musik och dans på Sinatri. Vi bokade bord eftersom vi trodde det skulle bli fullt.

Vi gick hem och vilade lite innan vi, fulla av förväntan, gick till Sinatri. Vi blev anvisade ett bord i ett hörn långt från musiken. Vår beställning blev lambchops med tzatziki och retsina. Tyvärr blev vi djupt besvikna på lammet, vi fick bara lite ben med ytterst lite kött på. Några kotletter var det definitivt inte. Tzatzikin var god så det var alltid en tröst. Musiken var bra men den utlovade dansen blev inte av. Ett plus var att vi slapp rakin när vi skulle betala, i stället fick vi ouzo!

Tisdagen den 8 september. Först balkongfrukost sedan Chania! Vi tog den lokala bussen in till Chania för att tillbringa en heldag där. Vårt första stopp blev ett besök i saluhallen, helt fantastiskt att få se när slaktaren sålde sitt kött och när fiskhandlaren vägde upp fisken i pappstruten. Vi köpte en bit ost som passar till saganaki och ett kilo saltade oliver. Gott att ha hemma i höst när vi vill minnas Kreta. Det blev även lite Mythos i saluhallen samtidigt som vi satt och tittade på folklivet.

Därefter blev det en promenad ner till den gamla hamnen som ju är ett måste när man är i Chania. Det var vårt fjärde besök där, en hel del har förändrats sedan vårt första besök för ett antal år sedan.

Vi hade blivit rekommenderade att äta på Zeros, en restaurang med anor. Stället hittades efter en stund och vi fick ett fint bord alldeles vid vattnet. Vi beställde in allehanda godsaker och jag måste säga att vi blev riktigt nöjda. Vi betalde 50 euro för grekisk sallad, kalamares, små stekta fiskar, bröd och retsina, absolut prisvärt. Mätta och belåtna gick vi omkring i de gamla kvarteren i Chania och bara njöt av alla fina byggnader.

Innan vi tog lokalbussen hem tog vi en kopp grekiskt kaffe och en ouzo.

När vi kom till hotellet blev det lite vila vid poolen innan vi gick ut för att äta middag. Vi hade turen att hitta ett bra ställe att äta på. En fiskrätt beställdes in, det kändes som om man var i himmelriket när man åt den – kan fisk verkligen vara så gott? Till fisken serverades hemmagjorda friterade potatisar, en god majonnässås och grönsaker. Vi betalde bara 25 euro för den suveräna fisken inklusive retsina, två personer.

På kvällen kändes det i benen att vi gått dryga milen. Det blev en stund i trädgården för att kolla mejlen innan det var dags att krypa till kojs.

Onsdagen den 9 september. Vår sista hela dag i Gerani, det var lite dubbla känslor – trist att lämna det här härliga landet men kanske skönt att komma hem till rutiner igen. Det går inte leva lyxliv med retsina till lunchen och ouzo till eftermiddagskaffet en längre tid. Vi tog bussen till Agia Marina. Där gick vi några kilometer upp mot berget för att logga en geocachegömma. Varmt och svettigt men kul att ha ett mål. Ryggan var packad med vatten och goda söta apelsiner så det blev en skön paus i olivlunden. Vägen ner gick betydligt snabbare och lättare.

Väl nere vid vattnet tog vi av oss skorna och gick hemåt i vattnet. Det blåste riktigt rejält så det var röd flagga lite överallt, trots det badades till friskt och vågat. Till och med Lasse tog ett dopp i vågorna. Det blev ett stopp för lunch på vägen hem till Gerani.

På kvällen var valet av restaurang inte svårt, så klart blev det ett sista besök på Votsalo. En härlig mixed fish och en flaska retsina blev kvällens meny. Helt underbart gott! Vi avslutade med ett glas ouzo.

Mätta och belåtna gick vi till vårt hotell för att sova den sista natten.

Torsdagen den 10 september var hemresedagen. Planet skulle inte lyfta förrän klockan 22.20 så vi hade hela dagen till fritt förfogande.

Att packa våra resväskor gick snabbt. Vi checkade ut och ställde vårt bagage i ett speciellt utrymme. Vi fick tillåtelse att använda poolen fram till dess att transfer skulle hämta oss vid 18-.tiden. Eftersom det var så varmt beslöt vi att fördriva tiden med ännu en tur med det lilla tåget.

Det blev en tur som hette Seven Villages, även den kostade 19 euro per man. Tåget körde genom små byar där tiden tycktes ha stannat, alla med fina kyrkor. Det blev några små stopp längs vägen, vid ett ställe fick vi smaka olika frukter och raki. Turen tog två och en halv timme. Väl framme igen var vi riktigt hungriga så vi tog en lunch på vårt hotel, grekisk sallad och shrimb saganaki som sköljdes ner med ett sista glas retsina. Därefter vilade vi vid poolen innan vi gick för att duscha och klä oss för hemresan.

Summeringen av den här veckan kan sägas med ett ord UNDERBART!

Kostnader:
Resan inkl. mat på flyget och transfer 8280kr
Parkering på Sturup 475kr
Mat och nöjen på Kreta 6500kr
AC på hotellet 500kr
Summa 15755kr för två personer som verkligen inte snålat på mat och dryck.

 

Resebrevet fortsätter »
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera