Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa till Naxos i maj. Del 3.

Redan då vi kom till hotellet och vi kollade omgivningen, sa Ylva: ”Den där kyrkan uppe på berget kan vi väl promenera till någon morgon?” Kyrkor är ju inget jag prioriterar, men vad gör man inte då kyrkan heter Agios Joánnis Theológos. Det fick bli tisdagsmorgonens motion. Fram och tillbaka tog det 1 timme och 20 minuter och vi fick se staden från nya vinklar vid en tidpunkt då det är friskt i luften och de flesta fortfarande sover.

 

Agios Joánnis Theológos. Naxos.

Agios Joánnis Theológos.


Kyrka. Naxos.

Utsikt från kyrkan.

 

 

Dimitris, hotellägaren, hjälpte oss att beställa en Fiat Panda till kl. 11. Vi fick snabb och bra ö-information av den kvinnliga biluthyraren på Naxos Vision. Tre dygn kostade 75 €. Det är alltid spännande att hitta ut, hitta rätt väg och hinna tanka innan bensinen är slut. Vårt dagsmål var Appólonas på nordkusten. Vi hamnade på en väg rakt åt öster, passerade bl.a. Moní, Skadó, Koronídas innan vi nådde Appólonas.

 

Appólonas. Naxos,

Appólonas

 

Byarna är vackra, landskapet bitvis väldigt grönt, men en del av landskapet är tråkigt. Marmorbrotten är enorma och syns på långt håll. Byn Appólonas påminner om Móchlos på Kreta, men är betydligt mindre. Lunchen intogs på tavernan Apollon, bläckfisksallad, innan vi tog oss upp till kourosen. Det kändes jobbigt för frun att gå 300 meter uppför kullen i sol och hetta. Hon räknade metrarna, då vi mötte ett par som var på väg nerför och hon frågar: ”Är det långt kvar att gå”? Svaret blev: ”Ungefär 5 meter”! Jubel! Det visade sig sedan att det fanns bilväg nästan ända fram.

Den liggande statyn är över 10 meter lång och enligt biluthyraren, som var uppvuxen i Appólonas, användes den förr av barnen som rutschkana i brist på lekplats. Kourosens ansikte var som ”hugget i sten”.

 

Kouros. Naxos.

Rutschkanan.

 

Kustvägen tillbaka var vackrare och mer omväxlande än den inre vägen, men jag har aldrig någonsin använt växel 2 och 3 så mycket som här i jämförelse med Kreta, Kárpathos, Kithera och Ios.

På kvällen avstod vi ouzerior och hamnade på terasstavernan Typografio. Två ouzo + ½ liter vitt Naxos-vin + lamm respektive kalv kostade 42 €. Vårt intryck var att tavernan försöker hålla internationell standard. Maten var god men priset alltför högt.


Resebrevet fortsätter »





HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera