![]()  | 
	
| 
	 | 
| 
		 
			 
			#1  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Vi åt en vansinnigt god maträtt på To Armenos på Tilos i höstas. Allt mat är visserligen god på denna taverna, men just denna rätt stack ut från mängden. Det låter inte så spännande kanske: kött och gigantes som tillagades i ugn. Köttet var vansinnigt gott. Vi frågade vad det var för kött och fick Spala som svar. Det vara samma slags kött som används till "riktig" souvlaki. Så min fråga är: från vilken den av grisen kommer detta kött (Spala)? Någon som vet?
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#2  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			[Spala? kan det vara skulderblad eller bog ?  
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	   spalle på italienska -axlar. samband ??  
		 | 
| 
		 
			 
			#3  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			[INDENT]Ja så står det i mitt lexikon oxå. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	[/INDENT]  | 
| 
		 
			 
			#4  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			slog just upp spala  i ordboken den grekiska.-betyder skulderblad
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#5  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Skulderblad.  
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	  Låter konstigt. Använder man kött från skulderblad? Kan inte vara stora skulderblad på en gris. Men ni har säkert rätt. Tack.  
		 | 
| 
		 
			 
			#6  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Övre delen av ryggen på en gris är det vi kallar karré, så förmodligen var det det ni fick. Den kan ju tillagas med eller utan ben, hel, i bitar, i skivor eller malas till färs.
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#7  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Det låter mycket troligt. Använder man det till souvlaki?
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#8  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			
Vet inte vad de vanligen använder till souvlaki (men skulle gissa att de tar det "de känner för" - själv brukar jag använda filé) men grillad karré är ju ingen ovanlighet, så way not.
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#9  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			
Dagens filosofiska spörsmål 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	   
		 | 
![]()  | 
	
	
		
  | 
	
		 |