Boka hotell i Grekland

Rumsuthyrare på Ios.En av myterna med att öluffa är att det är svårt att hitta någonstans att bo, men så är det absolut inte.

När färjan lägger till i hamnen står där i regel rumsuthyrare och väntar på din ankomst (se bild ovan från hamnen på Ios), alla vill att just du ska bo på deras fantastiska pensionat. När du kliver av båten märker du direkt om det finns gott om rum. Finns det inga rumsuthyrare som möter upp får du leta rum själv. På stora öar är rumsuthyrarna utrustade med pärmar och broschyrer där det går att få en hyfsad bild av hur pensionaten ser ut. Oftast är bilderna tagna när huset var nybyggt och avstånden som är utsatta är inte alltid så sanna. Men i det stora hela stämmer beskrivningarna bra.

När man har sagt ja till rummet och man är överens om priset måste man i regel lämna ifrån sig sitt pass till uthyraren. Passet får man tillbaka när man har betalt. Fråga alltid vad uthyraren heter och var du kan få tag i honom/henne. En anledning till detta är om du vill fråga om något, kanske behöver du toapapper eller du kanske vill checka ut och betala tidigare än vad du tänkt dig.

Här har vi samlat tips på bra boende i Grekland »


Avanti Hotell på Ios.

Standarden är oftast bra även på små pensionat, som detta i Chora på Ios.


Själv brukar jag inte bry mig så mycket om rumsuthyrarna, jag går i stället oftast runt och letar på egen hand. Jag och hustrun har en överenskommelse: jag letar och hon sitter och väntar med packningen på någon taverna. Varje år försöker jag med ombytta roller. Men än så länge har jag inte lyckats övertyga henne att det är roligare att leta rum än att sitta på taverna. Under tiden Camilla sitter på tavernan går jag runt och letar efter skyltar där det står "Rooms", "Domatia", "Pension" eller något liknande. När jag hittat vårt drömhus knackar jag på och frågar om det finns några lediga rum. Har jag tur kan jag välja rum själv och den där stora balkongen med utsikt över havet är helt plötsligt vår. Om vi däremot reser under högsäsong, eller om vi vet var vi vill bo (vi kan ha bott där tidigare), ringer vi alltid och bokar innan.

Under lågsäsong behöver man inte boka rum i förväg. Då finns ett stort överskott på rum. Om du däremot besöker Grekland mellan den 15 juli och 31 augusti kan det vara klokt att boka rum i förväg. Booking.com är en mycket bra sajt att boka hotell på. Under senare år är det allt fler som bokar i förväg via exempelvis booking.com, även jag har börjat göra det, och det fungerar mycket bra.
Standarden på rummen är oftast bra även om inredningen är enkel och spartansk. På rummen finns det alltid dusch och toalett. Handduk, tvål och toapapper ingår som standard. Om något skulle saknas påtalar du bara detta för din hyresvärd. Oftast finns det kylskåp på rummet och ibland finns det kök eller kokplatta.

Priserna varierar beroende på när: lågsäsong eller högsäsong, var: populär ö eller mindre populär ö, - och hur: pool, kök, internet på rummet etc. Skillnaden mellan öarna kan också skilja sig markant. Betalar du lite för ett dubbelrum på en ö kan samma typ av rum kosta dubbelt så mycket på grannön. Det handlar som alltid om tillgång och efterfrågan. Snittpriset för ett dubbelrum med normal standard ligger mellan 40 och 100 € under högsäsong (15 juli och 31 augusti) och mellan 30 och 60 € under övriga månader. Prisexemplen är per rum och INTE per person. OBS. Grekland införde en hotellskatt i januari 2018 »

Rumsuthyraren frågar alltid hur länge du skall stanna och i regel blir det billigare ju längre du stannar. Tänk på det när du förhandlar om priset. Åker du under lågsäsong och utbudet på rum är stort kan du pruta på priset.

Hotell i Imerovigli på Santorini.

Att bo med så här fint i Imerovigli kostar skortan.


FLER TIPS INFÖR RESAN

E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

MER INFO

Allmänna råd inför resan »
Boka hotell här »
Bankomater i Grekland »
Dina pengar under resan »
Helgdagar i Grekland »
Hotellskatt i Grekland »
Hälsoråd inför resan »
Packlista inför resan »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Greklands populäraste ö »
Stränder i Grekland »
Populäraste strand »
Vädret i Grekland »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera