Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Semester i Chania på Kreta. Del 2.

En tur till Eleftherias Square;
Så framme vid torget och mat på ROUMELI PSISTARIA, vin, gyroplato (starta med en för en person (den är stor) med korvar, souflakistick, giroskött, tsatsiki med dill!, lök, tomat, pommes och keftedes räckte åt oss två), stekt bröd och Tomatsallad (ett berg) för 267 € : inte illa alls! Har det blivit dyrt i Grekland? Nä, det tycker inte vi, utan det handlar väl om vart man går eller kommer till för ställen för priserna är nästan de samma som förra året.

Runt torget finns det mycket trevliga caféer och restauranger. Tips TO SPITIKOvid busshållplatsen vd torget/rondellen där vi drack den bästa Frappén . Där Haniaborna sitter! Efter våra utsvävningar här så tog vi A. Papandreo mot saluhallen, väl framme där så till vänster in på Skaldi och sedan in på Selinou där Skaldi delar sig och till vänster blir Kissamou. Tar ni denna tur så får ni se hur Haniaborna bor och lever m.a.o. "äkta stadsliv" och knappt inte en enda turist förrän hamnen närmar sig!

Övriga stadsturer så kolla in Jannes Kalimera Guide över Chania.

Marknadsbesök
Det finns två marknader i staden en på torsdagar i Nea Chora
vid Simhallen på gatan Akti Kanari samt en på lördagar i Hania vid Stadion. På dessa marknader finns allt i krydd, olje, honungs, grönsaks och fruktväg du kan önska dig och "ALLT" är eko-odlat av de lokala odlarna som finns här. I Nea Chora lite krimskrams men också bra fynd i klädväg. Själva så laddade vi upp för våra frukostar samt bar med oss för att njuta av i hemma i Svedala. Fåryoghurt från MASTORAKIS bara 6.6% fett, den och lite honung på morronkvisten :, ost, lagerblad, oregano, basilika, timjan, mynta, honung samt bergstéerna Diktamo och Malotira . Pröva gärna vin och hemgjord RAKI som sälj i pet-flaskor, vårt vin kostade 3 € för 1½ L, hopps!

Tips på mat och dryck i Nea Chora
AKILLES på hörnet av Akti Papanikoli och Gonia Moni
. Bästa fisken i Nea Chora fullt varje kväll av greker! Man erbjuder färska råvaror och mycket fräscht tillagat med traditionell Kretisk kryddning. Om man vill snåla så kan man välja frysta varor men icke sa Nicke! Vi vill gärna nämna deras Taramosalada och rödbetor. Luncherna hamnade på ca 18 € och middagarna 22 - 34 €. För ölvänner så drack vi här Garma som är bra öl.

På Papanikoli ligger också restaurang TO KATÓFLI som nu bara har Ouzerian kvar där man får fråga vad som bjuds (mest fisk). Här sitter fortfarande mycket Nea Chora bor och en och annan bortkommen turist! Dock har man bytt kocka och det märks, det var ännu bättre förr!

STELISIA Akti Papanikoli 2; Har bytt kostym till att heta Woodstock och här har det blivit en bar och trendigt matställe som inte passar oss. Vi älskar ju det "gamla" grekiska mathaken och musiken. Vi är för gamla för det nya "hippa"!

Vill du pröva "hålet i väggen" så rekommenderar vi Café Sovlaki MYTHOS som ligger 50 m från strandpromenaden på Samoyhi Chaou 27. Man ser Caféskylten från promenaden. Här finns en bra Gyros MEN det som döljer sig här är den bästa bondkorv vi har ätit under alla år som vi besökt ön. "UTSÖKT" hemgjord korv från familjens hemby, bara att beställa. Frun i huset har en hemlagad rätt varje dag och det är bara att fråga. Vi provade småbläckfiskar med pasta i tomatsås, mycket gott och det var den hemlagade moussakan också, efterätterna som det bjöds på var också smakfulla och goda.

 

Mythos korvar. Kreta.

Mythos korvar.

 

 

Så till vårt nygamla favoritställe att tillbringa småtimmarna på i äkta grekisk stil. Nämligen Vinerian och Ouzerian 50/50 på Akti Kanari 13 som är Café/Resturangen till Arocaria Lux Rooms. Här finns det ett bra urval av ouzo, smårätter samt diverse drycker som serveras i bästa " Fawlty Towers" stil beroende på den mycket trevliga och hårt arbetande personalen.

Det blir trevliga kvällar där mycket händer men det är bara att vifta på sin beställning så kommer den och alltid finns det lite förtäring som det bjuds på om du/ni blir stamgäster. Espresson/Cappucino Utsikten över gamla hamnen och stranden samt solnedgångarna går inte av för hackor den heller!

Drycker
AKILLES i Nea Chora hade en Pilsner/Lager 5,2 % från Cretan Brewery Zounaki Chanion, Chania Grama ett färsk och ofiltrerat öl framställt Zounaki Kidonias från Chania Kreta Brewery. De serverade också det godaste vita vinet som vi drack under denna resa.

Allt vitt vin i Nea Chora var mycket bra och då pratar vi om husets vita vin. Man behöver inte köpa flaskvin för dyrare pengar när detta val finns på de flesta ställen som vi har besökt. Ölen förutom ovan nämnda tja för oss ölälskare inget vidare men en kall Amstel duger gott i värmen men vatten är bättre för att inte tala om Frappén som skall göras på det gamla hederliga sättet. Det förekommer mycket "fusk" så prova er fram till era favoritställen för denna kalla dryck

Hälsningar Amsterdammer

Kreta på Kalimera »

 

Börja om »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera