![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Malin,
De hade bara vanlig Mango Chutney och Tropical Chutney är det ungefär samma sak, alltså Mango? Det blir lammgrytan till lördag för kalvlägg fanns inte bara fläsk dito. Lamm är ju så förbaskat gott. Sen kanske jag testar Birgittas dessert. Lät väldigt gott. Uffe |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Det heter Gino. Jätte gott! Om man vill kan man "blanda" ner den vita chokladen bland frukten istället och göra ett täcke av lite havregryn eller kokos och hyvlat smör (typ 25 g) Knäckigt och gott!
![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ibland gör jag en smuldeg och häller över frukten typ då med lite socker och smör gryn+mjöl. Du sa att det heter Gino. Var kommer efterätten i från då ? Fick receptet från min arbetskamrat för en tid sen. Birgitta 63 |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Jajamensan, fortf. rökfri och det känns jättebra!
![]() ![]() ![]() /Millie |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Aha, då förstår jag Uffe. Jag missuppfattade dig och trodde att du inte ville gå upp i vikt
![]() ![]() Och grattis Millie! Hang in there! Hälsar Stinab (som snusar sedan minst 20 år tillbaka) |
#6
|
||||
|
||||
![]()
jag har inget nytt förutom min rotselleri i kylskåpet.
-Kanske soppa? Släpp inte tråden då det är vårt sätt att överleva. Uffe |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Hej
Alla har vi våra "problem". har själv varit praopensionär i drygt fyra år. Har bestämt själv vad jag skulle göra under dagarna då hustrun jobbade. Dock med vissa undantag. Idag är det dags för Henne att gå i pension. Ny omställning för oss båda. Funderar på hur det ska bli. Får väl försöka anpassa mig till det nya livet somvi verkligen har sett fram mot. kanske chans att resa litet mera och billigare. Det gäller att ta vara på livet så länge vi är någorlunda friska och kan göra saker ihopa. det får väl bli litet festligt ikväll för att fira den nya "pensionären". Chras |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Det är bara att gratulera! Klart ni ska fira! Skulle själv gärna gå i pension om jag kunde, och - som du skriver - ta vara på livet, medan man har det kvar.
|
#9
|
||||
|
||||
![]()
Och jag fick noja mig med spanakopitakia som Katerina gjort och en grekisk sallad. Nu ska jag pa en kompis 28-arskalas pa ett stalle som heter Kounaki i Chania! Ha det bra
|
#10
|
||||
|
||||
![]()
Hej Gunilla
Visst är hennes pajer underbara? -Har du fått nån gryta ännu? Bjud Giannis på en äppelpaj så har du honom runt lillfingret. Glöm inte såsen bara. Stort grattis till fru "Chras" Välkommen i "panchisvärlden" Uffe |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Nu har jag misshandlat biffen (IRA).
Detta hjälpte inte det minsta. Fusk potatisgratängen mycket god tack för detta. Jag lovar att inte köpa billigt Irländsk kött något mer (köttfärs undantaget) det är bara segt. Även efter marinering i kylskåpet en vecka i kyla och kryddad så är det segt. Tacka vet jag lammkotletter från Skåne Erik. Uffe |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Åk till Kreta, Uffe, så kommer vi alla i tur och ordning för att få smaka dina läckra rätter!
Vi har en ung brorsdotter i Chania som vi ska hälsa på till våren, jag ser fram emot en träff med dig också... Att vara pensionär-och skapligt frisk- är ingen dum period i livet, men ni som har tid kvar i förvärvslivet: se till att skaffa er några trevliga saker att göra, för man får tid över. Jag har sett exempel på folk som inte kan finna sig i att ha så mycket tid till förfogande. Laga lite extra gott till fredan är ju en utmärkt grej, eller varför inte till resten av veckan också? Planeringen är en bit i det hela. |
#13
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Och då ska de inte tjäna en krona på mig i alla fall... Dessutom är inte Irländskt kött så bra som det påstås! Kött från kossor som är uppfödda i köttfabriker på Irland kan inte jämföras med kött från fribetande djur på slätterna i Sydamerika... Sedan har vi den här frågan om Mad Cow Decease som fanns/finns i Storbritanien men inte i Sydamerika... |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Håller med dig Peter. Argentinas Oxfilé är mycket god, även att göra köttfärs på.
Sug på den här i stället. Inbakad fläskfilé med banan och curry. Ca: 5-600 gr fläskfilé (en normal). 2-3 mogna bananer 1-2pkt Philadelphiaost 1 sats smördeg fryst eller kyld avsedd att täcka filén finns på Marinopoulos 1-3 msk Curry (beroende på styrkan) Salt och vitpeppar Ungsbakad klyftpotatis Rödvinssås på påse Gärna en lätt sallad som tillbehör Putsa fläskfilén och stek den hel i panna eller gryta och därefter i ugn och krydda med salt och vitpeppar. Skala bananerna och mosa dem tillsammans med osten och curry. Smörj en ugnsform och skiva den färdiga filén i tunna skivor. Linda in filén i mördegen och lägg en stor klick fyllning mellan varje skiva. Gör såsen enligt recept på förpackningen. Eller gör äkta. En vinare (surt rött spanskt) kokas ner till ca 0,5 (max) cm är kvar i kastrullen (1,5 l kastrull). Krydda lite med salt och peppar. Vispa ner smör (200 gr) i det hela och 2-4 äggulor. Får inte koka mer bara ljummas annars skär såsen sig. Om det behövs ta lite idealmjöl för att ta ihop. Fläskfilén: Ställ in detta i ugnen i 175 grader, ca 15-25 minuter tills mördegen är färdig. Bjud och låt er väl smaka. Inget plagiat utan helt eget utvecklat p.g.a olycka i köket. Uffe |
#15
|
||||
|
||||
![]()
[quote=ulfwiman;152233]Malin,
De hade bara vanlig Mango Chutney och Tropical Chutney är det ungefär samma sak, alltså Mango? Det blir lammgrytan till lördag för kalvlägg fanns inte bara fläsk dito. Lamm är ju så förbaskat gott. Sen kanske jag testar Birgittas dessert. Lät väldigt gott. Jag tror det går precis lika bra med mango chutney... möjligt att det är någon mer frukt i "tropical" chutney... Jag ska försöka få tag i lamm i morgon så blir det lördagsmat för mig med. Malin |
#16
|
||||
|
||||
![]()
Jag hittade ett recept på "Grekisk kycklingpaj" som jag ska prova på lördag
![]() Tillagning Pajskal: 3 dl vetemjöl 125 g margarin 2 msk vatten Fyllning: 1 grillad kyckling 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 3 tomater 1 tsk rosmarin 2 dl riven fetaost 4 ägg 1 dl mjölk 2,5 dl matlagningsgrädde salt och peppar Arbeta ihop degen med händerna eller med hjälp av en matberdedare. Tryck ut den i en pajform och låt stå kallt i 30 min. Förgrädda skalet i 200 grader 10-15 min. Rensa kycklingen på ben och skinn, dela köttet i mindere bitar. Hacka löken och fräs den tillsammans med pressad vitlök i olivoljan. Skrapa ur kärnorna ur tomaterna och dela sedan i mindre bitar. Blanda kyckling, lök, tomat, fetaost och rosmarin, fördela röran i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, matgrädde, salt och peppar tillen äggstanning. Häll stanningen i pajskalet. 200 grader i 40 min Trevlig helg! Stinab ![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Hallå *Stinab*
Lät mycket smarrigt. Jag kommer att rulla fram i framtiden. Vägde 70kg när jag kom till Sverige och har lyckats gå upp till 82kg idag. Gränsen är satt till 85kg sedan får det vara bra, men jag erhåller ju god hjälp här. Kan jag inte resa fysiskt så får det bli med smaklökarna i stället. Uffe |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Ja den vikten den vikten...!
Jag har äntligen tagit tag i mig och tills idag har jag gått ner 13 kg! Är sedan slutet av september med i Xtravaganzas program (googla det) och har börjat träna 2-3 ggr/v på gym. Sen försöker jag ta raska promenader varje dag. Nu är det bara några kg till sedan är jag nöjd! Vad jag har förstått Uffe så har du det betydligt svårare med rörligheten än vad jag har. Blir lite tuffare med viktnedgång då eller? I framtiden ska jag försöka leva efter "80/20-regeln". 80% hälsosamt så att det finns plats för 20% "utsvävningar" ![]() Stinab |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Då så *Stinab* ska jag svara så ärligt jag kan.
När jag flyttade till Kreta första gången vägde jag 108kg. Före det 118kg. Ingen höjdare direkt. Gick ner 30kg på ett år och mådde hyfsat. Sista svängen var en katastrof 70kg, bara skinn och ben. De satte mig på rena gödningen på "lassa" när jag kom hem. Mitt mål är faktisk 85kg för då mår jag bra och har en kropp. Ja, jag har säkert svårare med rörligheten än du och det är orsaken till att jag är i Sverige idag. -Handikappad i Grekland. Glöm det! Men, det är inte så lätt att gå upp i vikt heller. Jag ratar inget och använder smör, grädde och dricker riktig mjölk till fasa för alla andra. I övrigt försöker jag äta hälsosamt d.v.s mycket grön så länge man har råd. Jag är idag solo, men har ett matkonto på ca 3.500.- per månad. Vet inte om det är högt, men jag vill äta vad jag känner för om det så är löjrom och oxfié. Oxfilé är överreklamerat, häst är godare, men nu lär jag säker få på "moppo". Röka och vin är utanför matkontot. Är fullt frisk i övrigt förutom mitt balanssinne som har farit, "vet ej vart" och diabetes. Diabetesen går att justera med kosten och när jag syndar så gör jag det ordentligt. Min läkare rasar, men det är mitt liv och jag har tänkt att leva det på egen hand. Inte enligt "doktorns" ordination för då blir det inget liv. Ja, att röka är dåligt och jag försöker lägga av, men det är svårt, heja *Millie* hoppas du lyckas. Och Grekland är ju inte det bästa landet att lägga av i för den delen. Nu har jag som vanligt målat in mig i en hörna, men det kan inte hjälpas jag bara är sådan. Uffe |
![]() |
|
|