Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-11-01, 20:40
agnlar agnlar är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Gävle
Inlägg: 42
Standard Sv: Gjutjärn och grovsalt

Peter, det där med skärbrädan var intressant. Brukar diska min med diskmedel när den känns för "grisig", använder plast för kyckling o.dyl. naturligtvis. Jag trivs så otroligt bra med min träbräda, en c:a 5 cm tjock i ändäppelträ. Har funderat på om jag ska lämna den för hyvling?! Kanske man slipper detta om man tar grovsalt....

När det gäller järn så har jag tre stycken, en gryta som jag köpt själv och de andra är "arvegods". Det som jag har problem med är det jag själv har köpt, blir "vitt" i botten när det är "torkat och klart". Jag brukar köra det på varm platta efter urdiskining. Jag har iofs lite problem med ett av de ärvda också, har väl gjort bort mig med det. Det var efter en strömmingsstekning som det hände. Mina barn tyckte att det smakade konstigt (fisk) av köttet jag stekte några dagar senare. Då tog jag järnet och sköljde i vatten samt satte det på plattan med grönt diskmedel och lät det "småputtra" med blandningen. Ja, sen dess är det sig inte likt. Ska nog prova Uffe`s metod med gnidningen.

Tack för tipsen!!

Zanét, jag antar att väskan blev tyngre ;-))
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-11-02, 11:06
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Gjutjärn och grovsalt

Ett tips från min ex-sambo som är kock, han rengjorde gjutgärnspannan genom att hälla i salt (fin, ej grov) så att botten täcktes, sedan lät han den stå på en varm platta tills saltet missfärgades av smutsen... sedan hällde han bort saltet och brände in pannan med neutral matolja, sist torkade han pannan med en bit hushållspapper.

Saltet drog ut smutsen och ev dålig lukt, tex fisklukt.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-11-02, 15:48
JoLos avatar
JoLo JoLo är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 123
Standard Sv: Gjutjärn och grovsalt

Citat:
Ursprungligen postat av Gita Visa inlägg
Ett tips från min ex-sambo som är kock, han rengjorde gjutgärnspannan genom att hälla i salt (fin, ej grov) så att botten täcktes, sedan lät han den stå på en varm platta tills saltet missfärgades av smutsen... sedan hällde han bort saltet och brände in pannan med neutral matolja, sist torkade han pannan med en bit hushållspapper.

Saltet drog ut smutsen och ev dålig lukt, tex fisklukt.

Som gammal kock håller jag med Gita ;vanligt finsalt i pannan tills det nästan bränns, sedan smörja in den med lite olja eller margarin och torka ur. Inga konstigheter alls. / JoLo
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-11-02, 15:51
JoLos avatar
JoLo JoLo är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 123
Standard Sv: Gjutjärn och grovsalt

Ni vet väl att Kockar gör det på spisen !!
Kockar älskar lammkött och kallskänkor älskar vilt!! /JoLo
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT