![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Är bara tvungen att skriva på den här gamla tråden. Vi har inte varit med i detta forum speciellt länge, men däremot har vi varit i Grekland väldigt mycket på alla slags öar och är helt förälskade i det grekiska köket (speciellt förätter i alla dess slag).
En av dom bästa restauranger vi varit på är utan tvivel "TO KATI ADDO" i naxos stad (Chora). Om man går hamnpromenaden mot färjehamnen så tar man upp höger vid "Grotta Tours" och upp för några trappsteg, där ligger denna lilla restaurang med typ 8-9 bord som drivs av en grekisk familj. Vi var på Naxos i två veckor och jag tappade räkningen hur många gånger vi var där, men gissningsvis 6-7 gånger... Kanske låter lite fantasilöst men det var verkligen helt enormt bra!! Deras saganaki aubergin är beroendeframkallande. Missa inte detta ställe vad ni än gör. Stefan |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Våra favoriter, bland dem jag skrivit om i mitt resebrev, dem jag verkligen skulle rekommendera: O´Fotis (Agio Prokopios) för lunch. Finns tre bord vid vägen man kan sitta vid under skuggande träd. Dessvärre ofta upptagna! (Jag ska tillbaka till Naxos först och främst för att få ta en öl eller ett glas retzina under skuggan av dessa träd!) Trevlig, billig restaurang. Inte gourmet, men opretentiös, okonstlad, naturlig. Greker i shorts och turistdamer i fina klänningar samsas under lysrören. Paradiso (Maragas) för lunch. Maken och jag åt någon mixed tallrik med röror och sallader av olika slag (taramossalata, bläckfisksallad, auberginröra...). Barnen hamburgare, d.v.s. bifteki, fantastiskt goda! Middag på kvällen under tamariskträdet på andra sidan vägen är inte heller fel, men servicen var lite rörigare på kvällen. Vassilis, O´Apostolis och Metaxa som ligger i Gamla stan, väldigt nära varandra. Vällagad grekisk mat. |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Aina! Jag kan lova att du inte blir besviken....
Kan förövrigt inte begripa hur man kan äta på popis grill.... Ser faktiskt anskrämligt ut... eller var det personalen... ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mvh Janérik |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Jag kanske var väl hård, jag har ju faktiskt inte själv provat, men jag läste all negativa bedömningar här på forumet så det spädde väl på min bild när jag var nere...
![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Hej!
Var på Naxos förra och föregående vecka. Missa INTE Irini´s på hamnpromenaden, deras Kleftiko på lamm var inte att leka med. -Superb! Vill gärna slå ett slag för Colosseo på Prokopios. God mat till bra priser! |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Eva |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mvh Janérik |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eva |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Snälla Eva lista dina favoriter!! Skulle gärna prova lite mera Grekiskt när jag åker men är lite feg
![]() ![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Kyckling med potatis, citron, örter och vitt vin tillagad i ugn kokt zucchini och potatis med citronsmak ungsgratinerad potatis med oregano och basilika köttgryta med vin och lök gärna tillagad på kaninkött Stifado röra på gula ärter fava kokta rödbetor med fetaost ungsbakade vita bönor med örter och tomatsås gigantes ungsgratisnerad fetost med tomater och lök feta fourni köttfärsrätt papoutsakia fläskkött med vin, vitlök etc såsen är nästan karamelliserad bekri mezé friterad ost cheece saganaki kryddstark bönsoppa fasolada zucchinibollar tomatbollar sallad av aubergine melitzanosallata killing tillagad i ugn eller grillad grillad lever med citron moussaka som alla känner till fetaostsallad mjuk fetaost ostbollar grillad bläckfisk kryddstark korvgryta spetsofai friterad zuuchini zucchini plättar friterade zucchiniblommor med feta eller ris romröra tillagad med potatis finns också med bröd taramosalata olika rätter av lamm helst långkok för min del ungsgratinerad paprika ungslagad aubergine med köttfärs imam baildi citronmarinerade varma kikärter friterade degbollar serverade med honung och glass lokomades halva som är en god kaka med ursprung i mellanöstern tror jag mogna fikon Har nog glömt en del tror jag Eva |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Eva, tack för listan som jag skrivit ut och magnetat upp på kylskåpet...har blivit så fantasilös så jag måste skärpa mig och fixa lite mer omväxlande mat. Det är inget nöje att åka och handla när det är så varmt utan man rycker åt sig samma gamla ingedienser och susar hem till skuggan på balkongen så snabbt som möjligt.
-Faktiskt kostar vi på oss ett restaurangbesök vid pensionsdags...och souvlaki finns ju över hela stan. |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Tack för tipsen, Eva. Ska skriva upp. Många känner jag igen sedan tidigare, men inte alla. Fava trodde jag var rödbetor och feta, men det måste jag ha missuppfattat eller skrivit upp fel tidigare. Nåja, det märker man ju när man har maten på bordet!
![]() Blev riktigt hungrig av att läsa listan. Ugnskokt killing skulle jag vilja prova. Vi drack slut på ouzon i kväll. Har inte varit några storkonsumenter direkt. Den lilla flaskan köptes på Samos för tre år sedan... Bara två dagar kvar! Aina |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Roligt om den inspirera någon. Ser att jag missade en av mina absoluta favoriter ungsbakade grönsaker briam det lagar jag även till rätt ofta här hemma. Senast i fredags kokade jag en laddning tomatsås med ekologiska tomater delade i bitar, ICA:s ekologiska krossade på burk, gröna kryddor, paprika, en knivsudd kanel, lök och örtsalt. Har alltid med lite tomatsås i min briam.
Även fetost och spenatpaj tillhör mina favoriter samt stora långa gröna bönor. Små pajer av filodeg fyllda med kanelrullade äppelbitar är också gott. Som alla förstår är jag väldigt förtjust i zucchini, lite mindre road av fisk men det är säkert också väldigt gott i Grekland. Grillad kalamari har kommit med på min favoritlista efter att jag ätit mitt livs godaste på Lesvos förra sommaren. Tidigare har jag mest retat mig på gummikonsistensen men den som The Lycky Horse Shoe i Petra serverade var delikat. Hemgjord pasta som den som serveras på Folegandros och är lite av en specialité där är också fantastiskt gott med möra bitar av lamm. Eva |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Eva,
gillar Du inte lamm. Lamm kleftiko (gärna i pappersknyten) är underbart gott. |
#16
|
|||
|
|||
![]()
WOW
![]() ![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Briam har jag tagit när jag inte har kunnat bestämma mig eller inte varit vrålhungrig. Det har alltid varit gott!
Jag tackar också för listan. ![]() Min strategi i år är att inte äta några förrätter på kvällen - blev alldeles för mätt! Vill däremot äta lunch ute oftare. Då räcker det med bra med att beställa in några smårätter. Aina |
#18
|
|||
|
|||
![]() ![]() Citat:
fruktansvärt fint ställe! men en liten nackdel... ![]() |
#19
|
||||
|
||||
![]()
Hej Stefan
Den Kalamarin du åt på restaurangen va inte den Oktapodin som du sprang in i. Två olika djur men vi har bara ett ord för dom på svenska. Bläckfisk. Kalamari är Squid på engelska ett vitt djur med åtta små ben och en ganska lång kropp (som är lätt att skära i ringar och fritera) Oktapodi är Octapus på engelska och är rosafärgad och har 8 långa ben och en ganska liten kropp. Det är dom som hänger överallt och torkar så man springer in i dom! Oktapodi är bäst grillat och passar utmärkt till Ouzo. Det är konstigt att det bara finns ett ord på svenska för två olika djur. Många blandar ihop det. Men ät gärna båda två! Hälsningar från ett blåsigt, regnigt och kallt Naxos. Lotta |
#20
|
|||
|
|||
![]() Citat:
jag åt faktiskt den jag sprang in i men det är min grekiska som är kass... ![]() tack för lilla lektionen då jag föredrar oktapodi före friterade kalamaris... nästa gång vet jag vad jag ska säga!! ![]() jag fullkomligt älskar Naxos! var där första gången -96 med min kära mor (R.I.P) och det var den bästa resa jag/vi gjort! Min mor som tyvärr gick bort för 3 år sen pratade alltid om Naxos och resan som hon gjorde med sin då 15årige son (jag) och hur fantastiskt vi hade det! hon så på slutet av hennes liv att hon gärna skulle vilja tilllbaka dit och underförstått sluta sina dagar med fötterna i vattnet ute vid Plaka-stranden... tyvärr han hon aldrig uppleva/fullfölja detta men som en liten bonus hade hon på slutet en grekisk/svensk läkare som hade rötterna därifrån! De kunde prata i timmar o hon kunde lämna eländet (cancer) bakom sig o flyta bort i en stund av välbehag för en kort stund. detta har gjort att jag rekommenderar alla att åka dit och uppleva ön o jag har tagit med min blivande fru dit ett par gånger och äldsta pojken har fått sin dos me ![]() snart är det väl dags att inviga den nyfödda lille pojken i mitt personliga paradis... ibland kommer jag på mig själv med att stå o lukta på min flaska kitron från resan -96 o drömmer mig tillbaka... ![]() Hoppas vi ses nån gång alla andra naxos-fans! Senast redigerad av Mr Saganaki den 2010-01-22 klockan 23:42. |
![]() |
|
|