![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Det här behövs:
500 g nötfärs 2 msk ströbröd 1 dl vatten 150 g fetaost 13% (jag brukar ta hela paketet, 200 g) 6 st soltorkade tomater i olja 2 msk färsk hackad basilika 1 1/2 tsk salt 1 krm vitpeppar 1 msk lökpulver 1 ägg Gör så här: 1. Lägg ströbrödet i en skål och häll över vattnet. Låt det stå och svälla ca 10 minuter. 2. Tillsätt färs, salt, peppar, lökpulver, ägg och hackad basilika. 3. Strimla de soltorkade tomaterna och arbeta in dem i färsen. Tillsätt smulad eller finhackad fetaost och rör allt till en smidig smet. 4. Forma ovala köttbullar och stek dem gyllene runt om. Sänk värmen och låt dem eftersteka ca 10 minuter. Receptet hittade jag hos min svärmor i Hemmets Journal (tror jag) för ungefär 5 år sedan. Det har varit en favorit hos oss sedan dess. Ni blir inte besvikna om provar det!! Om någon timme gör jag årets julbordsbidrag. /pawik |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Mmmm...
Det låter gott! Måste jag genast prova! Tack snälla för receptet! ![]() Ha en skön jul önskar zakka |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Hmmm.. det var ett bra tag sen som jag var inne här och kikade. Tappade liksom lusten till det när jag vet att det är helt omöjligt att komma ner till Kreta nästa år.. om inte storvinsten skulle råka dyka upp.
Men nu börjar jag fundera på det där med lite grekiskt på julbordet. Färska, kokta rödbetor med fetaost är ju inte alls nån dum idé. Det gjorde jag några gånger i somras och det var supergott. Man kanske också kan göra en kålsallad med fetaost i. Har en grekisk salladskrydda, inköpt nu i somras i Chania saluhall, som är jättegod på sallad. Den kan man strö ner i salladen. Blanda finstrimlad (med osthyvel) vitkål och rödkål och lite strimlad purjo. Lite vinäger och olivolja. Låt stå och dra ett par timmar. Innan servering strör man smulad fetaost över den. Klart! Undrar också hur man kan grekifiera ICA:s färdiga köttbullar. Det måste ju gå på nåt sätt tycker jag. Men hur? Kom gärna med förslag. //Monica S |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Jag ska också testa köttbullarna! Tack! Till Monica: värm dom i olja med vitlök och kalla dom tzoutzoukakia!
Gunilla |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Har nu testat att grekifiera färdig-köttbullarna. Det blev riktigt gott faktiskt. Strödde lite av min grekiska salladskrydda över dom också innan jag värmde dom. Så det här kan jag rekommendera om man är lat nån gång och köper färdiga köttbullar.
Inte ofta jag gör det. Denna gången var det för att de var så billiga.. på ICA-kortet. |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Det låter så gott alltsammans, tänker prova rödbetor med feta och piffade köttbullar i jul! Men vad äter grekerna själva till jul? Det finns säkert trådar där frågan kommit upp tidigare - tar gärna emot både egna svar och länktips!
Maria |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Tack för alla tips! Nu väntar köerna på ICA. Hoppas att de har laddat med rödbetor och feta. Pawiks köttbullar tänker jag absolut göra. Jag har ingen aning om vad grekerna själva äter till jul. Lammstek kanske?
|
#9
|
||||
|
||||
![]()
Kalkon står nog på många grekers julbord.
Eva |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Sambon gör alltid tzatziki och till det äter vi köttbullar. Köttbullar efter hans mors recept och dom blir alltid supergoda
![]() Moster ![]() |
![]() |
|
|