Resebrev från Grekland 1997 - 2000

 
© Text & Bild: Janne Eklund / KALIMERA


HÖSTSEMESTER PÅ KRETA
Marianne Westhausen

Vi landade på Kastrup strax efter midnatt för ett halvt dygn sedan. Vi hade samlat krafter till vintern - en veckas höstsemester på Kreta. Det var 17 år sedan vi var på Kreta sist - den gången gick turen helt över mot öst - Agios Nikolaos, Sitia, Vai.

I år hade vi valt Västkreta. Efter en flygtur genom åskväder med blixtar på bägge sidor av flygmaskinen över Thessaloniki och Aten landade vi i Chania lördag kväll för en vecka sedan. Vi hade beställt en vecka med ospecificerat hotell.

Publicerad: 2000
Läs fortsättningen här...



RAPPORT FRÅN ÖLUFFARTUR MED KUSLIGT AVSLUT
Arne & Birgitta

Efter en i alla stycken trivsam öuffartur med start i Aten /Pireus och med strandhugg på Naxos, Amorgos och Astypalaia, for vi enligt vår tradition till den lilla ön Antiparos. Ön är skild från grannön Paros endast genom ett smalt sund på 500 meters bredd. Vi anlände till Antiparos söndagen den 24 September, och vår avsikt var att på onsdagskvällen den 27-e fara med nattfärjan från Paros till Aten och sedan ta flyget hem vid lunchtid på torsdagen.

Redan under måndagen hade det börjat blåsa friskt och vindstyrkan höll sig runt 10-15 sekundmeter. På tisdagen tilltog vinden alltmer och i byarna närmade det sig stormstyrka.

Publicerad: 2000
Läs fortsättningen här...


KYKLADERNA 2000
Ingvar & Maggan

Taxi till Sturup kl 0545. Planet skall gå kl 0600 och 30 minuter försenade lämnar vi fosterlandet för Santorini. Efter en behaglig flygtur landar vi 3 ½ timme senare. Våra ryggsäckar får vi på direkten och beger oss ut för att fixa en taxi till hamnen. Där träffar vi på två andra skåningar, Lena och Christer, och vi åker i samma taxi, 1500drs/person.

På en turistbyrå i hamnen löser vi båtbiljett till Naxos. 75 kr för en snabbåt. På båten blir Lena bjuden på Ouzo av en båtsman och sedan visar han henne utsikten. Vi varnar henne för grekiska charmörer. Men vi är nog bara avundsjuka för att inte vi också blev bjudna på dryck.

Publicerad: 2000
Läs fortsättningen här...


Ö-LUFFNING I GREKLAND VÅREN 2000
Arne & Birgitta

Natten till fredag den 12 maj står vi så ånyo till den grekiska turistnäringens förfogande. Vi har alltså landat på Chania Airport via direktflyg/flygstolar från Umeå. Nog hade vi räknat med en strulig natt eftersom vi hade att ta oss till Heraklions hamn belägen cirka 15 mil österut från Chania, för att där ta Dolfinen till Naxos klockan 07.00.

I ursprungsplanen ingick att vi skulle resa direkt till Amorgos med Dolfinen, men det sprack direkt eftersom D bara far över Amorgos måndagar och torsdagar i försäsong.

Publicerad: 2000
Läs fortsättningen här...


KYKLDERNA JUNI 2000
Peter Bekric

Så sitter vi då här. Planet skall precis börja accelerera. Eric vid fönstret nyfiket tittande. Oscar sitter närmast mittgången nervöst tuggande tuggummi och foten trummar oupphörligt mot golvet. Elisabeth och jag är också lite spända.

Tänk att vi kom iväg till slut. Det här har vi pratat om i många år. Första gången tyckte vi att barnen var för små för båtluff. Osäkert verkade det också. Tänk om man inte hittar någon stans att bo. Visserligen pratas det mycket om alla dessa rumsraggare, men ändå. Nu när barnen inte längre är små är vi nog bättre rustade för eventuella strapatser.

Publicerad: 2000
Läs fortsättningen här...


LEFKAS JUNI 2000
Katarina Wallenborg

Arlanda kl 06.12. Planet skulle avgått 07.00 från Arlanda, men nu har vi fått besked om att det är försenat. Vi var här i god tid och har ätit vår frukost, så det blir till att spela yatzy och titta i taxfreebutikerna.

Vi brukar göra så när vi reser tidigt, vi tar med oss frukosten, så har man något att göra när man väntar och man sparar samtidigt tid hemma på morgonen (natten) och man sparar pengar eftersom det är dyrt att äta på flygplatser. Nu har klockan hunnit bli 09.30 och nu bär det äntligen av! Det känns spännande eftersom vi ska till ett nytt resemål.

Publicerad: 2000
Läs fortsättningen här...


ÖLUFFNING 17/6 - 8/7 - 2000
Jostein Antonsen

Et enormt kaos på flyplassen som vanlig. Tydeligvis var det flere fly som hadde landet samtidig. Overraskende mange familier. Ved bagasjebåndet var det ikke mulig å komme til; hvorfor i hel... kan ikke en person fra hver familie vente på bagasjen, neida, hele familien skal stå ved båndet. Når jeg ser min sekk komme må jeg trenge meg fram mellom flere familier, irriterende....

Taxi til havnen sammen med to andre nordmenn, som skal til Ios for å feste i 14 dager. De var allerede i gang. Når vi ankom Athino Port blåste det bra, og alle flying dolphins var innstilt. Hva med min Sea Jet, som skal gå 14.30? jo den skulle komme, men billettkontoret åpnet ikke før 12.30. Da var det bare å sette seg ned, bestille en Amstel og vente. Billetten blir innkjøpt samt en ny Amstel. Vi kan nå se katamaranen komme og det er på tide å stille seg opp.

Publicerad: 2000
Läs fortsättningen här...


VARFÖR JUST GREKLAND
Stefan Assermark

Jag är ingen rutinerad Greklandsresenär. Har varit där tre gånger. Varför kapitulerar man så fullständigt inför detta land? Det var efter 1998 års resa till Korfu som jag blev ordentligt biten. När man kom hem så kände man omedelbart en enorm längtan tillbaka. Det kändes som om man ville bosätta sig där för gott.

Alla snöar inte in på Grekland. Vissa tycker att alla Medelhavsländer i princip är likadana. Ett hotell, en strand i en vecka och sedan hem igen. När man frågar dem var de varit är det knappt de vet. Bortkastade pengar.

Då är det något annat som gör Grekland så attraktivt. Maten? Naturen? Kulturen? Människorna? Öarna? Jag vet inte. Man bara gillar Grekland. Djupare än så behöver man inte vara.

Publicerad: 2000
Läs fortsättningen här...


PÅ LUFFEN MED SVÄRMOR
Sofia Olsson Olsén

Mina vänner förfasar sig.
- Det kommer aldrig att funka.
Min lillebror är ytterst tveksam när han hör att jag ska resa med vår mamma.
- Och hur tror du ska det gå? Du vet ju hur hon är...
Och väl på plats nere i Kykladerna möter vi en grekinna som är grundligt imponerad.
- En grekisk familj skulle aldrig göra så, vi som bråkar redan mot slutet av en vanlig middag.

Men vi har bestämt oss. Vi vill så gärna visa allt det underbara vi upplevt under våra resor. Allt det vi glädjesprutande berättat om när vi kommit hem. Vi vill visa att det inte alls är svårt, att båtar faktiskt går, att rum finns att få och att livet kan vara bra enkelt även om du står där på okänd plats utan fasta mål och lagda tider.

Publicerad: 1999
Läs fortsättningen här...


MED MOPED PÅ AMORGOS
Suzanne Wikner

Under de senaste somrarna hade jag och min kompis Ingrid varit och kollat runt lite på flera olika grekiska öar och nu var det dags för Amorgos att utforskas. Vi valde att åka lite sent på säsongen för att slippa den värsta turistinvasionen. Amorgos + lågsäsong visade sig inte vara en så bra kombination… Och Hellas-resor, som vi åkte med, var kanske inte ett så bra val det heller…

Nåväl, vi började med att ta oss från Solna till Arlanda.
Det gick bra.
Sedan följde den vanliga informationen på monitorerna i avgångshallen: delayed until si och så, delayed igen och så igen.

Publicerad: 1999
Läs fortsättningen här...


MED MOPED PÅ SAMOS
Agneta

Sommaren 1999 ägnade vi som vanligt 2 underbara veckor i Grekland, denna gång på Samos. Fantastiskt vacker ö, men tro för all del inte på de kartor man kan få av bil- eller mopeduthyrare. Har man kanske fått EU-pengar för att bygga en väg, och faktiskt ännu inte hunnit börja???

Vi (maken och jag, +50) hyrde i vanlig ordning ett för vår ålder och läggning lagom fartvidunder och gav oss genast ut för att se absolut allt på ön, gärna allt på en och samma dag... Att man kommit lite till åldern betyder inte alls att man är försiktig eller omdömesgill. Högst på önskelistan bland det vi ville se fanns bergsbyarna Vourliotes och Manolates.

Publicerad: 1999
Läs fortsättningen här...


TILL FLYGPLATSEN TACK!
Angelica

Vi hade varit ute på vår första öluff jag och min familj och var på väg hemåt. Båtresan från Kalymnos (vår favorit ö) hade tagit tolv timmar och vi såg fram emot en härlig dag i Aten.

Redan när vi steg av båten i Pireus kände vi oss bortkomna. Så stor såg ju inte hamnen ut att vara i mörkret för en månad sen, tänkte vi. Åt vilket håll skulle vi då gå om vi skulle komma till bussen som tog passagerare till flygplatsen?

Publicerad: 1999
Läs fortsättningen här...


ELLA, ELLA - EN RESEBERÄTTELSE
Ylva Espling

Första kaotiska mötet med den grekiska livsstilen mötte vi redan på väg från flygplatsen till Parga. Färden skulle gå över en stor bukt som regelbundet trafikeras av bilfärjor. De såg väldigt små ut men reseledaren intygade att de slukar många bilar och bussar. Nåja, tänkte jag. Det ska vi allt se.

Hon hade rätt. Det var där jag lärde mig det mest användbara grekiska ordet. Ella. Ett ord som kan användas i alla situationer, det kan betyda: kom, hej, lite till, hit med den där, framåt, närmare.

Och det var med ett "ella, ella" ( i betydelsen "framåt" och "närmare") som färjekarlarna trängde på bil efter bil på den lilla färjan. Hade jag varit bilförare där och blivit framvinkad för parkering med ca 5 centimeters mellanrum runt om bilen hade definitivt svettpärlorna letat sig fram i pannan.

Publicerad: 1999
Läs fortsättningen här...


ÖLUFFNING 25 SEPTEMBER - 9 OKTOBER 1999
Arne och Birgitta

Lördag 25 September. Upp i arla morgonstund 05.15. Lite småregnigt. Gårdagens partifest där Sundbybergs arbetarekommun firade 100-årsjubileum, gjorde det en smula svårt att sova under natten. Svårt att smälta en sådan manifestation. Beslöt att vänta med shortsen, dels av utrymmesskäl, dels på grund av att man inte visste vilket väder det var vid ankomsten till Santorini.( Fast, det visste man ju ändå innerst inne)

En och en halv timmes häckande på Arlanda utrikes rökrum, därefter bar det av prick på tidtabell 08.15. Vilken lycka,, stolar vid en av nödutgångarna i planet. Arnes spraggor -194 cm i strumplästen- rymdes gott utan att nöta vid stolen framför.

Publicerad: 1999
Läs fortsättningen här...


MEN VART TOG ALLA OLIVER VÄGEN?
Åke Lindahl

Redan de gamla grekerna … kan man lugnt utgå ifrån…. hade ganska så klart för sig vattnets enorma betydelse för sjöfarten. De hade förmågan att se hela helheten från A till Ö. Eller som greken själv säger från Ö till Ö.

Men … för de gamla grekerna gällde det att övertyga resten av världen om att A inte bara står för Appolo och Ö inte bara står för en kall öl, utan att de också står för semester, sol och bad med brända ryggar, resor, flackande hit och dit, köpslående, krävande promenader, mat i massor med grekisk sallad och dricka med tilltugg samt en hel del hallabaloo. Det skulle dröja ända fram till slutet på 1900-talet innan vårt glada gäng skulle få tummarna ur gaskammaren och själva undersöka saken på plats, bara de goda gudarna kunde stå oss bi.

Publicerad: 1999
Läs fortsättningen här...



Segling i Grekland 12 - 19 september 1999


Vi - captain Stickan, co-captain Gunilla och besättningen Elisabeth och Lars-Olov, Mac och Sofie och Lisa och Christer samlas i arla morgonstund på Arlanda för vidare befordran med Novair till Atens flygplats. Vi är lite spända allesammans, dels med tanke på det nyligen inträffade jordskalvet i Grekland och dels med tanke på att några av oss aldrig har seglat förr. Vi förlitar oss dock totalt på vår captain.

På Atens flygplats fanns två taxis förbokade som skulle ta oss till Lavrion, där vår båt låg och väntade. På ett tidigt stadium upptäckte vi våra chaufförer, utanför glasrutan, ivrigt vinkandes med skyltar märkta Nava Yatchs. Emellertid dröjde vårt bagage. Det verkar som om man på Atens flygplats bara har en enda bagagekärra. Vi såg hur en truck for flera gånger mellan ankomsthallen och planet och till råga på allt så lastades bagaget av på olika band och hela skocken sprang fram och tillbaka mellan banden. Det var som en scen ur Sällskapsresan...

Läs fortsättningen här...

Text: Lars-Olov Högström


Nybörjarluff med dramatik


Flyget är försenat en timme redan när vi kommer till incheckningen. Damen i incheckningsdisken klantar till det när hon tar emot våra biljetter så helt plötsligt har vi boardingcard bara till Thessaloniki, vi som ska till Athen. Planet ska mellanlanda i Thessaloniki och på något vis är det fel inmatat i datorn. Det får ni fixa i gaten säger hon nonchalant. I gaten får de jobb i ca en halvtimme med att leta upp vårt bagage och märka om det till Athen. Ska bli spännande att se om vi får vårt bagage i Athen, nu slår det oss att vi borde packat bättre och lagt badkläderna i handbagaget...

Läs fortsättningen här...

Text: Gun-Marie Olsson


Nybörjarluffning från Santorini


Något trötta startar vi från Roslagen mot Arlanda. Jag kör lite försiktigt för det vore inte roligt att krocka med en älg eller annat vilt, nu när den äntligen skall bli av. Vår båtluff. Efter parkering på Benstocken och skjuts till terminal 5 börjar vi leta efter vår incheckning. Var? Paniken drabbar mig, är det idag som vi skall åka eller har jag läst fel på biljetterna? Står det kanske 6/7? Nä, en diskret smygtitt visar att det är rätt dag. Aha där är vår disk, vi såg den inte för det finns ingen kö framför. Jaså ryggsäckarna är specialbagage. Jag ser mig om och det finns gott om säckar, det verkar inte så ovanligt och special tycker jag.
Framme vid vår gate är det lika lugnt. Var är alla som skall åka till Santorini? Jo, så sakta fylls det på och vi kan nog fylla ett plan. Planet ja, det är tur att familjen är lite åt det småväxta hållet, för det är inte mycket till plats mellan stolsraderna...

Läs fortsättningen här...

Text: Anders Sköthagen, Roslagen



SKILDRING FRÅN EN CHARTERRESA TILL KRETA SOMMAREN 1999
Stefan Assermark

"Följ med mig Greta i en roddbåt till Kreta", för att travestera en gammal slagdänga. Nu krävs det bättre grejor än en roddbåt för att ta sig dit. De flesta väljer flyg, så även familjen Assermark från Katrineholm.

Genom våra resor till Grekland har jag faktiskt blivit en smula flygintresserad. Att flyga är nog det mest spektakulära sättet att förflytta sig på. Om man inte väljer U-båt eller rymdfärja förstås. Det är med en blandning av oro och förväntan som man slår sig ner i flygstolen.

Publicerad: 2001
Läs fortsättningen här...

Milos och Serifos 1999


Det skulle bli ett äventyr. För mig, som inte varit i Grekland på 10 år, och för de två barnen, som aldrig varit där över huvudtaget. Som resesällskap hade vi min syster och hennes två barn. Detta visade sig vara ett perfekt antal barn, tillräckligt många för att de skulle kunna variera lekkompis lite och tillräckligt få för att man skulle kunna ha en i varje hand vid behov.

Resan till Athen gick smärtfritt, bara någon halvtimme försenade var vi när vi kom fram. Det var dock tillräckligt för att det skulle kännas lite stressigt, klockan var nästan två på eftermiddagen och båten till Milos skulle avgå klockan tre hade vi kommit fram till genom Internetstudier...

Läs fortsättningen här...

Text: Åsa Schwieler, Bromma


Ett par medelålders ö-luffares vedermödor


1993 åkte min fru och jag för första gången till Grekland (Naxos), och sedan dess har vi gjort ytterligare 7 resor i den grekiska ö-världen och besökt 16 öar.

1998 bestämde vi oss för att resa till Amorgos, som vi blivit rekommenderade eftersom vi gillar de mera genuina öarna där det inte är så mycket turister. När i väl kom till skott att beställa flygbiljetter i februari, så var alla billiga biljetter slut, både till Santorini och Aten...

Läs fortsättningen här...

Text: Sten-Åke Carlsson, Åkersberga


Bröllopsdag på Santorini - romantiskt eller?


För länge sen såg vi en fantastisk film, filmad på Santorini. Från den dagen har vi drömt att få resa dit PÅ TU MAN HAND. Tillsammans med våra barn eller ensam hade vi rest många gånger i Grekland. Senaste oktober (vår höstsemester) tyckte vi, att våra tre barn och vår hund var stora nog för att klara sig en vecka utan oss. Vi kunde äntligen förverkliga vår dröm att uppleva solnedgången i Oia.

Första dagen i Kamari turistby på östkusten av ön:
Vi tittar ut genom fönstret i ett litet men vackert rum i Joanna. Det REGNAR och BLÅSER hemskt, men vi är ju äventyrare! Vi ser toppen av berget Mesa Vuono. Där någonstans ligger det antika Thira. Dit vill vi!

Läs fortsättningen här...

Text: Eija Valleala, Jyväskyle, Finland


Små barn i den grekiska arkipelagen


Små barn, i två månaders åldern, de sover mycket.
Små barn som reser med sin mamma har alltid maten med sig.
Små barn har i sydliga länder en förmåga att öppna, om inte alla så näst intill alla dörrar.

Clara var två månader när vi i början av april landade på Atens "internationella" flygplats.

Drygt två månader senare skulle hon ha levt halva sitt liv i Grekland.

Läs fortsättningen här...

Text: Anders Bengtson, Stockholm


Båtluff till Santorini, Naxos och Koufonissi »
Inskickat av:
Martin och Carina Blomqvist
Öar som besöks: Koufonissi, Naxos och Santorini
Bilder: Nej


Dagbok från Grekland »
Inskickat av:
Marianne Westhausen
Öar som besöks: Koufonissi, Mykonos, Paros och Santorini
Bilder: Nej


Dagbok - Aten 2000 »
Inskickat av:
Marianne Westhausen
Plats som besöks: Aten
Bilder: Nej


Ett smultronställe i den grekiska arkipelagen »
Inskickat av:
Anders Bengtsson
Ö som besöks: Sifnos
Bilder: Nej

Resan till Matala på Kreta »
Inskickat av:
Håkan Ihlström & Ida Flenner
Ö som besöks: Kreta
Bilder: Nej

Öluffning i Grekland »
Inskickat av:
Mats Hermansson och Ann-Sofie Olsson
Ö som besöks: Amorgos, Naxos, Paros och Santorini
Bilder: Nej

Skiathos - vår grekiska pärla »
Inskickat av:
Sara Johannesson & Micke Jonsson
Ö som besöks: Skiathos
Bilder: Nej

© 1997 - 2005 Jan Eklund / KALIMERA | TA DET LUGNT - Internet: www.kalimera.se - E-post: kalimera@kalimera.nu



HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera